[audioblog] Hoe audio steeds meer omarmd wordt

[audioblog] Hoe audio steeds meer omarmd wordt
 • Media
 • 29 jun 2020 @ 09:39
 • Link
 • Marvin Jacobs
  Marvin Jacobs

  Creative Director
  Airborne
 • Geen tag

Marvin Jacobs is Creative Director bij audio agency Airborne en ontwikkelt onder meer podcasts in opdracht van organisaties en merken, zoals Rituals en ANWB. Voor MarketingTribune bericht hij maandelijks over de belangrijkste ontwikkelingen binnen het snel uitdijende audiodomein - binnen en buiten Nederland.

Stijging podcast-luisteraars wereldwijd

Afgelopen maand bracht het Reuters Institute zijn jaarlijkse Digital News Report uit. Hierin wordt het online mediagebruik wereldwijd in kaart gebracht, inclusief podcasts. De onderzoekers signaleren een sterke toename sinds vorig jaar: in de onderzochte landen luistert gemiddeld 31 procent van de bevolking minimaal één keer per maand naar een podcast. Consumenten vinden het een prettig medium omdat het meer diepgang en uitleg biedt dan andere vormen van media, volgens het onderzoek. Nederland is één van de snelste stijgers, met een toename van 5 procent in het aantal luisteraars. Interessant in dit verband: Telecompaper becijferde dat meer dan de helft van alle Nederlanders een account op Spotify heeft - de partij die in enorm tempo marktaandeel aan het veroveren is binnen de podcastwereld.

Toegang tot half miljoen audioclips

Meer nieuws van Reuters: de bekende nieuwsdienst biedt sinds deze maand Reuters Audio aan. Onder meer podcastmakers hebben daarmee toegang tot meer dan een half miljoen rechtenvrije audioclips van nieuwsgebeurtenissen, die teruggaan tot het jaar 1900. Tegelijkertijd lanceert het Reuters Ready Audio, waarmee kant-en-klare audioproducties worden aangeboden aan abonnees (veelal nieuwsredacties).

Voice Tweeting

De meeste ‘big tech’-partijen hebben op de een of andere manier audio onderdeel gemaakt van hun ecosysteem. Twitter volgt nu ook door iOS-gebruikers de mogelijkheid te bieden om ‘audio snippets’ toe te voegen aan hun tweets. En, zoals Twitter betaamt, is de lengte natuurlijk beperkt met een maximum van 140 seconden. In een blog meldt Twitter dat het met Voice Tweeting het platform menselijker wil maken.

Blendle wil eigen podcasts

Ook Blendle wil audio, of eigenlijk podcasts, een prominente plek binnen het platform geven, zo vertelde commercieel directeur Willem Jan Lems eerder deze maand. Een deel van de artikelen die de dienst nu aanbiedt, wordt nu al voorgelezen. De volgende stap is om abonnees podcasts aan te bieden die losstaan van artikelen. Blendle ziet in audio interessante groeimogelijkheden. Lems: ‘Rek op leestijd is er niet, op luistertijd nog wel’.

Wondery komt met eigen app

Het Amerikaanse Wondery is zo’n beetje het Netflix binnen de podcastwereld en lanceert de ene na de andere successhow. Deze zijn, net zoals alle podcasts, te beluisteren via alle reguliere platformen. Maar de contentproducent heeft nu ook een eigen app uitgebracht waar alle shows te beluisteren zijn. De app is gratis, maar Wondery hoopt dat gebruikers upgraden tot een betaald account waarbij de podcasts advertentievrij worden aangeboden.

Case van de maand: On the Marie Curie Couch
Half juli worden in Groot-Brittannië de jaarlijkse British Podcast Awards uitgereikt. Binnen de categorie Best Branded Podcast is één van de genomineerden On the Marie Curie Couch. Marie Curie is een grote Britse liefdadigheidsinstelling die mensen met een terminale ziekte steunt tijdens hun laatste levensfase. Hun communicatie is erop gericht om onderwerpen als dood en overlijden bespreekbaar te maken. Naast onder meer het online magazine Talkabout heeft Marie Curie sinds een half jaar dus ook een podcast. Hierin worden beroemdheden als Hugh Grant geïnterviewd door een rouwexpert van de organisatie zelf. Het levert niet alleen prachtige gesprekken op, maar onderstreept ook hoe waardevol de activiteiten van Marie Curie zijn - waarmee de podcast een echte aanvulling vormt op de mediamix.

Abonneer je op de MarketingTribune Audioblog Afspeellijst

In deze blog komen veel titels van podcasts voorbij: belangrijke marktontwikkelingen, inspirerende cases en opmerkelijke producties. Vanaf nu vind je dit allemaal in één handige Spotify-afspeellijst: blijf up to date en abonneer je kosteloos. Abonneren op de afspeellijst.

Marvin Jacobs

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken