Foodtrends 2018 door Anneke Ammerlaan
- Food-en-retail
- 19 dec 2017 @ 10:46
- Link
-
Gastblogger
Gastauteur
MarketingTribune - OnderzoekFood
- 19 dec 2017 @ 10:46
- Gastblogger
Vandaag verschijnen de 'Jongereniconen 2018', met daarin de trendvoorspellingen voor volgend jaar. Foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan draagt steevast bij. En goed. Hier de integrale tekst van haar blik op aanstaande relevante foodtrends. 'Het woord "lekker" wordt minder relevant.'
Het buzzwoord voor 2018 ‘de dieetwens’. Die is in de plaats gekomen van ‘de allergie’. De dieetwens is de nachtmerrie voor veel koks en restaurateurs die een tafel vol jonge vrouwen in zijn restaurant heeft zitten. Zonder horen ze namelijk niet meer bij een groep. Bovendien hebben ze allemaal een andere en met een eigen reden daarvoor. Van geen suiker, geen gluten, geen melkproducten, geen soja, tot vega en vegan. Als ‘alleseter’ begin je dus outcast te worden.
Maatschappelijke trends weerspiegelen zich uiteraard ook in foodtrends. Zoals je vroeger er wel of niet bij hoorde door je politieke ideeën, hoor je er nu wel of niet in wat je wel of niet eet. Maar de polarisatie is sterker dan toen.
Die polarisatie manifesteert zich heel sterk in het wel of geen vlees eten en in het vegetarisch of veganistisch zijn. Met discriminatie van de mensen anders eten of genuanceerder denken, tot gevolg. Eten als religie krijgt zo ook de nare trekje van fundamentalisme.
Het woord ‘lekker’ is de komende jaren iets minder relevant. Het is namelijk ‘all about nutrition’. Gezond komt dus voor lekker. Dit zet overigens een heel nieuwe smaaktrend in gang: minder zoet, minder filmend en met meer complexiteit in aroma’s. Je ziet deze
De vraag naar personalized nutrition – eten dat voor jouw lijf optimaal is – groeit het komend jaar sterk. Jonge ouders vinden dit vooral belangrijk voor hun kinderen. In Amerika anticipeert de nieuwe start-up ‘Little Spoon’op deze grote wens. Jij als ouder stuurt alles over je kind – geboorte, lengte, gewicht, allergieën etc. naar Little Spoon en zij komen via een app met een compleet voedingsprogramma, inclusief volledig op jouw kindje afgestemde verse maaltijden die eens per 14 dagen worden bezorgd. Tegen een prijs die kan concurreren met biologische babyvoeding. Een ontwikkeling die de wereld van babyvoeding op zijn kop gaat zetten.
Personalized nutrition wordt trouwens ook steeds belangrijker voor huisdieren.
Groente blijft de grote aanjager in culinaire trends. Jonge koks maken van hun borden eetbare tuintjes. Met de hoofdkleuren van hun gerechten geven ze het seizoen aan. Paarse tinten met nuances in rood en blauw zijn favoriet voor de winter. Ton-sur-ton groen met accenten in wit en geel voor het voorjaar. Volle felle kleuren voor de zomer en oranje met stevig geel voor het najaar.
Lokaal geteeld is een trend die nog steeds aan belang wint, maar seizoen wordt door de ‘high vertical farming’ teelt, steeds minder relevant. Er zijn immers het hele jaar duurzaam geteelde producten zonder foodmiles beschikbaar. Seizoenen herkennen we straks vooral aan de bereiding van deze producten. Een verkoelende bladsalade met frisse smaken in de zomer en diezelfde bladsalade in de winter af met bijvoorbeeld geroosterde bloemkool. En dan voor de kok ‘fingers crossed’ of het gerecht wel binnen alle dieetwensen past!
Anneke Ammerlaan
foodtrendwatcher Vision on Food
Foodtrend 2018: Plantaardig vlees steeds 'echter'
* Bestel hier de editie MT22/'17 MarketingTribune print met Jongereniconen 2018
* Lees hier de Jongereniconen voor 2017 terug
-
Gastblogger
- Werkt voor: MarketingTribune
- Functie: Gastauteur
- Website:https://www.marketingtribune.nl
- Profiel »
- plant based
- icoon
- groenten
- foodtrendwatcher
- nachtmerrie
- trend
- vlees
- restaurateur
- food
- tafel
- buzzwoord
- Anneke Ammerlaan
- Jongereniconen
- dieetwens
- kok
- relevant
- trend
- allergie
- 2018
Laatste reacties
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Nieuwe commerciële strategie Jumbo werpt eerste vruchten af
- [column] Gymshark werd way of life met ijzersterk merkrk
- Wibra groeit stevig door met recordomzet en internationale...
- Sea Water en Flink brengen verkoeling op straat
- Veggies First: van bijgerecht naar craving
- Holie's introduceert de Sugar-Score
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
Laatste Nieuws
- Secret Sales neemt Vroom & Dreesmann... 09-07-2025
- Jumbo viert zomer met Jan Smit en... 08-07-2025
- Shein krijgt 40 miljoen boete voor... 07-07-2025
- Sea Water en Flink brengen... 04-07-2025
- Wibra groeit stevig door met... 04-07-2025
- Nieuwe commerciële strategie Jumbo... 03-07-2025
MarketingTribune Events
- 2okt 2025
CustomerFirst Congres
- 2okt 2025
CrossBorder Event
De nieuwste selectie whitepapers
- Zo speel je deze zomer in op de trends die jouw markt in 2025 domineren
- Los email feedback geautomatiseerd op en verhoog klanttevredenheid met AI
- Level up your marketing strategy with gamification
- Zo start je met reclame: zet in vijf stappen een effectieve campagne op
- Dè CMS gids voor marketeers