Vergroot mentaal marktaandeel merk met branded content

Vergroot mentaal marktaandeel merk met branded content
 • Content
 • 2 dec 2022 @ 02:09
 • Link
 • Sjaak Hoogkamer
  Sjaak Hoogkamer

  hoofdredacteur
  MarketingTribune
 • Geen tag

Marketeers zijn er nog altijd onvoldoende van doordrongen dat consumenten nauwelijks met merken bezig zijn. Ervoor zorgen dat consumenten dat wel doen in die enkele relevante situatie is daarmee tot (top)sport verheven.

De verschilmaker in deze wedstrijd is het vermogen om als merk aan te sluiten bij een consumentenbehoefte en ‘op te poppen’ in een relevante (koop)situatie. Professor Byron Sharp (Ehrenberg-Bass Institute) noemt dit een Category Entry Point, ofwel CEP. Slimme merken achterhalen welke CEP’s belangrijk zijn in hun categorie, en welke daarbinnen specifiek passen bij hun merk. Eenmaal helder, dan is consistentie in communicatie een groot onderdeel van het succes om de CEP te claimen.

Recent onderzoek van Noud Schartman, promovendus bij VU Amsterdam en Validators, laat zien dat branded content als katalysator kan werken.

De werking van mentale beschikbaarheid

Om in marktaandeel te groeien, moet je als merk in meer situaties relevant zijn. Dit noemen we ook wel mentale beschikbaarheid. Missie voor marketeers is dan ook om deze mentale beschikbaarheid te beïnvloeden. Mental availability kun je uitleggen aan de hand van twee theorieën, de Associative Network Theory en de Weak Theory of Advertising. De Associative Network Theory stelt dat het geheugen een netwerk is dat bestaat uit ‘nodes’ die met elkaar verbonden worden door 'associative links’. Merkinformatie wordt opgeslagen in merkassociaties. Volgens de Weak Theory of Advertising overtuigen advertenties consumenten zelden direct om je merk te kopen. Wel zorgen advertenties ervoor dat er associatieve links worden aangemaakt of dat bestaande associaties en links tussen je merk en relevante category cues versterkt worden.

Mentale beschikbaarheid verbeteren

Om de mentale beschikbaarheid van een merk te verbeteren, zul je er als merk voor moeten zorgen dat het consumentenbrein de juiste merkassociaties sneller ophaalt in de juiste (koop)situatie(s). Dit doe je door het versterken en uitbreiden van je associatienetwerk. Neem bijvoorbeeld het merk Nespresso. Bij het zien of horen van deze merknaam, denken veel mensen aan ‘koffie’ of ‘wakker worden’. Een andere associatie is er ook gelegd met acteur George Clooney en het zinnetje ‘What else?’. Door het ‘aanleggen’ van een associatienetwerk via consistente communicatie, vergroten de makers de kans dat consumenten ook daadwerkelijk Nespresso uit het schap halen.

De voordelen van branded content

Meer ‘traditionele’ reclame is nog steeds erg belangrijk voor merken, maar de laatste jaren heeft branded content ook een vast plekje veroverd in de mediamix van vele merken. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen branded content en meer reguliere advertenties met betrekking tot het mental availability vraagstuk? Omdat branded content niet gebonden is aan een vast stramien of mediumtype, is het een heel flexibele contentvorm. Dit zorgt ervoor dat er meer mogelijkheden zijn voor nieuwe nodes en associaties. Vaak is branded content heel authentiek. Door een verhaal geloofwaardiger te presenteren, verstevigen de nodes zich.

Maar welk effect heeft branded content dan op mentale beschikbaarheid?

Om dit te onderzoeken hebben we een onderzoek gedaan naar twee uitingen van Hyundai. Deze bevat een meer gangbare tv-commercial met een productintroductie en een korte film in documentaire stijl. Zie video's onder bericht.

 

Reclame

Branded Content

Geen uiting

Mentaal marktaandeel

17.79%

18.73%

10.0%

Mentaal bereik

64.36%

64.36%

46.53%

Netwerkgrootte

6.45

6.82

4.96

We testten beide uitingen, en wat bleek? Branded content doet het net zo goed als advertising. En op sommige vlakken zelfs beter.

De succes ingrediënten van branded content

Noud Scharman: ‘Dit onderzoek bleek echt wel een eyeopener op toegevoegde waarde van dit soort content ten opzichte van meer traditionele reclame. Zo was het beter in staat om positieve emotie op te wekken: branded content scoorde een 4.1 op algemene waardering van de uiting, de commercial een 3.6. Kijkers konden het merk Hyundai beter terugspelen na het zien van de content (87%) dan na het bekijken van de commercial (75%). Ook zagen we dat mensen een stuk meer geneigd waren om de uiting te delen met vrienden, collega's of andere bekenden. De NPS was 6 versus 4.5.

Branded content effectiever voor betrokken doelgroep

Één van de mooiste en interessantste resultaten ging over de relevantie voor consumenten. In de grafiek hieronder zien we dat voor mensen die auto's niet interessant vinden, het effect van de advertentie groter is (toename van 10.0% naar 14.14%, t.o.v. van 11.45% voor branded content). Wanneer je met je branded content uiting echter de relevante doelgroep bereikt, schiet het effect ervan omhoog. Dan scoort het zelfs beter dan de advertentie. Daarmee wint het mediumtype meteen aan relevantie.

Voor vragen over branded content onderzoek, kun je altijd terecht bij Hallo@validators.nl

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken