Asics: regelmatig bewegen verbetert prestaties knappe koppen

Asics: regelmatig bewegen verbetert prestaties knappe koppen
 • Content
 • 19 jan 2023 @ 11:11
 • Link
 • Michiel van Zaane
  Michiel van Zaane

  Allround Redacteur
  BBP Media
 • Geen tag

Sportmerk Asics laat met nieuw onderzoek zien dat regelmatig sporten de cognitieve functies van onze hersenen verbetert. Deze resultaten zijn vastgelegd in een documentaire die het sportmerk op Prime Video lanceert: Mind Games - The Experiment.

In de docufilm is te zien hoe belangrijk sporten blijkt voor mentale topsport. Van het stimuleren van ons kortetermijngeheugen tot het verhogen van het concentratieniveau. De deelnemers presteren - nu zij beweging in hun leven verweven hebben - beter tijdens wedstrijden. De documentaire staat vanaf vandaag op Prime Video en is wereldwijd te bekijken.

De kracht van beweging
In een experiment nodigde ASICS competitieve gamers - gespecialiseerd in denkspellen zoals schaken en e-sport - uit om deel te nemen aan een trainingsprogramma. Voor hun deelname deden zij niet aan beweging. Na vier maanden regelmatig sporten was hun geest aanzienlijk aangescherpt en presteerden ze op een nog hoger competitief niveau.

De internationale ranglijst van de deelnemers verbeterde met 75%. Dit laat zien hoe nauw lichaam geest met elkaar in verbinding staan. Ook interessant: het zelfvertrouwen van de deelnemers steeg met 44% en het concentratievermogen met 33%, het stresslevel daalde daarentegen met 43%. De cognitieve functies van de mind gamers verbeterde gemiddeld met 10%, waarbij het probleemoplossend vermogen met 9% toenam, het kortetermijngeheugen met 12% en de verwerkingssnelheid en alertheid met 10%. Uit het onderzoek blijkt tevens dat regelmatig sporten de hersenfuncties net zo stimuleert als het leren van een tweede taal, dagelijks lezen, het bespelen van een nieuw muziekinstrument of elke dag een puzzel maken¹. 

Cognitieve vaardigheden
Professor Brendon Stubbs, een bekend onderzoeker op het gebied van beweging en de mind, ontwikkelde, begeleidde en evalueerde het experiment2. Elke gamer volgde een trainingsprogramma ontworpen door hardloper en internationaal coach Andrew Kastor. Het programma bestond uit cardio- en krachttraining, waardoor de gamers tot 150 minuten per week aan het trainen waren. Stubbs: ‘We weten allemaal dat lichaamsbeweging goed is voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar het effect op het cognitief functioneren is minder onderzocht. We wilden de effecten onderzoeken van lichaamsbeweging op mensen die afhankelijk zijn van hun cognitieve vaardigheden. Lichaamsbeweging stimuleert celgroei in de hersenen en verhoogt de bloedtoevoer naar de hippocampus en de prefrontale cortex: mechanismen die het mogelijk maken om herinneringen beter vast te houden, informatie te verwerken en problemen snel op te lossen.’

Positieve impact
Het experiment toont niet alleen aan dat lichaamsbeweging de cognitieve functie en de spelvaardigheid van de deelnemers verbetert, maar ook dat de mental health van de gamers aanzienlijk is bevorderd: de gemiddelde State of Mind-scores verbeterden met 31%3. Deze ging van een benedengemiddelde 58 naar een dikke 764.

De hoofdcoach van de studie, Andrew Kastor, die de trainingsprogramma's voor de denksporters ontwikkelde: "De resultaten zijn verbazingwekkend en getuigen van de kracht van lichaamsbeweging. Veel van de mind gamers konden aan het begin van het experiment niet langer dan een minuut joggen. 150 minuten per week klinkt veel, maar als je het opdeelt zou dit 5 sets van 30 minuten kunnen zijn. Ongeacht je fitnessniveau zijn de mentale voordelen van lichaamsbeweging voor iedereen toegankelijk." 

Docufilm op Prime Video
Geïnspireerd door het experiment volgde een cameraploeg vier competitieve gamers terwijl ze regelmatig sportten om hun positie op het internationale speelveld te verbeteren. Het resultaat is te zien in de documentaire ‘Mind Games - The Experiment’. De docufilm is nu te bekijken op Prime Video en vertelt de verhalen van: Kassa Korley, Ryoei Hirano, Ben Pridmore en Sherry Nhan. Vier mind gamers, ieder gespecialiseerd in een andere denksport.  Ze worden gevolgd terwijl ze deelnemen aan professionele toernooien over de hele wereld. Bekijk de trailer van de documentaire hier.  

Gary Raucher, EVP, Asics EMEA: ‘Onze filosofie zit letterlijk in onze naam, Anima Sana In Corpore Sano of een gezonde geest in een gezond lichaam. 'Mind Games - The Experiment' toont de kracht van lichaamsbeweging op de mind. We hopen dat iedereen, ongeacht leeftijd, lichaamstype of fitness niveau, na het zien van de documentaire geïnspireerd is om te gaan bewegen en zijn hersenen een boost te geven.’

Mind Games - The Experiment is vanaf vandaag te streamen op Prime Video.

Michiel van Zaane

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken