Wat is de Slechtste Slogan van het jaar?

Wat is de Slechtste Slogan van het jaar?
 • Bureaus
 • 11 dec 2017 @ 10:02
 • Link
 • Redactie Bureaus
  Redactie Bureaus

  Redactie
  MarketingTribune
 • AwardReclameMerkenInspiratieCreatie

Nederland kan voor de zesde keer op rij de Slechtste Slogan van het jaar kiezen. Lokale bedrijven scoren altijd hoog, maar ditmaal zijn ook verpakkingsbedrijf Smurfit Kappa, de Dierenambulance en de bekende frietbakker Bram Ladage genomineerd. Wat leren deze slogans over het reclamevak?

Het landelijke platform SlechteSlogans.nl houdt voor het zesde jaar op rij de Verkiezing van de Slechtste Slogan. Uit de meer dan 270 inzendingen van dit jaar heeft de tienkoppige jury de tien slechtste slogans genomineerd. Het publiek bepaalt via Sloganverkiezing.nl welk bedrijf de titel Slechtste Slogan van 2017 verdient. De verkiezing loopt van 8 december tot 14 december.

De tien genomineerde slechtste slogans van 2017 zijn (in willekeurige volgorde):

 1. Wij zeggen geen chardo-nee tegen de borrel - Café Lokaal De Ruyter (Nijmegen, Gelderland) 
 2. Haring is caring - Visboer Vis en meer, op Camping Bakkum (Castricum, Noord-Holland) 
 3. Alles om uw poes mee te verwennen. Ook als u een kater heeft - 4 Cats kattenspeciaalzaak (Amsterdam, Noord-Holland) 
 4. Voor iedere gleuf een doos - Moniss verpakkingsmaterialen (Lelystad, Flevoland) 
 5. Een doos is een doos is nooit zomaar een doos – Smurfit Kappa Van Dam Golfkarton (Helmond, Noord-Brabant) 
 6. Goed dakonderhoud is geen pre maar een feit - Maarssen Onderhoudsbedrijf (Maarssenbroek, Utrecht) 
 7. Wees geen domme gans, steun de Dierenambulance! - Dierenambulance (Amsterdam, Noord-Holland) 
 8. Wat knort mijn mage! 50 jaar Bram Ladage! - Patatproducent Bram Ladage (Rotterdam/Capelle aan den IJssel, Zuid-Holland) 
 9. We make it transpossible. - Transportbedrijf H. Essers (België/Nederland) 
 10. 'Van kop tot kont, worst in de mond' – Worstenbroodjes van de Millse molen De Korenbloem (Mill, Noord-Brabant)

Eerdere jaren wonnen 'Zit je haircut' (kapperszaak Local Heroes in Utrecht), 'Iedere paal gaat erin' (heibedrijf Steenman in Oosterblokker), 'Een timmer timmert, een tandarts boort, maar wij zitten lekker in Velsen Noord' (aannemer Leon Braak in Velsen), 'It’s De Cock that makes de man' (Jan de Cock mode in Tilburg) en 'The worst musical ever' (Hema de musical).

In de zes jaar dat platform Slechte Slogans bestaat, zijn er circa 1500 slogans ingestuurd. Via e-mail en socialemediakanalen zenden mensen massaal slogans in die zij in het dagelijks leven tegenkomen op vrachtwagens en bestelbusjes, reclameborden, verpakkingen, affiches en in advertenties. Elke werkdag verschijnt er een nieuwe inzending online. Blijkbaar is het toch niet zo makkelijk om een (goede) slogan te verzinnen, stellen initiatiefnemers Tefke van Dijk en Christine Liebrecht.

Bloemlezing van slechte slogans

In het voorjaar van 2017 verscheen bij uitgeverij AUP het boek 'Ik verf tot ik sterf' met een bloemlezing van de meest opvallende slogans van de afgelopen jaren. Van Dijk en Liebrecht behandelen daarin een aantal categorieën als het om slogans gaat. Liebrecht: 'Veel slogans bevatten foute woordgrappen. Zo bestaan er meer dan tien slogans met een variant op hout, zoals 'Vertrhout in hout' of 'Het hout nooit op'. Ondernemers schuwen ook niet om te spelen met de Engelse taal. Bij vleesbedrijven zijn bijvoorbeeld leuzen met steak of meat populair. Denk aan slogans als 'Onze slagers laten u niet in de steak' of 'Pleased to meat you'. Daarnaast zien we veel slogans voorbijkomen met een bedenkelijk Sinterklaasgedichten-niveau: niet te ingewikkeld en gemakkelijk te onthouden. Bijvoorbeeld: Dikke neus, ik ga naar Schoenenreus en Tapijt zonder spijt.'

Voor veel bezoekers van de website en lezers van het boek zorgen de slogans niet zozeer voor ergernis, maar vooral voor een dagelijkse glimlach. Regelmatig laten mensen weten de ingezonden slogans helemaal niet zo slecht te vinden. Van Dijk: 'Ons initiatief is ook niet als opgeheven vingertje bedoeld wat goed of fout is. We willen mensen laten inzien hoe gevarieerd je met taal kunt omgaan en hoe dicht een goede en een foute leus bij elkaar liggen. In ons boek gaan we hier ook dieper op in. Zo vertellen diverse wetenschappers hoe de verschillende taalaspecten in slogans werken. Naast heel veel slogans bevat het boek bovendien interviews met juryleden en eerdere winnaars van de sloganverkiezing.'

Tot 14 december 2017 kunnen mensen via de website Sloganverkiezing.nl stemmen op de slechtste slogans van dit jaar. Onder de stemmers worden tien exemplaren van het boek 'Ik verf tot ik sterf' verloot. Op vrijdag 15 december wordt bekendgemaakt welke drie slogans de meeste stemmen hebben gekregen. Tijdens De Avond van Taal wordt de Blauwe Tegel, een Delftsblauw tegeltje met de eigen slogan, uitgereikt aan het ‘winnende’ bedrijf. De Avond van Taal wordt uitgezonden op zaterdag 30 december vanaf 20.25 uur op NPO2. Alle ingezonden slechte slogans zijn te vinden op Slechteslogans.nl.

Redactie Bureaus

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken