[onderzoek] 'Nederlanders eten weer meer vlees'
- Food-en-retail
- 2 okt 2019 @ 08:25
- Link
-
Peter van Woensel Kooy
senior redacteur, merk-expert
MarketingTribune - OnderzoekFoodMarketing
- 2 okt 2019 @ 08:25
- Peter van Woensel Kooy
Voor het eerst in tien jaar is de vleesconsumptie weer gestegen. Op het hoogtepunt, in 2009, werd er per hoofd van de bevolking 79,1 kilo vlees per jaar geconsumeerd zo blijkt uit onderzoek door onderzoeksinstituut Wageningen Economic Research.
Na 2009 daalde de vleesconsumptie tot 76,6 kilo in 2016 en 2017. In 2018, zo blijkt uit de WER-cijfers, werd er weer wat meer vlees gegeten: 77,2 kilo gemiddeld. Daarbij wordt uitgegaan van ‘karkasgewicht’, waarin ook beenderen, vet en zwoerd worden meegerekend, melden de onderzoekers. Ongeveer de helft hiervan wordt ook echt opgegeten.
De toename lijkt haaks te staan op cijfers die in augustus 2019 naar buiten kwamen, constateert NRC. Marktonderzoeksbureau IRI meldde toen dat de vleesverkoop in tweeënhalf jaar 9 procent was gedaald. IRI keek daarvoor naar het aantal gescande vleesproducten in de supermarkt: 'Wageningen Economic Research rekent anders: het kijkt naar het aantal slachtingen, naar in- en uitvoer en naar veranderingen in voorraden. In totaal wordt naar vijfhonderd vleesproducten gekeken. Producten waar vlees in zit, zoals lasagne of soep, tellen niet mee. Horeca en thuisbezorgen wel. Dat levert niet alleen minder spectaculaire schommelingen op, het gaat ook in tegen de trend die IRI schetste.'
Van vleesschaamte is geen sprake meer, concludeert de krant. Tegen de verwachting in eten Nederlanders weer meer vlees. Extra barbecuen en buiten de deur vlees eten zouden oorzaken zijn, in supermarkten wordt juist iets minder verkocht. Lees hier verder.
(PvWK, bronnen: WER, NRC en IRI)
Foto: Victoria Shes / Unsplash
-
Peter van Woensel Kooy
- Werkt bij: MarketingTribune
- Functie: senior redacteur, merk-expert
- Website:http://nl.linkedin.com/in/petervanwoenselkooy
- Profiel »
- plantaardig
- Wageningen Economic Research
- NRC
- bbq
- WER
- onderzoeksinstituut
- braden
- bevolking
- IRI
- vleesconsumptie
- carnivoor
- onderzoek
- vlees
- horeca
- kilo
Laatste reacties
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Categoriewinnaars 'ABN Amro Retailer of the Year 2025-2026...
- Nescafé Dolce Gusto brengt nieuw koffiesysteem Neo met...
- Kruidvat versterkt beautypositionering
- Albert Heijn zet tech in tegen voedselverspilling
- Fritz-kola introduceert Mischmasch in Nederland
- Heineken 0 punt 0 bereikt 10K taplocaties in Europa
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
Laatste Nieuws
- DPG Media en Albert Heijn lanceren... 18-09-2025
- Start pilot 'De Betere Kantine' 18-09-2025
- Breaking: Deen Jesper Højer is... 17-09-2025
- Bolletje lanceert ronde Bagel Cracker16-09-2025
- Intergamma lanceert... 16-09-2025
- Primeur in Haarlem: eerste... 15-09-2025
MarketingTribune Events
- 2okt 2025
CustomerFirst Congres
- 2okt 2025
CrossBorder Event
De nieuwste selectie whitepapers
- Ontdek de kracht van merkactivatie
- Boost je omzet met deze top 10 marketing automations
- Boost engagement & retention with proven gamification strategies
- AI Alone won't save CX. Resolution will.
- Een bewust slanker technologielandschap
- From Insights to Impact: AI Strategies for the Modern Contact Centre
- Retail transformeren voor de toekomst: gids voor Unified Commerce
- De basis voor omnichannel succes