Loetje gaat plantaardige biefstuk serveren
- Food-en-retail
- 21 jun 2022 @ 08:52
- Link
-
Peter van Woensel Kooy
senior redacteur, merk-expert
MarketingTribune - InnovatieMarketing
- 21 jun 2022 @ 08:52
- Peter van Woensel Kooy
Loetje heeft een plantaardige versie van zijn befaamde biefstuk ontwikkeld. De scepsis over deze 'Biefstuk Bali' uit de 3D-printer verstomt intussen, na de eerste smaaktests.
Plantbased food verovert de wereld en geen marketeer denkt er meer buiten. Toch waren de eerste reacties op social media over de plantaardige biefstuk van restaurantketen Loetje kritisch. Die hard vleeseters spraken van 'verraad' of prezen juist 'de enige echte in de jus van Blueband' de hemel in. Loetje werkte samen met producent Redefine Meat om een bestaand recept Biefstuk Bali nu uit te voeren op plantaardige basis. Foodmedium Culy maakt de volgende proefnotitie:
'(De sambal in de jus) uit het recept zorgt niet alleen voor pit, maar ook voor subtiele, fruitige tonen. Bovendien is het witbrood dat je er standaard bij krijgt het ideale vehikel om die verslavend lekkere sambaljus uit je bord te soppen. En wat blijkt? Een plantaardig stuk vlees doet op geen enkele manier af aan die succesformule. Culy mocht de Biefstuk Bali 0.0 voorproeven en hoewel we aanvankelijk sceptisch waren (eerlijk is eerlijk), moeten we die mening toch bijstellen. We merkten het al meteen toen we de vleesvervanger in de pan zagen sissen in Loetjes royale portie boter; allemaal verrassend gelijkwaardig aan het echte werk.
Snijden we de plantaardige biefstuk vervolgens aan, dan valt vooral de stevige vleesstructuur op – exact hoe het aansnijden van een ‘gewone biefstuk’ aanvoelt. Als gevolg is ook de structuur opmerkelijk herkenbaar: geen vega sojamengsel waar je makkelijk doorheen bijt, maar diezelfde draderige textuur van een steak. En de smaak? We durven het haast niet te zeggen (en zijn ons bewust van de clichés…) maar toegegeven: het verschil met een steak is verwaarloosbaar. En zo snappen we he-le-maal waarom al die topchefs om zijn. Heeft Loetje goed gezien.'
Ook online lifestyle magazine Amayzine is enthousiast:
'Niet alleen de smaak, ook de structuur en het mondgevoel van de nieuwe Loetjes Biefstuk Bali 0.0 zijn van hoogstaande kwaliteit. Het sist in de pan, er lopen "vleessappen" uit en het is gekaramelliseerd aan de buitenkant en rosé vanbinnen. Het ruikt en smaakt naar biefstuk en combineert perfect met de befaamde sambaljus'.
De scepsis op social media lijkt intussen om te slaan in verbazing en nieuwsgierigheid.
De plantaardige Biefstuk Bali staat vanaf 15 juni 2022 op het menu voor € 26,50 bij locaties in Amsterdam (Zuidas), Ouderkerk aan de Amstel, Nijmegen, Rotterdam (centrum) en Eindhoven. Naar verwachting staat eind 2022 het nieuwe gerecht in Loetjes door heel Nederland op de kaart.
(PvWK, bronnen: Culy en beeld: Amayzine i.s.m. pressroom Loetje)
Lees ook: [interview] 'De kracht van Loetje zit 'm in het gouden randje'
En: Redefine Meat gaat in Nederland plantaardige biefstukken 3D-printen
-
Peter van Woensel Kooy
- Werkt bij: MarketingTribune
- Functie: senior redacteur, merk-expert
- Website:http://nl.linkedin.com/in/petervanwoenselkooy
- Profiel »
- vlees
- Biefstuk Bali
- befaamd
- plantaardig
- innovatie
- vega
- smaaktests
- Loetje
- biefstuk
- sambal
- 3D-printer
- versie
- Hangjas
Laatste reacties
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Nieuwe commerciële strategie Jumbo werpt eerste vruchten af
- Jumbo viert zomer met Jan Smit en ‘Tranquilo’
- [column] Gymshark werd way of life met ijzersterk merkrk
- Wibra groeit stevig door met recordomzet en internationale...
- Sea Water en Flink brengen verkoeling op straat
- Veggies First: van bijgerecht naar craving
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
Laatste Nieuws
- René Repko tijdelijk aan het roer... 11-07-2025
- Koninklijke Eru smelt erfgoed en... 11-07-2025
- [marketeer 227] Ragna Hes en Kees... 11-07-2025
- Louise Picquet van Kellanova:... 11-07-2025
- Snackmerk Rewind onthult maïschips... 10-07-2025
- ACM waarschuwt: winkeliers moeten... 10-07-2025
MarketingTribune Events
- 2okt 2025
CustomerFirst Congres
- 2okt 2025
CrossBorder Event
De nieuwste selectie whitepapers
- Zo speel je deze zomer in op de trends die jouw markt in 2025 domineren
- Los email feedback geautomatiseerd op en verhoog klanttevredenheid met AI
- Level up your marketing strategy with gamification
- Zo start je met reclame: zet in vijf stappen een effectieve campagne op
- Dè CMS gids voor marketeers