Nima: 'Kennis over online marketing neemt toe'

Nima: 'Kennis over online marketing neemt toe'
  • B2b
  • 23 aug 2021 @ 08:00
  • Link
  • Nanny Kuilboer
    Nanny Kuilboer

    Redacteur
    BBP Media - MarketingTribune
  • Onderzoek

Nima peilde de marketingkennis in vijf deelgebieden onder meer dan honderd professionals bij tien grote bedrijven.

Onder meer Grolsch, Noordhoff, Consumentenbond en PostNL namen deel. Martin Huisman, die zich, ondanks dat hij voorzitter-af is, voorlopig nog wel bezig houdt met de Nima Marketing Peilstok: 'Zowel op individueel niveau als in teamverband werden prestaties en onderlinge verhoudingen beoordeeld en geanalyseerd. Dat leverde veel verbetervoorstellen, bespreekpunten voor POP-gesprekken, input voor afdelingsplannen en sturing voor educatiebudgetten op. Veel positieve reacties ook, van zowel de leidinggevenden als onder de deelnemers zelf.’

Het 'beste' deelnemende bedrijf scoorde als team 70 punten in de overall score. Wat in de totaalscore van de deelnemende bedrijven opvalt, is dat de kennis over sales structureel achter blijft. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het reguliere hoger onderwijs wel economie en wiskunde aanbiedt, maar bijvoorbeeld geen commerciëlegesprekstechnieken en offertetrajecten.

'Kennis is allesbehalve zaligmakend, maar wel heel belangrijk voor een goed functionerend bedrijf

In 2021 trok het gemeten niveau van online marketing aan en dat gold ook voor algemene marketingkennis. De N is waarschijnlijk te klein om daar conclusies uit te trekken, maar het is wel interessant om te vermelden. Eén mogelijkheid is dat de coronacrisis de algemene kennis en interesse over en van online in de hand heeft gewerkt. Huisman benadrukt dat 'kennis' allesbehalve zaligmakend is, maar wel heel belangrijk voor een goed functionerend bedrijf: 'Met deze methodiek is dat makkelijk en feitelijk te analyseren, en we zorgen dat de test leuk is om aan deel te nemen'.

Kennis van marktonderzoek relatief goed

Wat verder opvalt, is dat de kennis van marktonderzoek relatief goed scoort. Omgang met data en het trekken van analyses, het interpreteren van onderzoek en het stellen van een diagnose lijken goed te scoren.

Het marketingpeil zoals het op een dashboard verschijnt.

Bron:
Marketingfacts

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken