[column] Weg met de vooroordelen, krasse knarren werken nog prima

[column] Weg met de vooroordelen, krasse knarren werken nog prima
 • B2b
 • 2 mei 2024 @ 11:02
 • Link
 • Leo van Sister
  Leo van Sister

  Merkcommissaris
  De Merkcommissarissen
 • Geen tag

De korte crisis in de economie is alweer geweken. Veel bedrijven blijven worstelen met de tsunami aan vacatures. Waarom houden bedrijven dan toch de krasse knarren buiten de deur? Onze columnist Leo van Sister breekt graag een lans voor de seniore werknemer.

In Nederland staan veel oudere mensen die graag aan de slag gaan noodgedwongen aan de kant. Volgens het CBS is de werkeloosheid relatief laag met 3,6%, maar dat komt vooral omdat veel werkzoekenden zich niet (meer) laten registreren. Ook is het zo dat je maximaal 3 jaar een WW-uitkering krijgt en daarna sta je niet meer geregistreerd als werkzoekende. Ook zeer veel ouderen staan niet ingeschreven, maar willen vooral nog actief blijven. Zolang dat niet lukt zoekt men vaak zijn heil in het vrijwilligerswerk om toch maar nuttig en actief te blijven.

Land van vooroordelen en fabels

Sinds mensenheugenis bestaan er veel vooroordelen over oudere werknemers. Die bestaan er vooral in de hoofden van ondernemers en managers. Door deze vooroordelen staan tienduizenden, zo niet honderdduizenden, potentiële arbeidskrachten op leeftijd of met een beperking aan de zijlijn van de arbeidsmarkt. In de praktijk blijken deze vooroordelen vaak geen stand te houden.

 1. Ouderen zijn vaker ziek

Een wat oudere studie van het CBS toont aan dat het ziekteverzuim onder oudere werknemers zonder aandoening vrijwel even hoog is als bij jongeren. Natuurlijk zijn er ook ouderen die meer pech hebben en wat vaker ziek zijn, maar dat is zeker niet de meerderheid. Aan het werk zijn, je nuttig voelen en een prettig inkomen hebben, maakt bovendien dat ook ouderen juist een stuk beter in hun vel zitten en daardoor minder vaak ziek zijn.

 1. Ouderen zijn te duur

Natuurlijk willen veel mensen niet graag achteruit in salaris. Echter, om aan het werk te blijven of om weer te beginnen, zijn velen bereid om hun salariswensen te temperen. En als je hen dan ook parttime laat werken, zijn de lasten prima te dragen.

 1. Ouderen zijn vaak digibeet

Dit vooroordeel is wellicht wat vaker van toepassing, maar het goede nieuws is dat dit in veel sectoren van de arbeidsmarkt geen qualifier is.

Oceaan van voordelen voor werkgevers en ondernemers

Het grootste voordeel van ouderen die lang gewerkt hebben is hun geweldige ervaring. Zij weten van wanten en pakken problemen doorgaans makkelijk op. Ook blijven oudere werknemers doorgaans rustig als er zich situaties op het werk voordoen; dat heeft ook een gunstig effect op de jongere collega’s. De mix van jongeren en oudere werknemers op het werk en in het bedrijf heeft veelal een goed sociaal effect of de sfeer. Ouderen zijn vaak stabiel en kunnen derhalve een prima buddy zijn voor jongere werknemers die nieuw in de organisatie komen.

Het is bekend dat ouderen een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Ouderen voelen zich vaak verbonden met het bedrijf en zijn geen jobhoppers en vragen dus minder HRM investeringen. Ouderen zijn een stuk vitaler in vergelijking met vroeger.

Bron: realitycheck.nl

Nederland kampioen parttime vrouwen aan het werk

Waarom zetten we dan ook niet mannen parttime aan het werk? Ruim 7 op de 10 vrouwen die werken, werken parttime en dat gaat prima. Niets weerhoudt bedrijven ervan om dit ook bij (oudere) mannen te doen. Dat mes snijdt aan alle kanten gunstig.

We are young, we are strong, hire us

Zoek je personeel, kijk dan vooral ook naar ouderen die nog graag willen werken. De pensioenleeftijd schuift steeds verder op en dat schept ook ruimte. Eigenlijk vreemd: de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe als ook het aantal werkzoekende ouderen; dat is een mismatch.

Neem rustig naast jongeren ook ouderen in dienst met al hun ervaring en andere voordelen en laat ze vooral parttime werken.

Dat geldt voor zowel de mannen als de vrouwen. Voorkom dat je door onderbezetting niet al je klanten kunt helpen of deels je bedrijf gesloten moet houden. Leer de talenten van oudere werknemers kennen en word daardoor aangenaam verrast wat dit kan doen voor je organisatie en voor de andere werknemers.

Ter inspiratie: luister dit geweldige nummer van Pat Benatar en kom in stemming: Pat Benatar - Love Is A Battlefield (Official Music Video) (youtube.com)

Lees ook dit blog over oudjes aan de slag bij BMW!

 

Leo van Sister

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken