Shopper wil slimme retail

Shopper wil slimme retail
 • Food-en-retail
 • 20 mei 2019 @ 08:49
 • 8299 x gelezen
 • Link
 • Hugo Schrameyer
  Hugo Schrameyer

  journalist en redactie-adviseur
  MarketingTribune
 • ConsumentenInnovatie

Als het aan shoppers ligt, is de retailsector in 2030 in hoge mate gedigitaliseerd. Fysieke winkels zijn dan allerminst verdwenen, maar wel ‘smart’, persoonlijk en volledig gericht op beleving.

Dat verwacht althans het overgrote deel van de consumenten, zo blijkt uit het onderzoek 'City of 2030'. Cite Research voerde dit onderzoek uit in opdracht van Dassault Systèmes onder duizend Amerikaanse volwassenen. 81 procent van de respondenten wil straks een gepersonaliseerde en interactieve shopervaring. Verder bestaat er slecht nieuws voor caissières: 84 procent rekent op voorzieningen voor betalingen met de smartphone, volgens 80 procent verloopt dat tegen die tijd zonder tussenkomst van een kassamedewerker.

Razendsnel

Wie liever thuiswinkelt, wil over tien jaar kunnen rekenen op een razendsnelle bezorging op een zelfgekozen tijdstip. Winkels kunnen volgens 84 procent van de ondervraagden alle denkbare producten op ieder gewenst tijdstip leveren.

Ecco-schoenen

Een voorbeeld om die toekomstverwachting voor de fysieke winkel te illustreren, is die van schoenen- en lederwarenmerk Ecco. In de experimentele Ecco-schoenenwinkel W-21 in Amsterdam konden consumenten silliconen tussenzolen volledig op maat laten 3D-printen. Nog dezelfde dag liep de klant met volledig gepersonaliseerde schoenen naar buiten. Het Innovation Lab van Ecco werkte hiervoor samen met het FashionLab van Dassault Systèmes.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Al dat gemak mag niet ten koste gaan van de aandacht voor mens en milieu, benadrukt met name de jongere generatie. Voor bijna de helft (49 procent) van de groep ondervraagden tussen de 18 en 24 oud staat maatschappelijke verantwoordelijkheid in de top-3 van belangrijke kenmerken van retailers. Voor de andere leeftijdscategorieën is dat iets minder belangrijk, hoewel generiek geldt dat hoe jonger de shoppers zijn, hoe meer maatschappelijk verantwoordelijk ze zich voelen.

Automatisering

Opvallend zijn sommige verschillen tussen de seksen. Mannen vinden automatisering over het algemeen belangrijker dan vrouwen. 45 procent van de mannen noemt het als een top-3-prioriteit, tegenover 33 procent van de vrouwen. Vrouwen hechten daarentegen meer belang aan toegankelijkheid (71 procent versus 62 procent).

Hoge eisen

‘Consumenten stellen hoge eisen aan retailers. Winkels moeten de komende jaren laten zien wat ze waard zijn en de aansluiting met de concurrentie niet verliezen. Dat kan alleen als ze stevig inzetten op digitale innovaties en nieuwe technologieën, en tegelijkertijd maatschappelijke verantwoordelijkheid niet uit het oog verliezen. Wie dat nalaat, verliest aansluiting met de markt’, zegt Tim Illingworth, Vice President Northern Europe van Dassault Systèmes.

Hugo Schrameyer

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken