Publicis Health moet 322 miljoen euro schadevergoeding in VS betalen

Publicis Health moet 322 miljoen euro schadevergoeding in VS betalen
 • Bureaus
 • 2 feb 2024 @ 09:20
 • Link
 • Michiel van Zaane
  Michiel van Zaane

  Allround Redacteur
  BBP Media
 • Geen tag

Reclamebureau Publicis Health, onderdeel van de Publicis Group, moet 350 miljoen dollar (322 miljoen euro) aan diverse Amerikaanse staten betalen. Het bureau heeft jarenlang zware, verslavende pijnstillers gepromoot in de VS.

Publicis werkte van 2010 tot 2019 met Purdue Pharma samen en ontwikkelde marketingcampagnes en materialen waarin OxyContin en de opioïdenmerken Butrans en Hysingla werden gepromoot, aldus James. Kern van de zaak is de ‘Evolve to Excellence’-campagne, die artsen identificeerde die het meest de pijnstiller OxyContin voorschreven en hen targette met verkoopgesprekken en marketing, aldus het kantoor van openbaar aanklager Letitia James. De campagne adverteerde met de ‘misbruikbestendige’ aspecten van de pijnstiller aan artsen en moedigde aan om de doses van patiënten te verhogen, aldus James. Publicis Health creëerde advertenties en materialen zoals folders en brochures waarin OxyContin werd gepromoot als veilig en niet te misbruiken, hoewel dit niet waar was, aldus James.

Purdue diende in 2019 een faillissementsaanvraag in nadat duizenden rechtszaken van staats- en lokale overheden beweerden dat het bedrijf OxyContin in overvloed had verkocht, hoewel hun faillissementsplan nog steeds juridisch wordt betwist. In 2020 pleitte het bedrijf schuldig aan drie federale misdrijven met betrekking tot de marketing en distributie van het medicijn.

De schikking verbiedt Publicis ook om in de toekomst nog contracten of opdrachten aan te nemen met betrekking tot de marketing of verkoop van opioïden, aldus James. Publicis moet de schikking binnen 60 dagen betalen en honderdduizenden documenten vrijgeven die details bevatten over hun eerdere werk voor Purdue, aldus de verklaring. Het totaalbedrag wordt verdeeld onder alle 50 staten, evenals het District of Columbia en Amerikaanse territoria, volgens een woordvoerster van het kantoor van James.

De schikking is geen bekentenis van schuld en Publicis Health zal zich verweren tegen verdere rechtszaken die niet door de overeenkomst zijn opgelost, aldus het bedrijf in een verklaring.

Publicis is het eerste reclamebureau dat verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn rol in het stimuleren van de vraag naar opioïden, aldus James, die co-leider was van de coalitie van procureurs-generaal die de schikking bereikte.

Bron: Wall Street Journal.

Michiel van Zaane

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken