Video in e-mail: een gemiste kans voor marketeers

Video in e-mail: een gemiste kans voor marketeers
 • Online
 • 28 jul 2017 @ 10:15
 • 19102 x gelezen
 • Link
 • Jacco Bouw
  Jacco Bouw

  Founder Webpower
  Webpower
 • Customer JourneyE-mailmarketingVideo

Met 2,5 biljoen gebruikers van e-mail wereldwijd, biedt e-mail marketeers een geweldige mogelijkheid om traffic te genereren en klantdata te verkrijgen. Alhoewel de cijfers er niet om liegen, wordt video in e-mail nog steeds niet op grote schaal ingezet. Raak geïnspireerd door de kracht van video in e-mail en ga meteen aan de slag, want budget en techniek hoeven geen obstakels meer te vormen.

Groei van video in de contentmix
Video speelt een steeds grotere rol in de contentmix. User generated video’s, videoverslagen, virtual reality en 360 graden video’s zijn geen onbekende begrippen meer. Video’s als vlogs, Vine, presentaties, interviews en evenementvideo’s worden op een slimme manier ingezet voor branding-doeleinden. Recent onderzoek (Deloitte en IAB-Nederland) wijst uit dat de groei van video het grootst is (+ 25 procent in 2016) van alle mogelijke soorten content in online (display) advertising.

Ook social mediaplatformen als Instagram en Snapchat spelen in op de trend door de mogelijkheid korte video’s aan tijdlijnen toe te voegen. Volgens Facebook bestaat het platform over een aantal jaar zelfs alleen nog maar uit video en Cisco verwacht dat over niet al te lange tijd 75 procent van het internetverkeer uit video bestaat. Kortom: video speelt bewezen (en meer dan ooit) een belangrijke rol in de contentmix.

Video in e-mail
Veel grote organisaties, bijvoorbeeld in de mode, verzekeringen, toerisme, telecommunicatie en gezondheidszorg, werken al met video in e-mailmarketingcampagnes. Video in e-mail wordt onder andere gebruikt voor productintroducties, klantcases of een persoonlijk welkom. Klikratio’s van organisaties die video in e-mail inzetten zijn verhoogd, net zoals hun sales. Extra voordelen zijn verbeterde branding en verhoogde betrokkenheid. Daarnaast worden er tot wel 55 procent hogere click through rates behaalt. Een bijkomend voordeel: door de kracht van video te combineren met de voordelen van e-mailmarketing, worden klanten ook nog eens verrast, zeker in dit “beginstadium” van video in e-mailmarketing.

Video in de customer journey
In de customer journey speelt e-mailmarketing een belangrijke rol. Voeg je daar video aan toe? Dan scoor je nog beter. Mensen registreren bewegende beelden beter dan tekst en 80 procent van de mensen kan zich een video herinneren die zij de laatste maand gezien hebben. Onderzoek door Insivia wijst uit dat productvideo’s 90 procent van de gebruikers helpt in het beslissingsproces. Het is wel belangrijk dat je de juiste video-e-mail inzet op het juiste moment in de klantreis: een video om de interesse te wekken voor je merk, een video om klanten te laten begrijpen wat je bedrijf doet, een productvideo en/of een testimonial die laat zien waarom iemand voor jouw bedrijf of product moet kiezen. Zo zijn er ook bedrijven die aan cross-selling doen met behulp van video in e-mail. Koopt iemand een product? Dan wordt er daarna een mail verstuurd met daarin een korte video van een product dat matcht met het aangeschafte product, bijvoorbeeld een passende jurk bij de zojuist gekochte schoenen.  

Trek meteen de aandacht
Alleen het vermelden van het woord 'video' in een e-mail-onderwerp kan de CTO al verbeteren met 10 procent. Let wel: de highlight in deze e-mail moet vervolgens ook de video zelf zijn, want als iemand niet naar beneden scrollt, mist hij of zij de video. Maak de video niet te lang: een studie gedaan door Animoto toont aan dat mensen beter reageren op video’s die 60 seconden of korter duren. De belangrijkste tip? Grijp de aandacht, snel en in de eerste seconden. Zorg dat je video mensen raakt, inspireert, ontroert, motiveert, boos maakt of juist aan het lachen maakt. Stel jezelf ook altijd de vraag: is mijn video likeable en/of shareable? Video is het meest gedeelde type content op sociale netwerken. Voeg social networking-buttons toe aan je video voor nog meer bereik.

Onbegrensde mogelijkheden
Technische obstakels? Niet meer. Door nieuwe technologieën kunnen alle video’s in e-mails embed worden en op alle mogelijke devices worden afgespeeld. Een ingenieus systeem detecteert in real-time het optimale formaat om te streamen en automatisch af te spelen. En als een e-mail-client een video niet op de juiste manier ondersteunt, wordt er automatisch een hoge kwaliteit GIF getoond. Krachtige back-end technologieën garanderen daarnaast dat video’s altijd afgeleverd en bekeken kunnen worden, onafhankelijk van hoeveel mensen een video tegelijkertijd kijken.

Weinig budget?
Ook de mogelijkheden om video-opnames te maken zijn eindeloos en vereisen niet altijd torenhoge investeringen. Heb je niet veel te besteden? Een testimonial bijvoorbeeld, kun je al in prima kwaliteit opnemen met een smartphone of een fotocamera met video-opties. Er zijn betaalbare lichten en microfoons verkrijgbaar en er is gratis video editing software beschikbaar. Wil je het meer spectaculair aanpakken? Zelfs drones zijn voor bijna iedereen toegankelijk tegenwoordig.

Door deze nieuwe technologieën, onbegrensde mogelijkheden en bewezen resultaat, is video in combinatie met e-mailmarketing sterker dan ooit. Start klein. En bouw daarna uit. Het is de investering meer dan waard. 

Jacco Bouw

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken