[column] Verpakkingen en de gemakstrend
- Food-en-retail
- 4 sep 2018 @ 11:46
- Link
-
Huib Burggraaf
VerpakkingXpert
Van der Windt Verpakking BV - Packaging designMarketingFood
- 4 sep 2018 @ 11:46
- Huib Burggraaf
Consumenten willen gemak en de vraag naar convenience food neemt toe. Hoe kun je met de verpakking inspelen op de gemakstrend?
Er bestaan verschillende slimme verpakkingsoplossingen die de gemakstrend faciliteren. Niet alleen gelet op maximaal gebruiksgemak, maar ook op smaak- en kwaliteitsbehoud en beleving.
Gemakkelijk én gezond
Verpakkingen spelen een belangrijke rol als het gaat om de kwaliteit en houdbaarheid van convenience food. Het idee dat voorgesneden groenten minder gezond zouden zijn gaat niet meer op. Door slimme verpakkingstechnieken blijven de groenten intact en blijven waardevolle voedingsstoffen behouden. Een bekende techniek is het gebruik van microperforaties die zorgen voor een evenwichtige atmosfeer in de verpakking. Verse groenten en fruit blijven met de juiste luchtdoorlatendheid langer houdbaar. De verpakking zorgt tevens voor minder verkleuring en uitdroging. Dat smaakt niet alleen beter, het ziet er ook beter uit.
Dag slappe hap
De kant-en-klaar maaltijd als slappe hap is verleden tijd. Door maaltijdcomponenten apart te verpakken voorkom je dat smaken met elkaar mengen. En in het geval van muesli of salade blijven de ingrediënten bovendien lekker knapperig, wanneer je pas vlak voor consumptie de dressing toevoegt.
Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om de verschillende componenten onder de juiste temperatuur te verhitten door middel van shielding. Uiteraard is het uitgesloten dat de verpakking zich ‘mengt’ met het eten, ook wanneer het product wordt verhit. Voedselverpakkingen moeten aan zeer strenge eisen voldoen. Producten zijn onder andere verplicht om migratie- en toxiciteitsgegevens aan te leveren bij de controlerende instanties. Je eet dus geen plastic. Dit werd in het verleden nog weleens gedacht.
Uitpakgemak
Consumenten willen gemak en dat geldt natuurlijk ook voor de verpakking zelf. Een gebruiksvriendelijk verpakkingsdesign is een must. De verpakking moet gemakkelijk geopend (en gesloten) kunnen worden. Andere innovaties richten zich bijvoorbeeld op easy take-away, zoals een combi-maaltijdtray, waarin je zowel eten als drinken kunt verpakken zodat de consument altijd een hand vrij heeft. Of wat denk je van een maaltijdbak die na opening transformeert tot bord? Dat scheelt de consument weer een paar handelingen (bord pakken, afwassen en wegzetten).
Beleving
Tot slot spelen verpakkingen een belangrijke rol bij de (vers)beleving van convenience food. Nu convenience hot is besteden steeds meer merken aandacht aan een opvallende (schap)presentatie. De ‘standaard’ plastic maaltijdbak krijgt concurrentie. Zo presenteert Albert Heijn Aziatische stoofpotjes in een mandje voor een extra oosterse uitstraling en komt er steeds meer variantie in vorm en inhoudsmaten.
Ken jij voorbeelden van innovatieve convenience verpakkingen?
Huib Burggraaf
VerpakkingXpert
-
Huib Burggraaf
- Werkt bij: Van der Windt Verpakking BV
- Functie: VerpakkingXpert
- Website:http://verpakkingxpert.wordpress.com/
- Profiel »
- groenten
- gezond
- Huib Burggraaf
- gemakstrend
- distributie
- vers
- versturen
- voorgesneden
- faciliteren
- design
- kwaliteitsbehoud
- food
- smaak
- gemakkelijk
- verpakking
- beleving
Laatste reacties
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Rivièra Maison tot verrassing woonbranche failliet
- Veggies First: van bijgerecht naar craving
- Eén swipe mixt twee bonensoorten: Philips Baristina promoot...
- Dirk krijgt hoogste score in YouGov / Distrifood-rapport
- Krekels op het menu: Kriket komt naar Nederland
- Nieuwe commerciële strategie Jumbo werpt eerste vruchten af
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
Laatste Nieuws
- Sea Water en Flink brengen... 04-07-2025
- Wibra groeit stevig door met... 04-07-2025
- Nieuwe commerciële strategie Jumbo... 03-07-2025
- Albert Heijn en franchisenemers... 02-07-2025
- Holie's introduceert de Sugar-Score02-07-2025
- Veggies First: van bijgerecht naar... 01-07-2025
MarketingTribune Events
- 2okt 2025
CustomerFirst Congres
- 2okt 2025
CrossBorder Event
De nieuwste selectie whitepapers
- Zo speel je deze zomer in op de trends die jouw markt in 2025 domineren
- Los email feedback geautomatiseerd op en verhoog klanttevredenheid met AI
- Level up your marketing strategy with gamification
- Zo start je met reclame: zet in vijf stappen een effectieve campagne op
- Dè CMS gids voor marketeers