Deense retailer opent restaurant voor alleengaanden

Deense retailer opent restaurant voor alleengaanden
 • Food-en-retail
 • 19 jul 2019 @ 11:00
 • 12072 x gelezen
 • Link
 • Hugo Schrameyer
  Hugo Schrameyer

  journalist en redactie-adviseur
  MarketingTribune
 • InnovatieMarketing

Irma, de grootste supermarktketen van Denemarken, heeft een pop up-restaurant geopend dat uitsluitend voor alleengaanden is bedoeld. Met deze stunt wil Irma de introductie van eenpersoonsmaaltijden promoten.

Toch zit er nog meer achter dit ‘kleinste restaurant van de wereld’. Met de opening wil Irma namelijk het vooroordeel wegnemen van dineren in je eentje. Er is slechts plaats voor één gast in dit restaurant, waarin verder uitsluitend een ober en een chef-kok zijn te vinden. Het goede nieuws is bovendien dat de alleengaanden geen cent hoeven te betalen voor de maaltijden. Die zijn volledig gratis. Aan belangstelling geen gebrek: de reserveringen waren binnen 48 uur volledig vergeven.

Kwaliteit

Irma wil met het restaurant laten zien dat eenpersoonsmaaltijden die in de supermarkt komen te liggen kwalitatief van hoog niveau zijn. Deze to go-maaltijden zijn ontwikkeld in samenwerking met verschillende Deense restaurants. Bovendien vindt Irma dat je als shopper niet hoeft te schamen om een eenpersoonsmaaltijd mee naar huis te nemen. Bovendien kan een maaltijd voor één persoon ook voedselverspilling helpen te voorkomen. ‘Dit project laat op een leuke manier zien dat een etentje in je eentje geenszins hoeft te betekenen dat je niet kunt genieten’, zegt de chef-kok William Melsted.

Eenpersoonshuishoudens

Niet alleen in Denemarken is een forse groei te zien van het aantal eenpersoonshuishoudens. Dat geldt net zo goed voor Nederland. Volgens een prognose van het CBS neemt het aantal huishoudens toe met bijna één miljoen tot 8,8 miljoen in 2060, waarbij deze groei grotendeels voor rekening komt van de eenpersoonshuishoudens. Begin 2018 maakten deze kleinste huishoudens 38% uit van alle huishoudens. Vanaf 2045 zal dit naar verwachting 43% zijn. Onder invloed van de vergrijzing neemt vooral het aantal oudere alleenstaanden sterk toe.

Macaronimix

Nederlandse supermarkten zijn uiteraard niet onbekend met dit fenomeen. Werd je vroeger veroordeeld tot de aanschaf van een complete bloemkool, tegenwoordig kom je als single uitgebreid aan je trekken met kleinere verpakkingen, kant-en-klaargerechten, voorgesneden groente, gemarineerd vlees en zogenaamde minigroente of snackfruit. Ook eenpersoons groentemixen zijn tegenwoordig ruim verkrijgbaar.

Hugo Schrameyer

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken