Grootste Progress Pride vlag ter wereld op Waterkant Amsterdam

Grootste Progress Pride vlag ter wereld op Waterkant Amsterdam
 • Design
 • 26 jul 2022 @ 08:41
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • Grafisch designStorytellingCreatieMarketing

Zaterdag 30 juli 2022 wordt de grootste Progress Pride Vlag ter wereld onthuld op de parkeergarage van Q-Park aan de Marnixstraat, boven het populaire en centraal in Amsterdam gelegen Waterkant.

De vlag, met een formaat van 82 meter bij 18 meter, wordt opgehangen ter gelegenheid van Pride Amsterdam.

'De discussie over LHBTQIA+’ers in de huidige wereld wordt steeds heftiger en velen voelen zich niet meer veilig. Daarom is het zo belangrijk dat we onze aanwezigheid met deze grootste Progress Pride Vlag zichtbaar maken', aldus Brian Fernandes, initiator van de vlag en eigenaar van Waterkant. De grootste Progress Pride Vlag van de wereld is mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van Q-Park, Stichting Pride en Gemeente Amsterdam. Pride Amsterdam start 30 juli en duurt tot en met 7 augustus en heeft dit jaar het thema ‘My Gender, My Pride’. ‘Hoe groter de vlag, hoe krachtiger de boodschap’ Brian Fernandes: “Ik ben in Suriname geboren en queer. Het is geen wonder dat het streven naar inclusie en diversiteit voor mij belangrijk is. Ik wil graag dat deze waarden gedeeld worden door het personeel én de gasten van Waterkant. Om die reden is Pride Amsterdam voor ons een belangrijk evenement. Een moment van bewustwording omdat de discussie over de gelijkwaardigheid van LHBTQIA+’ers in de huidige wereld steeds heftiger wordt en veel minderheden zich niet meer veilig voelen. Daarom is het zo belangrijk dat we ons gebied markeren waarbinnen we ons veilig kunnen bewegen en onze aanwezigheid zichtbaar maken. Een vlag is daar uitermate geschikt voor. Een witte vlag staat voor vrede, rood-wit-blauw is voor velen een veilig thuis. Hoe groter de vlag, hoe krachtiger de boodschap. Met deze grootste Progress Pride Vlag ter wereld zeggen wij: Amsterdam is tijdens Pride een veilige ruimte. Hier kun je zijn wie je bent en liefhebben wie je wilt.'

Uitdagende rondingen
Fernandes raakte al jaren geleden geïnspireerd door de uitdagende rondingen van het Q-Park gebouw (anno 1972, architect Piet Zandstra): 'Ik vind het een van de mooiste gebouwen van Amsterdam. Die rondingen zijn als fluwelen billen, omhooggehouden door de pilaren eronder. Ik kan me nog herinneren dat op een vroege zomerochtend in 2007 ik na het stappen naar huis fietste en dat het een drukte van jewelste was in die bogen. Fotograaf Spencer Tunick -die op 17 september 2022 in Galerie Reflex Amsterdam zijn eerste solotentoonstelling in Nederland opent- was er bezig met een van zijn projecten en er stonden in de openingen allemaal naakte mensen met blote billen zichtbaar tegen de railing. Fantastisch! En zo kwam het dat ik op een dag dit voorjaar opeens in deze rondingen de Progress Pride Vlag zag. Naar mijn weten wordt dit veelzijdige gebouw voor het eerst sinds het project van Tunick weer eens aangekleed. Nu niet met blote billen maar met deze veelkleurige, belangrijke vlag. Het was meant to be dat vijftien jaar later mijn Waterkant gekroond wordt met de grootste Progress Pride Vlag ter wereld.'

Samen met het Waterkant-Branding Team heeft hij vervolgens het idee uitgewerkt voor deze mega-vlag. Tijdens Pride Amsterdam worden er diverse evenementen bij Waterkant georganiseerd met onder andere IQMFF, House of Arts en Bar Pamela. Zie voore meer info www.waterkantamsterdam.nl/pride.

My Gender, My Pride
'Met het thema "My Gender, My Pride" staat de emancipatie van personen die behoren tot de categorieën transgender, non-binair, genderqueer, genderfluïde, gender non-conform, agender en intersekse centraal, ongeacht wat hun seksuele geaardheid is. Deze emancipatie is namelijk achtergebleven op de seksuele emancipatie en verdient daarom onze volle aandacht', vult de Stichting Pride aan.
(PvWK, foto mock up: Studio Pieter Jan Boterhoek)

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken