Toenemende populariteit van online games en game video-content

Toenemende populariteit van online games en game video-content
 • Online
 • 12 jun 2018 @ 16:22
 • Link
 • Redactie Online
  Redactie Online

  Redactie
  MarketingTribune
 • OnderzoekVideoGamification

Digitaal gamen wint aan populariteit. Dat blijkt uit onderzoek van PayPal en marktonderzoeker SuperData. De meeste Nederlandse gamers spelen dagelijks. Nederlandse vrouwelijke gamers spelen iets vaker, maar de speelsessies zijn korter dan die van mannen.

Over het algemeen bestaat het Nederlandse gamepubliek voornamelijk uit mannen, ongeveer 32 procent van de gamers is vrouw. Actie en Actie-Avontuur zijn de populairste Nederlandse gamecategorieën, met games als Bayonetta, DmC en Uncharted. Deze spellen richten zich ofwel op fysieke uitdagingen - inclusief vecht- en schietspellen - of op uitdagingen die je voltooit terwijl je door een verhaal vordert. Nederlandse mannen geven de voorkeur aan schietspellen (53%) en spelen twee keer zo vaak actiegames als vrouwen (62% versus 30%), terwijl vrouwen meer geïnteresseerd zijn in puzzels (52%) en avontuurlijke spellen (49%), zoals Candy Crush, Saga en 2048.
Van de vrouwelijke games spendeert 56 procent meer dan een uur aan één sessie ten opzichte van 73 procent van de mannelijke gamers.

Humor belangrijk voor jong Nederlands livestream-publiek
Ongeveer de helft van alle Nederlandse online gamers kijkt ook naar game video-content. Dit is voornamelijk populair bij jongere kijkers. Mensen tussen de 18 en 34 jaar kijken twee keer zo vaak livestreams als mensen boven de 35. De twee snelst groeiende vormen van video-inhoud voor games, gebaseerd op kijkersaantallen, zijn eSports en livestream-videocontent. Nederlandse livestreamkijkers bekijken voornamelijk content op YouTube, Facebook en Twitch. Het game videolandschap in Nederland is minder populair in vergelijking met dat van andere landen.

De populairste soorten game video-content in Nederland zijn:
1) Humoristisch: grappige clips of montages van gameplay opgenomen door andere spelers.
2) Walkthroughs: video's die zijn ontworpen om spelers te helpen bij het voltooien van een game, level of side quest.
3) 'Let's Play': video's van commentatoren die een spel spelen en hun ervaring beschrijven.

Humor lijkt daarbij voor Nederlandse gamers belangrijker dan die van internationale gamers. In andere landen zijn informatieve walkthroughs populairder dan de humoristische game videoclips.

Internationalisering van de Nederlandse game-industrie
De digitale game industrie is een wereldwijd groeiende markt. De toename in populariteit draagt bij aan de stijging van game speeltijd. Nederlandse consumenten kopen gemiddeld een tot drie volledige games en extra in-game content downloads per kwartaal. De meeste van hen geven tussen de tien euro en vijftig euro uit aan volledige game downloads en tot dertig euro aan in-game content. Deze getallen liggen aanzienlijk hoger dan het Europese gemiddelde.

Wereldwijd hebben respondenten van de enquête PayPal geselecteerd als hun favoriete betaalmethode voor gamecontent, met gebruiksgemak en snelheid als beslissende factoren. In Nederland zijn PayPal en bankoverschrijvingen de favoriete betaaloplossingen, terwijl internationaal gezien PayPal, betaalpassen en creditcards als de favoriete betaaloplossingen worden genoemd.

Jan-Willem Roest, General Manager PayPal Benelux, legt uit: ‘We bieden een oplossing voor zowel verkopers als consumenten binnen de game wereld. Gamers kopen momenteel via een breed aantal winkels, valuta's en accounts – en dat blijft toenemen door de groeiende populariteit van de game industrie. De markt brengt nu 12 miljard dollar op voor PayPal wereldwijd, een stijging van meer dan 23 procent ten opzichte van 2017.’

Bart van Essen, verantwoordelijk voor Ajax eSports, voegt hieraan toe: ‘We zijn getuige van de groeiende populariteit in FIFA eSports. Dit merken wij bijvoorbeeld in de Nederlandse eDivisie, maar zien we ook op internationaal niveau. PayPal heeft een sterke positie in de gamesector weten te bemachtigen, met een grote hoeveelheid transacties. Dat maakt PayPal een herkenbaar merk in deze industrie, waar we graag mee samenwerken.'

Redactie Online

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken