Grote verschillen tussen computer en smartphone in beleving e-mailnieuwsbrieven

Grote verschillen tussen computer en smartphone in beleving e-mailnieuwsbrieven
 • Online
 • 14 dec 2015 @ 09:51
 • Link
 • Redactie Online
  Redactie Online

  Redactie
  MarketingTribune
 • E-mailmarketingOnderzoek

Consumenten beleven e-mailnieuwsbrieven op een computer en heel anders dan op een smartphone. Dit is de belangrijkste conclusie uit een usability en eye-trackingonderzoek van brancheorganisatie DDMA naar e-mailnieuwsbrieven van verschillende organisaties, waaronder Ziggo, De Telegraaf, OHRA, WWF en ANWB. Voor een maximaal effect is het daarom aan te raden design en content niet één op één over te nemen.

De e-mailnieuwsbrief op de smartphone wordt vaak onderweg bekeken en gelezen en dat betekent dat er minder 8jd voor is. Men opent de nieuwsbrief sneller. Een gevolg is dat mensen meer en sneller scrollen bij een smartphone dan bij een nieuwsbrief op de desktop. Echter, de onderdelen op zich worden minder intensief bekeken. Aeeeldingen op de smartphone krijgen rela8ef juist meer aandacht. De focus van het onderzoek lag op de verschillen en overeenkomsten in de gebruikerservaring van e-mailnieuwsbrieven op computer en smartphone. Door middel van kwalitatief onderzoek zijn 12 e-mailnieuwsbrieven van verschillende organisaties op beide devices onder de loep genomen. Eye-tracking onderzoek is ingezet voor een beter begrip van hoe consumenten een e-mailnieuwsbrief scannen en bekijken. Het onderzoek is uitgevoerd door MediaTest en de DDMA Commissie Email Research.

De drie belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:
1. Het moment van het lezen van een e-mailnieuwsbrief op de smartphone en computer verschilt. Dit zorgt voor een andere beleving en daardoor worden e-mailnieuwsbrieven op de computer en de smartphone anders gebruikt en gewaardeerd.
2. Een responsive design leidt niet meteen tot een goede mobiele e-mailnieuwsbrief.
3. De hoeveelheid en het type content zijn van grote invloed op het doorklikgedrag.
Aanbevelingen
Het onderzoek levert concrete aanbevelingen op om e-mailnieuwsbrieven op smartphone en desktop te optimaliseren. Zo is het slimmer om een adaptive design te gebruiken in plaats van responsive design. Wit is bovendien de ideale achtergrondkleur en het is aan te raden de CTA’s (call-to-actions) per device aan te passen. Alle conclusies en aanbevelingen worden uitgebreid besproken en geïllustreerd met heatmaps in het volledige onderzoeksverslag.

Over DDMA
DDMA (Data Driven Marketing Association) is de brancheorganisatie voor data-driven marketing met 275 leden variërend van War Child tot Heineken, van Relay42 tot Sanoma. DDMA adviseert haar leden over privacy en wetgeving en informeert ze over trends en ontwikkelingen. Het meest recente initiatief, de Data Academie, is gericht op het bijscholen van marketeers en bedrijven op het gebied van data.
 

Redactie Online

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken