Amsterdammer minder trots op eigen stad

Amsterdammer minder trots op eigen stad
 • B2b
 • 26 nov 2019 @ 09:43
 • Link
 • Lucas Boon
  Lucas Boon

  redacteur
  BBP Media - MarketingTribune
 • Kunst & CultuurOnderzoek

De trots op de eigen stad brokkelt af onder Amsterdammers. Rotterdammers daarentegen zijn wel tevreden over hun woonplaats en 's-Hertogenbosch is het populairst onder de eigen bevolking. Dit en meer blijkt uit het Steden & Streken Merkonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Het consultancybedrijf meet tweejaarlijks de reputatie van de 100 grootste gemeenten in Nederland. Voor de editie van 2019 zijn bijna 16.000 mensen ondervraagd.

Uit de onderzoeksgegevens uit de periode 2011-2019 blijkt dat de Amsterdammer de drukte en prijsstijgingen in zijn stad zat begint te worden. De grachten en het culturele leven scoren nog steeds hoog, maar de huisjesmelkers en toeristen verpesten de sfeer. Merkadviseur Hendrik Beerda zegt hierover: 'Terwijl Amsterdammers het winkelaanbod in 2011 nog het hoogst waardeerden van alle steden, is de stad op winkelgebied nu naar de middenmoot afgegleden. De Amsterdammers hebben genoeg van alle Nutellawinkels.'

Rotterdammers zijn vooral trots op de continue vernieuwing en het evenementenaanbod in hun stad, toont het onderzoek aan. Ook is men tevreden over het woningaanbod. Amsterdammers blijven wel enthousiast over de stedelijke architectuur en het theater- en museumaanbod in hun woonplaats.

Van de vier grote steden staat alleen Utrecht in de Top-10 van populairste steden onder eigen bewoners. Beerda: 'In de iets kleinere steden voelen mensen zich meer op hun gemak en hebben ze een sterkere band met hun medebewoners. Van de grote steden geven inwoners van Den Haag hun stad het laagste rapportcijfer.'

Van de Nederlandse steden met meer dan 100.000 inwoners zijn 's-Hertogenbosch en Maastricht het populairst onder de eigen bevolking. 'De inwoners van deze twee zuidelijke steden hebben de meeste waardering voor hun stad en voelen er ook de sterkste binding mee. Bosschenaren vinden hun stad de sympathiekste van Nederland. En Maastricht krijgt van de eigen bevolking de hoogste scores wat betreft sfeer en horeca- en winkelaanbod', aldus Beerda.

Gemeenten met sterkste reputatie onder eigen inwoners

1. 's-Hertogenbosch

2. Maastricht

3. Groningen

4. Zwolle

5. Delft

6. Nijmegen

7. Haarlem

8. Breda

9. Utrecht

10. Apeldoorn

11. Rotterdam

12. Amersfoort

13. Amsterdam

14. Leeuwarden

15. Leiden

16. Westland

17. Den Haag

18. Tilburg

19. Arnhem

20. Emmen

 Hoogst scorende imagokenmerken van de 3 favoriete steden volgens eigen inwoners

 ’s-Hertogenbosch

1. Sympathieke stad

2. Zachtmoedige sfeer

3. Goed museumaanbod

Maastricht

1. Mooie architectuur

2. Internationale allure

3. Aantrekkelijke vakantiestad

Groningen

1. Veilige stad

2. Prettige bewoners

3. Prettige sfeer

Lucas Boon

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken