[onderzoek] 'Sterke arbeidsmarkt verwacht in het oosten'

[onderzoek] 'Sterke arbeidsmarkt verwacht in het oosten'
 • B2b
 • 12 dec 2019 @ 09:00
 • 11961 x gelezen
 • Link
 • Nanny Kuilboer
  Nanny Kuilboer

  redactie MarketingTribune
  BBP Media - MarketingTribune
 • Onderzoek

Ten opzichte van Q4 2019 lijkt de werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers voor Q1 2020 met een procentpunt gedaald. Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey uitgevoerd onder 58.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland.

In zeven van de negen arbeidssectoren verwachten werkgevers dit kwartaal meer medewerkers aan te nemen. In vergelijking met Q4 2019 is het sentiment echter in alle arbeidssectoren verslechterd of onveranderd, met uitzondering van de financiële sector (+6%).

Optimisme onder werkgevers

Jeroen Zwinkels, Algemeen Directeur ManpowerGroup Nederland: ‘De werkgelegenheidsverwachting volgt momenteel dezelfde ontwikkeling als andere belangrijke macro-economische indicatoren. Ondanks een kleine daling van het sentiment, blijft het werkgelegenheidscijfer positief. De enige uitzonderingen hierop zijn de sectoren Transport, Opslag & Communicatie en Nutsbedrijven.’

Na een sterke daling in Q4 2019 is de werkgelegenheidsverwachting in de financiële sector dit kwartaal, met zes procentpunten, sterk gegroeid (+7%). Ondanks het herstel in de financiële sector, is het optimisme onder werkgevers in zes van de negen arbeidssectoren gedaald. Werkgevers in de sectoren Transport, Opslag & Communicatie (-5%) en Nutsbedrijven (-3%) verwachten het eerste kwartaal van 2020 zelfs minder werknemers aan te nemen. Ondanks het mindere sentiment, blijft het werkgelegenheidscijfer in zeven van de negen arbeidssectoren positief. Werkgevers in de sectoren Mijnbouw & Delfstofwinning (+14%), Bouw (+12%) en Productie (+8%) zijn het meest optimistisch.

Zwinkels: ‘De transportsector heeft te kampen met een groeiend aantal onzekerheden zoals Brexit, oplopende internationale spanningen en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Uit onze cijfers blijkt dat dit van negatieve invloed is op de werkgelegenheidsverwachting in de transportsector.’

Bij- en omscholen

Het percentage Nederlandse werkgevers dat moeite had om de juiste kandidaten voor hun vacatures te vinden, bedroeg het afgelopen kwartaal 70%*. Echter biedt slechts 41% van hen – vergeleken bij vorig jaar – betere arbeidsvoorwaarden aan werknemers. Steeds vaker kiezen Nederlandse werkgevers voor het om- en bijscholen van medewerkers als een oplossing voor dit probleem. Zo is het percentage van de werkgevers dat - ten opzichte van vorig jaar - meer uitgeeft aan het trainen, bij- en omscholen van hun werknemers, het afgelopen kwartaal gestegen van 48% tot 52%. De scholings- en opleidingsbudgetten stegen het meest in de sector Productie en Industrie (58%).

Zwinkels: ‘Het lijkt erop dat Nederlandse werkgevers zich inmiddels bewust zijn van de problemen die zij ondervinden in de zoektocht naar het juiste talent. Hetzelfde geldt in toenemende mate voor het behoud van medewerkers. Hierdoor zien wij dat werkgevers steeds vaker investeren in de training, bij- en omscholing van getalenteerde medewerkers, om ze zo over lange termijn tevreden en inzetbaar te houden.’

Europese verwachtingen

Werkgevers in alle Europese landen blijven positieve werkgelegenheidscijfers rapporteren. Spanje en Italië zijn met +1% het minst positief. Frankrijk noteert +7%, België +6% en Duitsland +4%. Het Verenigd Koninkrijk meldt een voorzichtige +2%. Ondanks een kleine afname ten opzichte van het vorige kwartaal (-1%) blijven werkgevers in de Verenigde Staten met +19% ongekend positief.

De volledige versie van de ManpowerGroup Employment Outlook Survey is hier te downloaden. De werkgelegenheidsverwachting voor het tweede kwartaal van 2020 wordt op 10 maart 2020 bekendgemaakt.


Klik hier voor de infographic.

*Er is aanvullend onderzoek uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van ManpowerGroup Nederland onder 514 Nederlanders werkgevers in de sectoren zakelijke dienstverlening, publieke sector, logistiek & communicatie en industrie & productie. Bij het beantwoorden van de stellingen had men de keuze uit de opties eens of oneens.

 

 

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken