[column] Dé trends in videomarketing in 2020

[column] Dé trends in videomarketing in 2020
 • Content
 • 4 nov 2019 @ 11:53
 • 22849 x gelezen
 • Link
 • Patrick Severein
  Patrick Severein

  manager marketingcontent
  LVB
 • ContentVideo

De rol van video in je content- en marketingstrategie is nog lang niet uitgespeeld. Maar wat zijn nu dé trends voor 2020 in videomarketing?

Trend 1: het merk in je video

Als je er als contentmarketeer of videomaker nu al niet mee bezig bent, dan doe je iets niet goed. De zichtbaarheid van het merk in je videocontent. Merken zijn klaar met de ‘onafhankelijke’ videocontent die in hun naam gemaakt wordt. En terecht! Allemaal leuk en aardig, maar het belangrijkste doel blijft natuurlijk: het moet iets opleveren. Maar dan moet je doelgroep wel weten van wíe die toffe video is. Dan moet je merk herkend worden. Soms letterlijk. Soms iets minder letterlijk. Dat kan met logo, graphics, kleuren (brand assets en motion graphic design dus), maar ook met het (subtiel!) verwerken van kernwaarden, experts of specifieke onderwerpen toevoegen. Als je er maar over nadenkt. En er iets mee doet. Want het wordt namelijk dé vraag die merken gaan stellen in 2020: waar zit mijn merk in de video? Hoe ben ik herkenbaar? Hoe straalt deze prachtige content op mijn merk af?

Trend 2: ultrakorte videocontent

Long form vs short form. A neverending saga. Natuurlijk is long form in veel gevallen nog steeds dé keuze. Vooral als je verhalen wil vertellen. Maar… langer is niet áltijd beter. Je kunt ook in 15 seconden je verhaal vertellen. Of in 5. Of in 3. Is lastig. Maar het kan wel. We zien de trend van extreem kort doorzetten volgend jaar. Ultrakorte video’s die het verhaal (én de boodschap én het merk) binnen luttele seconden overbrengen. Als je dat kunt? Goud in handen!

Trend 3: TikTok TikTok TikTok

Heb je kinderen? Dan ken je TikTok zeker. Dit social platform is groter aan het worden dan Instagram. Zeker onder tieners. TikTok is een short-video-platform. Korte video’s, muziek, challenges, pranks. De app staat er vol mee. Steeds meer merken experimenteren met branded TikTok-content. In 2020 gaat dit alleen maar groeien. Wereldwijd. Nu kun je alleen nog maar adverteren via hashtags, maar volgend jaar komen daar meer advertentiemogelijkheden bij. Richt je je op (jonge) consumenten? Dan kun je TikTok in 2020 niet meer skippen.

Trend 4: data first

Vloeken in de kerk der verhalenvertellers. Data-driven videomarketing. Inhoudelijke keuzes maken op basis van data. Targeting en re-targeting om resultaten te halen. Content bijsturen op basis van resultaten. In marketing al gesneden koek. Volgend jaar wordt dit ook steeds breder toegepast in videocreatie. Eerst naar data kijken voordat je creatief-inhoudelijk aan de slag gaat, levert je uiteindelijk veel meer op. Betere resultaten. Toffere video’s. En nee, dit gaat niet ten koste van de creativiteit. Integendeel. Het zorgt juist voor een betere focus. En dus betere videocontent.

Trend 5: video podcasts

Was 2019 het jaar van de podcast, 2020 wordt het jaar van de video podcast: de vodcast (of videocast). Het is zo simpel als het klinkt: video-opnames van een podcast. Dit wordt populair om exact dezelfde redenen waarom visual radio (een camera in de studio) werkt. Mensen willen nu eenmaal zien wat er gebeurt in de studio. De interactie. De omgeving. Wie zijn die mensen? Hoe reageren ze? Kijkers voelen zich meer betrokken. Bij de content en dus bij je merk.

Trend 6. videomarketing = reclame (en andersom)

Hetzelfde merk, maar een totaal ander verhaal in content en in reclame? Dat kan komend jaar echt niet meer. Is nu nog wel zo. Durf dezelfde storyline, dezelfde characters, dezelfde beelden en dezelfde stijl te gebruiken in zowel je content als je commercial. Content en reclame moeten dezelfde wedstrijd gaan spelen. Hetzelfde verhaal gaan vertellen. Niet lekker hun eigen wedstrijd gaan spelen. Merken vragen er om. Nu af en toe, volgend jaar meer en meer. En terecht.

Patrick Severein

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken