[NMD23] Muzikale editie Nima Marketing Day begint in perfecte harmonie

[NMD23] Muzikale editie Nima Marketing Day begint in perfecte harmonie
  • B2b
  • 15 jun 2023 @ 12:19
  • Link
  • Michiel van Zaane
    Michiel van Zaane

    Allround Redacteur
    BBP Media
  • Geen tag

‘Muziek is de kunst van het luisteren’ en ‘Iedereen wil meespelen’. Dat was de kern van de eerste twee keynotes van de zevende editie van de Nima Marketing Day. Met sprekers Glenn de Randamie (misschien beter bekend als Typhoon), Richard de Hoop en Willemijn van Hussen noemde Master of Ceremonie Luuk Ros dit de ‘muzikale editie’ van de belangrijkste marketingbijeenkomst van het jaar.

Na de aftrap door Mike Moolenbel (Nima) en Peter van Balsfoort (BBP Media), die de aanwezigen eraan herinnerden dat later al lang begonnen was en dat marketeers verder moesten kijken dan hun eigen organisatie, kwam Richard de Hoop het podium op. In een meer dan energieke sessie ging hij in op het verschil tussen klassieke muziek en ‘jammen’ (geïmproviseerde muzieksessie). En vooral waarom marketeers meer moeten jammen en minder klassiek moeten spelen. En welk instrument je bent. En… Nou ja, zoals De Hoop zelf al zei: ‘Je kent mij niet zo goed, maar 10 Richards in één kamer is best druk.'

Klassieke muziek, volgens De Hoop de hoogste vorm van muziek, gaat om operational excellence: perfect instrumentbeheersing, foutloos spelen. Muzikanten mogen daarbij worden aangesproken op fouten. In marketeerstermen: je maakt je campagne tot in de puntjes en brengt die dan naar je publiek. Maar marketing anno 2023 vraagt meer om jammen dan om klassieke muziek: luisteren naar je publiek, improviseren, lef, passie en vooral: fouten durven maken. Alles wat bij klassieke muziek niet mag dus.

Voor marketeers is het zaak om te jammen om de toekomstmuziek te maken die de klassieker van later wordt

Maar hoe doe je dat? Hoe stel je je band of orkest samen om tot zo’n goed klinkende compositie te komen? Daar is (uiteraard) onderzoek naar gedaan en wat blijkt: een team van mensen dat op jou lijkt werkt niet. Een team van ‘de beste’ experts werkt ook niet, de kans op dissonanten is dan groot. Maar een team van verschillenden mensen, verschillende karakters en competenties klinkt het best. De Hoop onderscheidde daartoe 8 verschillende soorten mensen, die hij allemaal beschreef als een instrument: bas, gitaar, hoorn, harp, trom, piano, viool en trompet. Elk instrument heeft zijn eigen klank, kwaliteiten en zwakke punten. Gebruik ze in de juiste mix en er ontstaat heerlijke muziek, maar bij de verkeerde samenstelling wordt de muziek vals en uit de maat. ‘Voor marketeers is het zaak om te jammen om de toekomstmuziek te maken die de klassieker van later wordt’.

De kracht van muziek en woorden
Hoewel Glen de Randemie (Typhoon) en Willemijn van Hussen (Tambr) niets te maken hebben met Richard de Hoop, harmonieerde hun keynote perfect met die van De Hoop. De Randamie begon zijn keynote met een uitvoering van ‘Als de hemel valt’, een ode aan de kracht van samen. ‘Samen is muziek, woorden en taal. Samen is de kunst van het luisteren’ startte hij zijn keynote. De kracht van muziek is dat je die niet altijd hoeft te snappen maar die wel altijd binnenkomt, volgens hem. Muziek is ook meer dan alleen de noten: ‘De muziek zit tussen de noten in’.

De muziek zit tussen de noten in

Willemijn van Hussen van Tambr ging iets wetenschappelijker in op hoe muziek in je brein werkt. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder heeft al eens laten zien dat het brein nooit zoveel verbindingen maakt als wanneer je met muziek bezig bent. Van Hussen ging in op de neurotransmitters (boodschappenwagentjes die impulsen door je brein vervoeren) die muziek losmaakt: Dopamine, serotonine en oxytocine. Elk van de drie hormonen geeft een eigen gevoel. Dopamine geeft een kick en je wil steeds meer. Serotonine zorgt voor ontspanning, voor een rustgevoel en oxytocine (knuffelhormoon) zorgt voor sociale cohesie.

Maar wat heeft dat met nu met muziek te maken? Zoals Van Hussen liet zien bepaalt hoe (en welke) muziek je gebruikt hoe je beelden ziet. Door de beelden van een man die over een strand liep te voorzien van respectievelijk vrolijke en droevige muziek, veranderde de perceptie totaal. De muziek zorgt dus voor de aanmaak van neurotransmitters, die weer bepalen hoe de kijker beelden ervaart.

Michiel van Zaane

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken