'Lokale retailers vrezen onterecht voor Black Friday'

'Lokale retailers vrezen onterecht voor Black Friday'
 • Food-en-retail
 • 27 nov 2019 @ 11:43
 • 16201 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • WinkelenOnderzoekMarketing

Black Friday kan voor lokale e-commerce bedrijven een kans zijn om hun verkoop te boosten tot wel 45% ten opzichte van een normale e-commerce week, stelt Ingenco, een mondiale marktleider in draadloos betalen. Het bedrijf deelt een aantal online salestips met kleinere retailers.

In Nederland en België shopt ongeveer een kwart van de koopjesjagers op de uit de VS overgewaaide dag vol aanbiedingen. Inzetten op social media als goedkope marketingtool is daarbij cruciaal. Ingenico levert alvast een kleine bijdrage met een toolkit voor Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn om de verkoopcijfers in het laatste sprintje naar Black Friday op te krikken. Daarnaast deelt Ingenico een aantal online salestips met kleinere retailers.

Black Friday krijgt steeds meer bekendheid in Europa. De cijfers liegen er niet om. Vorig jaar noteerde Ingenico – marktleider in draadloos betalen – 90% meer transacties op die bewuste vrijdag. Er werd zelfs 175% meer uitgegeven.

De lokale e-commercespelers vrezen vrijdag buitenspel gezet te worden door de grote multinationals, die gedurende de week al acties inzetten of deze al meer dan een week aankondigen. Onterecht, zo zegt Ingenico, waar salesdirector voor Nederland, België en Groot-Brittannië, Ray Bak, meer mogelijkheden dan belemmeringen ziet: 'Het bewustzijn rondom de kansen van Black Friday kan zeker nog vergroot worden. Zo winkelden 26% van de Nederlandse en 23% van de Belgische consumenten in 2018 op Black Friday uitsluitend bij lokale retailers. De mogelijkheden om het succes nog te vergroten zijn evident. Zo kunnen social media relatief eenvoudig en voordelig worden ingezet als erg effectieve marketingtools', aldus Bak. Onderzoek van Ingenico laat zien dat een kwart van de shoppers naar lokale retailers kijkt voor een meer gepersonaliseerde ervaring en onderscheidende producten of diensten. Ook het ecologische aspect – minder verpakkingen en bestellingen die niet vanuit het buitenland hoeven te komen – wordt steeds belangrijker.

Met klein budget tussen grote jongens
Social media is het ideale hulpmiddel, volgens Bak. Je creëert er namelijk een band met je klanten mee. Meer nog dan de directe verkoop te pushen, kan een doordacht social mediabeleid leiden tot een goede eerste indruk, het creëren van betrokkenheid en genereren van conversies. Met een social media toolkit helpt Ingenico kleinere retailers deze week meer uit Instagram, Facebook, Twitter of LinkedIn te halen. Ingenico biedt retailers gebruiksklare assets voor social media posts, foto-overlays voor promoties of aanbiedingen en visuele flyers om de campagne te ondersteunen.

'Je moet natuurlijk niet bang zijn om het tegen de grote shops op te nemen. Naast het slim inzetten van social media, is het SEO-vriendelijk inrichten van je website de manier om met een klein budget de strijd aan te gaan met de grote jongens', zegt Ray Bak van Ingenico. 'Daar hoeven geen dure IT-bedrijven of webdesigners aan te pas te komen. Het kan bijvoorbeeld al door zoekwoorden af en toe aan te passen, content te laten delen door bezoekers en door ervoor te zorgen dat de website zo snel mogelijk laadt. Allemaal zaken waar Google gevoelig voor is. “Daarnaast is ook de dienstverlening essentieel om het verschil te maken met de grote webshops. Geef de klant een vriendelijke service, goede leveringstijden, lage verzendingskosten en een gepersonaliseerde ervaring, het gevoel dat je ze waardeert', geeft Bak nog mee.

Ruimte om verder in te burgeren
Black Friday wint ook in Nederland elk jaar aan populariteit. Zo nam vorig jaar de online verkoop met 27% toe en geeft 70% van de Nederlandse consumenten aan te willen profiteren van Black Friday-kortingen. Black Friday is in de regio vooral succesvol als het gaat om de verkoop van elektronica, gevolgd door kleding en accessoires. Tijdens deze dag shoppen consumenten in Nerderland en België vooral voor Sinterklaas en Kerstmis.

Toch loeren er ook gevaren om de hoek, stelt Ingenico. 'Allereerst moeten sites vlot draaien en vrijdag voorbereid zijn op een grote hoeveelheid transacties. Een check-up van de website is in aanloop naar een piekmoment altijd een goed idee. Verschillende betaalmethoden aanbieden, is evenzeer een pluspunt en die horen niet alleen snel, maar ook veilig te werken. Consumenten zijn uiteraard erg op hun veiligheid gesteld als ze hun betaalgegevens ingeven. Het is dus de hoogste tijd om je voor te bereiden op Black Friday om deze dag optimaal te benutten.'
(PvWK)

Link voor lezers van MarketingTribune naar toolkit Ingenico:
klik hier
Foto boven: licht in duisternis door Anton Belashov / Unsplash

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken