[onderzoek] 'Nederlanders eten weer meer vlees'
- Food-en-retail
- 2 okt 2019 @ 08:25
- Link
-
Peter van Woensel Kooy
senior redacteur, merk-expert
MarketingTribune - OnderzoekFoodMarketing
- 2 okt 2019 @ 08:25
- Peter van Woensel Kooy
Voor het eerst in tien jaar is de vleesconsumptie weer gestegen. Op het hoogtepunt, in 2009, werd er per hoofd van de bevolking 79,1 kilo vlees per jaar geconsumeerd zo blijkt uit onderzoek door onderzoeksinstituut Wageningen Economic Research.
Na 2009 daalde de vleesconsumptie tot 76,6 kilo in 2016 en 2017. In 2018, zo blijkt uit de WER-cijfers, werd er weer wat meer vlees gegeten: 77,2 kilo gemiddeld. Daarbij wordt uitgegaan van ‘karkasgewicht’, waarin ook beenderen, vet en zwoerd worden meegerekend, melden de onderzoekers. Ongeveer de helft hiervan wordt ook echt opgegeten.
De toename lijkt haaks te staan op cijfers die in augustus 2019 naar buiten kwamen, constateert NRC. Marktonderzoeksbureau IRI meldde toen dat de vleesverkoop in tweeënhalf jaar 9 procent was gedaald. IRI keek daarvoor naar het aantal gescande vleesproducten in de supermarkt: 'Wageningen Economic Research rekent anders: het kijkt naar het aantal slachtingen, naar in- en uitvoer en naar veranderingen in voorraden. In totaal wordt naar vijfhonderd vleesproducten gekeken. Producten waar vlees in zit, zoals lasagne of soep, tellen niet mee. Horeca en thuisbezorgen wel. Dat levert niet alleen minder spectaculaire schommelingen op, het gaat ook in tegen de trend die IRI schetste.'
Van vleesschaamte is geen sprake meer, concludeert de krant. Tegen de verwachting in eten Nederlanders weer meer vlees. Extra barbecuen en buiten de deur vlees eten zouden oorzaken zijn, in supermarkten wordt juist iets minder verkocht. Lees hier verder.
(PvWK, bronnen: WER, NRC en IRI)
Foto: Victoria Shes / Unsplash
-
Peter van Woensel Kooy
- Werkt bij: MarketingTribune
- Functie: senior redacteur, merk-expert
- Website:http://nl.linkedin.com/in/petervanwoenselkooy
- Profiel »
- NRC
- WER
- IRI
- kilo
- Wageningen Economic Research
- horeca
- carnivoor
- braden
- plantaardig
- vleesconsumptie
- onderzoek
- onderzoeksinstituut
- vlees
- bbq
- bevolking
Laatste reacties
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Nieuwe commerciële strategie Jumbo werpt eerste vruchten af
- [column] Gymshark werd way of life met ijzersterk merkrk
- Jumbo viert zomer met Jan Smit en ‘Tranquilo’
- Wibra groeit stevig door met recordomzet en internationale...
- Sea Water en Flink brengen verkoeling op straat
- Veggies First: van bijgerecht naar craving
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
Laatste Nieuws
- René Repko tijdelijk aan het roer... 11-07-2025
- Koninklijke Eru smelt erfgoed en... 11-07-2025
- [marketeer 227] Ragna Hes en Kees... 11-07-2025
- Louise Picquet van Kellanova:... 11-07-2025
- Snackmerk Rewind onthult maïschips... 10-07-2025
- ACM waarschuwt: winkeliers moeten... 10-07-2025
MarketingTribune Events
- 2okt 2025
CustomerFirst Congres
- 2okt 2025
CrossBorder Event
De nieuwste selectie whitepapers
- Zo speel je deze zomer in op de trends die jouw markt in 2025 domineren
- Los email feedback geautomatiseerd op en verhoog klanttevredenheid met AI
- Level up your marketing strategy with gamification
- Zo start je met reclame: zet in vijf stappen een effectieve campagne op
- Dè CMS gids voor marketeers