[branded content] Hoe Catawiki nu al weet wat je komend jaar hebben wilt

[branded content] Hoe Catawiki nu al weet wat je komend jaar hebben wilt
 • Algemeen
 • 15 dec 2022 @ 03:40
 • Link
 • Sales
  Sales


  BBP Media
 • Geen tag
 • 15 dec 2022 @ 03:40
 • Sales

Niemand kan in de toekomst kijken. Toch weten bedrijven als Catawiki precies wat de consument wil hebben, nog voordat die daar zelf bewust van is. De online marktplaats haalt inspiratie daarvoor uit Ipsos kwalitatief onderzoek naar consumententrends voor 2023. Jan van Diermen, vice president Luxury bij Catawiki, deelt hoe het platform tijdig de trends weet te spotten die impact zullen hebben op de wereld van speciale objecten.

In het trendrapport 2023 onderscheidt Catawiki vijf trends die we kunnen verwachten op het gebied van kunst, mode, design, interieur, luxe items en verzamelobjecten. Het trend- en kwalitatief onderzoek werd uitgevoerd door Ipsos. Het marktonderzoeksbureau maakte gebruik van een ‘vierstaps-aanpak’, dat bestaat uit extern onderzoek, inzichten van externe specialisten en categorie frontrunners, maar ook Catawiki verkoopgegevens en tot slot de expertise van de interne experts.

Van die laatstgenoemde interne experts heeft Catawiki er bijna 300 in dienst. Op het online veilingplatform worden wekelijks meer dan 75.000 speciale objecten aangeboden - stuk voor stuk beoordeeld en geselecteerd door in-house experts op het gebied van kunst, design, juwelen, mode, klassieke auto’s, verzamelobjecten en nog veel meer. ‘Met dit trendonderzoek kunnen we onze experts onder het voetlicht brengen en hun kennis en kunde tonen’, aldus van Diermen. ‘De trends die ze zien zijn interessant voor de kopers, maar ook juist voor de verkopers op het platform. Zij krijgen zo inzicht in welke objecten gewild zijn of worden, zodat ze zich daarop kunnen richten in hun assortiment en succesvol kunnen verkopen op Catawiki.’

Een greep uit de trends voor 2023:

 • Grensverleggend: De tijd van oude regels loslaten is definitief aangebroken. De aandacht voor individuele en persoonlijke stijlen zal in 2023 opnieuw een hoogtepunt bereiken. Denk aan maximalisme in het interieur, flamboyante kleding en technologiegedreven kunst.
 • Nestelen: In de huidige tijd van economische onzekerheid is het geen verrassing dat we gaan voor warmte en comfort in de leefomgeving. Zachte randen en onconventionele vormen duiken op in knusse interieurs. Verzamelingen van mineralen en vintage tarotkaarten geven elke ruimte een etherisch tintje, en analoge hobby’s zoals modeltreinen en bordspellen zijn populairder dan ooit.
 • Y2K is Now: Millennials zijn de dominantste consumenten in het aankomende jaar en naar verwachting zullen zij op zoek gaan naar álles wat met Y2K te maken heeft. Van auto’s tot mode: items die populair waren rond de eeuwwisseling worden opgegraven en nieuw leven ingeblazen. Glittermode en fashion pieces gedragen door popiconen zoals Christina Aguilera en Britney Spears, flitsende auto’s uit Fast & Furious en Need for Speed en memorabilia die het begin van het digitale tijdperk aankondigden zoals Playstation en Pokémon zijn populair op Catawiki.
 • Nieuwe helden, meer verhalen: De maatschappelijke aandacht voor diversiteit en inclusiviteit vertaalt zich naar bijzondere objecten die een verhaal vertellen waar iedereen zich mee kan identificeren. Denk aan wijn uit minder bekende streken en gedistilleerd door vrouwen, maar ook topsporters uit de historisch ondergewaardeerde en gemarginaliseerde groepen zullen in 2023 eindelijk de erkenning krijgen die ze verdienen.
 • Alternatieve investeringen: Waar whisky, vintage horloges en oldtimers jarenlang populaire investeringsobjecten waren onder verzamelaars, staat 2023 in het teken van nieuwe klassiekers. Van erfstukbroches en cognacs tot jongere klassieke auto’s. Nederlandse verzamelaars zullen het komende jaar investeren in minder voor de hand liggende objecten die hun passies weerspiegelen.

Reeks veilingen

Het trendonderzoek helpt Catawiki om trends te bespeuren, de verkopers daarop te attenderen en zo tijdig te kunnen voorzien in een groeiende behoefte, vertelt Van Diermen. ‘In een reeks veilingen hebben we deze trends al uitgelicht, waarbij objecten die binnen de specifieke onderwerpen passen werden gebundeld. Overkoepelend valt met name de behoefte op aan alles wat te maken heeft met de jaren 2000.’ Een trend die in fashion overigens al best een tijdje aan de gang is, vult kwalitatief onderzoeker Thom Bremer van Ipsos aan. ‘Op Tiktok zie je dat veel Gen-Z’ers al gekleed zijn in wat ik in die tijd aanhad. Maar wat interessant is van de scope van dit trendonderzoek voor Catawiki, is dat je ziet dat deze trend nu ook overvloeit naar andere categorieën. Van interieurobjecten tot auto’s, alles wat rond de eeuwwisseling hip was in de popcultuur, daar groeit de interesse voor.’

Dat herkent Van Diermen uit de recente veilingen: ‘Natuurlijk zie ik iedere dag de verkoopcijfers. Het is interessant om te zien dat die trend zo specifiek naar voren komt en dan in combinatie met de doelgroep millennials. In het verleden hadden we het bij oldtimers over een collectible voor een bepaalde doelgroep. Een mooie, oude Jaguar bijvoorbeeld. Nu neemt de groep millennials toe op het platform, en die zijn op zoek naar de mooie auto’s uit hun jeugd. Een Mercedes SLK, een BMW X3 of een Peugeot 206 cabriolet bijvoorbeeld. Young timers, zonder veel kilometers op de teller en waar ze weinig onderhoud aan hebben.’

Trend- en kwalitatief onderzoek

Trend- en kwalitatief onderzoek wordt bij Ipsos gedaan door de afdeling Unlimited Understanding. Deze onderzoekstak is in meer dan 88 culturen actief en is met 1.300 kwalitatieve onderzoekers wereldwijd de grootste aanbieder van kwalitatief marktonderzoek. Ieder trendonderzoek heeft een andere vraag te beantwoorden, en een ander doel, ziet Bremer. En ook een andere toekomst die geschetst wordt. Dat kan er een zijn op korte termijn, maar ook bijvoorbeeld 5 tot 15 jaar vooruit. ‘Ik vind het mooi om te zien dat er meer vraag is naar hoe de consument van de toekomst zich gaat gedragen, wat die verlangt, in plaats van dat we alleen kijken naar de consument van vandaag. Voor bedrijven waar we mee samenwerken vormt trendonderzoek vaak de basis voor hun strategie of ‘future roadmap’.’ Voor Catawiki vormt het trendonderzoek in 2023 een leidraad voor veel veilingen en we kunnen op het platform meer objecten rondom deze thema’s verwachten. ‘Door die veilingen zien de gebruikers wat we specifiek bedoelen als we het hebben over ‘the Y2K is now’ of over alternatieve investeringen. Dat gaat meer tot de verbeelding spreken. Zo kunnen we met de veilingen die we hebben elke week actueel zijn.’

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ipsos
​Tekst: BBP Media | Beeld: Zuiver Beeld

Sales
 • Sales

 • Werkt bij: BBP Media
 • Functie:
 • Website:
 • Profiel »

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken