'Fabrikanten moeten melden wat gezonde hoeveelheid is'

'Fabrikanten moeten melden wat gezonde hoeveelheid is'
  • Food-en-retail
  • 30 sep 2014 @ 09:00
  • Link
  • Redactie Food en Retail
    Redactie Food en Retail

    Redactie
    MarketingTribune
  • OnderzoekFood

De consument is bij voedingswaren het spoor bijster als het om 'normale porties' gaat. 'De overheid moet fabrikanten verplichten op verpakkingen te vermelden wat een gezonde hoeveelheid is', meldt Het Parool, de frisbakken VU-professor Ingrid Steenhuis citerend. Het Voedingscentrum zou volgens haar moeten vaststellen wat normale porties zijn. De huidige vaagheid leidt tot extra veel dikzakken in Nederland.

Er zijn op dit moment geen regels voor de maatvoering van voedsel, waardoor een wirwar aan maten is ontstaan. Dat zegt VU-hoogleraar Preventie op het gebied van de volksgezondheid, Ingrid Steenhuis, die onlangs haar oratie hield over de dikmakende omgeving. 'De norm van wat wij een normale portie vinden is de afgelopen decennia opgeschoven naar meer en groter.'

Nieuwe maatvoering werkt obesitas in de hand
Uit veel onderzoeken blijkt dat mensen meer eten en drinken als ze grotere porties krijgen aangeboden, wat overgewicht in de hand werkt. 'Je hebt tegenwoordig hamburgers van meer dan duizend calorieën. Dat is de helft van wat je dagelijks nodig hebt. Maar ook de voorgesneden plakjes kaas zijn door de jaren heen dikker geworden. Ongemerkt krijg je meer calorieën binnen.'

Steeds grotere milkshakebekers
Ook de consument die bewust voor de kleinste portie kiest, komt vaak bedrogen uit, stelt Steenhuis. Bij een recent onderzoek naar de inhoud van milkshakebekers concludeerden de VU-onderzoekers dat de maatvoering uit de lucht is gegrepen. 'Een milkshake van 450 ml heet bij de ene aanbieder small, bij de ander medium en bij weer een ander large. Maar een milkshake van 450 ml is simpelweg geen small. Dit zou niet moeten kunnen, want de consument wordt ermee misleid.' Steenhuis pleit voor nieuwe regels, aldus Het Parool. Hier ligt volgens haar een taak voor het Voedingscentrum, dat zou moeten vaststellen wat normale porties zijn. De overheid moet de fabrikanten verplichten deze maten op de verpakking te vermelden. Het volledige feature artikel hierover stond 27 september in Het Parool onder de kop: 'De strijd tegen overvloed'.

Redactie Food en Retail

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken