De 7 nieuwe Wereldwonderen volgens de Nederlandse reiziger

De 7 nieuwe Wereldwonderen volgens de Nederlandse reiziger
 • Food-en-retail
 • 28 jul 2021 @ 08:11
 • 35904 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • InspiratieOnderzoek

Columbus Travel, het bekende Nederlandse reismagazine, vroeg Nederlandse reizigers om zeven nieuwe Wereldwonderen te nomineren. De resultaten zijn opvallend.

De Chinese Muur, Machu Picchu, Taj Mahal, Christus de Verlosser, Petra, Chichén Itzá en het Colosseum: een beetje reiziger kent de Zeven Wereldwonderen. Stuk voor stuk bijzondere plekken, maar ook platgetreden en weinig verrassend. Volgens de door Columnbus Travel gepeilde Nederlanders horen vooral natuurwonderen – en twee Nederlandse wonderen – op de lijst van zeven 'Nieuwe Wereldwonderen' te staan.

2.400 ondervraagde reizigers gaven gehoor aan een oproep van Columbus Travel om deze Nieuwe Wereldwonderen te nomineren. Middels een online stemformulier konden zij 7 Nieuwe Wereldwonderen nomineren. De volgende wonderen komen als grote favoriet uit de bus, in volgorde van het totaal aantal behaalde stemmen:

1. Poollicht

De dansende groene gordijnen en veelkleurige stralenbundels, veroorzaakt door de zonnewind en het aardmagnetisch veld, vormen de indrukwekkendste lichtshow op aarde.

2. Groot Barrièrerif, Australië

Deze verzameling van maar liefst drieduizend koraalriffen en negenhonderd eilanden is 's werelds grootste alleenstaande structuur, gemaakt door levende organismen (koraalpoliepen).

3. Bagan, Myanmar

Nergens anders vind je zoveel ruïnes, stoepa’s en tempels op een kluitje dan in Bagan, de vroegere hoofdstad van Myanmar.

4. Galapagoseilanden, Ecuador

Op de dertien door tektonische krachten geschapen hoofdeilanden van deze archipel leven vele unieke diersoorten die nooit natuurlijke vijanden hebben gekend en dus gemakkelijk kunnen worden benaderd.

5. Waddenzee, Nederland

Dit grootste getijdensysteem op aarde is niet alleen een magische, maar ook een ecologisch belangrijke plek als kraamkamer voor vele plant- en diersoorten.

6. Victoriawatervallen, Zambia en Zimbabwe

De Victoriawatervallen zijn het juweel in de kroon van Afrika. Per minuut valt er 500 miljoen liter water over de rotswand en vormt een maar liefst 1708 meter breed watergordijn.

7. Molens van Kinderdijk, Nederland

De negentien prachtig bewaard gebleven windmolens vormen samen met de boezems (opslagplaatsen voor overtollig polderwater), dijken en gemalen een oer-Hollands tafereel. Volgens Unesco tonen de molens als geen ander ‘de indrukwekkende bijdrage die Nederlanders hebben geleverd aan de technologie om water onder controle te houden’.

Natuur overtreft cultuur
Opvallend is het grote aantal natuurlijke Nieuwe Wereldwonderen, ten faveure van bouwwerken zoals de grotwoningen van het Turkse Cappadocië en de kloosters van het Griekse Meteora, die lager op de ranglijst eindigden. 'Als puntje bij paaltje komt, vindt de Nederlander het werk van Moeder Natuur indrukwekkender dan het werk van de mens,' vat Columbus Travel-hoofdredacteur Mark Mackintosh samen. 'Ook de nominatie van maar liefst twee Nederlandse attracties, de Waddenzee en de molens van Kinderdijk, is noemenswaardig. Zouden die vóór de coronacrisis ook de lijst hebben gehaald? Het lijkt erop dat de pandemie de Nederlander bewust heeft gemaakt dat er ook Wereldwonderen in zijn eigen achtertuin liggen.'  

In editie 100 van Columbus Travel presenteert de redactie zijn eigen favoriete 101 Nieuwe Wereldwonderen. Het zijn insights waar reismarketeers hun voordeel mee kunnen doen.
(PvWK)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken