Hoe Erwin Olaf zich ontplooide tot nieuwe meester

Hoe Erwin Olaf zich ontplooide tot nieuwe meester
 • Bureaus
 • 21 sep 2023 @ 10:45
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • ContentStrategieCreatie

Erwin Olaf Springveld (1959-2023): topfotograaf, activist, superstylist die van angry young man uitgroeide tot 'eigentijdse Vermeer'. In zijn werk leeft hij voort- deze grote, eigenzinnige nieuwe Hollandse meester. Terugblik en een greep uit de reacties van vakgenoten en liefhebbers.

Te dwars, te eigenzinnig en zich te bewust van de imperfectie die bij het leven past. Erwin Olaf was in zijn fotografie nooit gewoon, vat de Volkskrant samen. Juist een breuklijn in het perfecte plaatje fascineerde hem.

Supergeënsceneerde fotografie
Olaf zat ruim 40 jaar in het vak. Zijn werk werd gepubliceerd in toonaangevende media als The New York Times, de Britse Sunday Times, de Franse krant Libération en modetijdschrift Elle. Ook maakte hij journalistieke fotoproducties voor titels als Quote en waren wij vereerd dat hij zijn portfolio in MarketingTribune presenteerde. Legendarisch reclamewerk schoot hij ondermeer voor Ola (zie onder) en diverse theatergezelschappen zoals het Zuidelijk Toneel, met een koeienfoto die ook in de plé van zijn stamclub RoXY hing (zie onder). Het Delamar-theater hangt nog immer vol met eigentijdse acteurs (m/v/x) portretten geschoten door 'de meester'.

Kerncollectie in Rijks
Na zijn opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht ontdekte hij de camera. Hij startte met provocerende edgy beelden zonder taboes, geleidelijk verschoof het accent naar supergeënsceneerde fotografie met perfecte styling, waarin altijd een diepere laag te ontdekken valt. Uiteindelijk mocht hij de Nederlandse euro met profiel van de Koning ontwerpen en schoot hij statieportretten. Op zijn 60ste verjaardag werd Erwin Olaf, steevast gehuld in een strakke Britse Fred Perry-polo, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn ‘toonaangevende foto’s en zijn inzet voor de lhbtq-gemeenschap’. ‘Met de technische en inhoudelijke kennis die ik heb opgebouwd, kan ik nu terugkeren naar een vorm van verslaggeving. Ja, júíst nu de musea eindelijk hun poorten openen voor mijn geënsceneerde fotografie’, zei hij bij die gelegenheid. Olaf zag het als terugkeer naar zijn journalistieke roots. Zijn kerncollectie van 500 foto's, negatieven en installaties werd in datzelfde jaar, 2019, dankbaar toegevoegd aan de collectie van het Rijksmuseum. Op 23 maart 2023 kreeg hij nog de eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje. Een speciale Erwin Olaf-expo hangt binnenkort in de lucht, liet de Rijks-directie weten in reactie op het nieuws.

Nieuwe Hollandse meester
Gerenommeerde internationale musea en galeries exposeerden intussen zijn vrije werk en hij ontving prestigieuze prijzen, zoals de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, memoreert Het Parool. In het Amsterdamse clubleven speelde hij een grote rol, zoals in de eerder genoemde RoXY en als co-organisator van eigen feesten, waarin extravaganza, jezelf mogen zijn en 'liefhebben wie je wilt' vaste waarden waren. Waarden waarvoor hij tot het laatste moment voor bleef strijden. Hieronder een greep uit de vele reacties -van opvallend diverse komaf- op de socials en de annonce van de familie.

In zijn werk leeft hij voort - deze grote, eigenzinnige nieuwe Hollandse meester.
(PvWK, beeld boven: NOS, beeld uitreiking eremedaille voor K&W: RVD)


RIP Erwin Olaf - reacties op de socials


Nagekomen familiebericht: Maandag a.s. is er een publiek afscheid van Erwin Olaf tussen 13 en 15 uur in de Amsterdamse Westerkerk. Meer info over artwork klik hier.

Bloemen en afscheidsmanifestatie bij het Homomonument naast de Wester Amsterdam (27/9/'23)Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken