[onderzoek] 'Nederlanders eten weer meer vlees'
- Food-en-retail
- 2 okt 2019 @ 08:25
- Link
-
Peter van Woensel Kooy
senior redacteur, merk-expert
MarketingTribune - OnderzoekFoodMarketing
- 2 okt 2019 @ 08:25
- Peter van Woensel Kooy
Voor het eerst in tien jaar is de vleesconsumptie weer gestegen. Op het hoogtepunt, in 2009, werd er per hoofd van de bevolking 79,1 kilo vlees per jaar geconsumeerd zo blijkt uit onderzoek door onderzoeksinstituut Wageningen Economic Research.
Na 2009 daalde de vleesconsumptie tot 76,6 kilo in 2016 en 2017. In 2018, zo blijkt uit de WER-cijfers, werd er weer wat meer vlees gegeten: 77,2 kilo gemiddeld. Daarbij wordt uitgegaan van ‘karkasgewicht’, waarin ook beenderen, vet en zwoerd worden meegerekend, melden de onderzoekers. Ongeveer de helft hiervan wordt ook echt opgegeten.
De toename lijkt haaks te staan op cijfers die in augustus 2019 naar buiten kwamen, constateert NRC. Marktonderzoeksbureau IRI meldde toen dat de vleesverkoop in tweeënhalf jaar 9 procent was gedaald. IRI keek daarvoor naar het aantal gescande vleesproducten in de supermarkt: 'Wageningen Economic Research rekent anders: het kijkt naar het aantal slachtingen, naar in- en uitvoer en naar veranderingen in voorraden. In totaal wordt naar vijfhonderd vleesproducten gekeken. Producten waar vlees in zit, zoals lasagne of soep, tellen niet mee. Horeca en thuisbezorgen wel. Dat levert niet alleen minder spectaculaire schommelingen op, het gaat ook in tegen de trend die IRI schetste.'
Van vleesschaamte is geen sprake meer, concludeert de krant. Tegen de verwachting in eten Nederlanders weer meer vlees. Extra barbecuen en buiten de deur vlees eten zouden oorzaken zijn, in supermarkten wordt juist iets minder verkocht. Lees hier verder.
(PvWK, bronnen: WER, NRC en IRI)
Foto: Victoria Shes / Unsplash
-
Peter van Woensel Kooy
- Werkt bij: MarketingTribune
- Functie: senior redacteur, merk-expert
- Website:http://nl.linkedin.com/in/petervanwoenselkooy
- Profiel »
- Wageningen Economic Research
- plantaardig
- bbq
- horeca
- onderzoeksinstituut
- bevolking
- IRI
- carnivoor
- kilo
- vleesconsumptie
- braden
- NRC
- WER
- vlees
- onderzoek
Laatste reacties
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Plus komt met opvolger van Aftrap-commercial
- Marlboro grootste supermarktmerk
- Coca-Cola lanceert Absolut Vodka en Sprite mixdrank
- Fabulosa lanceert geparfumeerd huishoudmerk in Action
- Plus lanceert nieuw platform voor plus.nl en de app
- [RMD24] Retailmedia vragen om adequate rapportagestandaard en...
Word abonnee en ontvang:
- ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
- ✔ Korting tot wel €100,- op events
Laatste Nieuws
- [onderzoek] 1 op 5 consumenten vindt... 19-04-2024
- Duitse automerken tegen inmenging P... 17-04-2024
- Al meer dan 500 kinderen melden zich... 16-04-2024
- Jan Beckers van SodaStream Benelux:... 16-04-2024
- [RMD24] Retailmedia vragen om... 15-04-2024
- Plus komt met opvolger van... 13-04-2024
MarketingTribune Events
- 28mei 2024
Retail Media Day
- 13jun 2024
NIMA Marketing Day
- 17sep 2024
CrossBorder Event
- 3okt 2024
CustomerFirst Congres
- 10okt 2024
Shopping Today
- 12nov 2024
Grand Prix Content Marketing