ACM: sluit geen energiecontract af per telefoon

- Algemeen
- 15 mrt 2024 @ 12:43
- Link
-
Michiel van Zaane
Allround Redacteur
BBP Media - Geen tag
- 15 mrt 2024 @ 12:43
- Michiel van Zaane
Bij de ACM komen veel meldingen binnen over telefonische verkoop. Daarom lanceert de Autoriteit Consument & Markt op 15 maart 2024, Wereld Consumentendag, een video met uitleg welke regels consumenten beschermen. Eén van de tips: sluit nooit telefonisch een energiecontract af.
Dit is de eerste video in een reeks die de ACM dit jaar publiceert om consumenten op een makkelijke manier uitleg te geven over hun rechten. Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: ‘De meeste consumenten zitten niet te wachten op dit soort verkooptelefoontjes. Daarom is het goed dat er strenge regels zijn waar verkopers zich aan moeten houden. Wil je dat een bedrijf je niet meer belt? Maak dan gebruik van je recht van verzet en zeg ‘ik wil dat u mij niet meer belt’. Blijft een verkoper toch aandringen? Wees dan duidelijk. Zeg ‘nee’ en verbreek de verbinding.’
Verkooptelefoontjes: hoe zit het precies?
Er gelden veel regels die consumenten moeten beschermen bij telefonische klantenwerving:
- Je mag alleen gebeld worden als je daarvoor toestemming hebt gegeven of als je maximaal 3 jaar geleden klant bent geweest bij het bedrijf dat belt.
- Als je wilt dat een bedrijf je niet meer belt, kun je het ‘recht van verzet’ gebruiken.
- Bedrijf moet aan begin van gesprek duidelijk melden waarvoor hij belt, zodat je weet dat het om een verkooptelefoontje gaat.
- Je hebt 14 dagen bedenktijd voor als je ‘ja’ hebt gezegd tegen het aanbod maar daar later spijt van krijgt.
- Bij contracten voor bijvoorbeeld energie of telecom geldt dat het aanbod eerst schriftelijk moet worden ondertekend voordat je eraan vast zit.
Bedrijven gebruiken vaak prijsvragen of enquêtes op internet om telefoonnummers te verzamelen. Het is dus belangrijk om niet overal zomaar je nummer achter te laten.
Energiecontract
Veel klachten over telefonische verkoop bij ACM ConsuWijzer gaan over de verkoop van energiecontracten. Consumenten vertellen dat zij ongevraagd worden gebeld en dat verkopers aan het begin van het gesprek niet duidelijk zijn over wie ze zijn en waarvoor ze bellen. Vaak worden consumenten onder valse voorwendselen gebeld. Bijvoorbeeld ‘om de energienota door te nemen’ of om te ‘om een tariefverhoging te voorkomen’. De ACM krijgt zelfs meldingen over verkopers van energiecontracten die zich voordoen als medewerkers van de ACM. De ACM verkoopt géén energiecontracten en belt daarvoor dus ook niet met consumenten.
Een energiecontract is een ingewikkeld product. Daarom heeft de ACM al vaker gepleit voor een verbod op telefonische verkoop van energiecontracten. De ervaring leert dat energiecontracten die via de telefoon worden verkocht eigenlijk nooit het beste aanbod zijn voor de consument. Zo heeft de ACM de afgelopen maanden meerdere keren gewaarschuwd voor de hoge tarieven van de ‘Hollandse Energie Maatschappij’ (HEM). Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie blijkt dat de vaste contracten die HEM via telefonische verkoop aanbiedt 25% duurder zijn dan de gemiddelde prijs van andere leveranciers.
-
Michiel van Zaane
- Werkt Bij: BBP Media
- Functie: Allround Redacteur
- Website:https://www.marketingtribune.nl
- Profiel »
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Dozijn nieuwe trends volgens Lidewij Edelkoort
- Hema ziet grote kansen in retailmedia: 'We staan pas aan het...
- Retailmedia: 'Stel de klantreis open voor adverteerders'
- Shortlist SAN ABC Accenten 2024 bekend
- Creativiteit onder druk door zwakke inzichten
- Vrije Academie opent Wunderkammer met Darwin, Sinke & Van...
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
MarketingTribune Events
- 15mei 2025
Retail Media Day
- 12jun 2025
NIMA Marketing Day
De nieuwste selectie whitepapers
- Qualifio marketingkalender 2025
- Bereik je klant via WhatsApp - nog vóór ze jou nodig hebben
- Building a Data Platform for Analytics & Activation
- 40 pagina's vol online groeikracht
- Alles wat je moet weten over Distributed Order Management