By the Dutch lanceert blanke Batavia Arrack

By the Dutch lanceert blanke Batavia Arrack
 • Food-en-retail
 • 10 jan 2020 @ 15:49
 • 19388 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • ProductdesignMarketing

20 januari 2020 lanceert producent By the Dutch vol trots zijn nieuwe witte Rum uit Indonesië (Batavia Arrack): één van de oudste suikerriet-distillaten ter wereld, met een rijke Nederlandse geschiedenis.

Batavia Arrack is een rum afkomstig uit Indonesië, uit Java, en werd rond het jaar 1700 gezien als een 'luxe product'. In die periode was Batavia Arrack de duurste gedistilleerde drank op de menukaart, twee maal de prijs van cognac. Alle Batavia Arrack werd naar Nederland geïmporteerd (monopolie), geblend, gelagerd en geëxporteerd naar andere landen.

De nieuw te lanceren 'witte' Batavia Arrack uit Indonesië onderscheidt zich volgens de makers door het hogere alcoholpercentage, korte periode van 'houtopvoeding' (op teak houten vaten), geschiktheid voor cocktails en de topkwaliteit van zijn grondstoffen. Daarnaast brengt de Batavia Arrack, net als de rest van de 'By the Dutch' dranken, een inkijkje in de rijke Nederlandse drankengeschiedenis, waar we best een beetje trotser op mogen zijn.

Over de merknaam
Batavia Arrack, beter bekend als Indonesische Rum, dankt zijn naam aan de voormalige handelsstad Batavia (Romeins voor Nederland, red.), nu beter bekend als de stad Jakarta.
Arrack is waarschijnlijk van Arabische oorsprong. Het woord wordt letterlijk vertaald als 'zweten' refererend aan het condenseren tijdens de distillatie. Arrack kan je ook zien als een naam voor een categorie, zoals wij die classificeren als 'gedistilleerd'. De combinatie Batavia Arrack
duidt op het gebruik van suikerriet als grondstof. 'Batavia arrack is the world’s first luxury spirit; the first booze somebody thought was worth shipping halfway around the world, and to drink a bowl of Punch made with it is to see why that is', om met cocktailhistoricus David Wondrich te spreken.

Cocktails
Batavia Arrack leent zich uitstekend voor het maken van cocktails zoals de 18th Century,
Arrack Sour, Arrackuiri, Punch, Daiquiri, Night Owl en Arrack Attack. De rijpe exotische
fruit-esters in combinatie met de kruiden en rauwe karakter van de Batavia Arrack, geeft een
mooi maar uitgesproken smaak-profiel in cocktail volgens By the Dutch.

By the Dutch
Sinds haar oprichting in 2015 is By the Dutch altijd bezig geweest met het herintroduceren
van typisch Nederlandse destillaten, vertelt de marketingafdeling. 'Beinvloed door de voormalige routes van de VOC & WIC, heeft “By the Dutch een Oude Jenever (2015), hout gelagerde Batavia Arrack (2016), Gin (2017), Advocaat (2019) en dan nu de witte Batavia Arrack (2020). Educatie,
transparantie en craftmanship staat bij By the Dutch hoog in het vaandel.'
By the Dutch wordt in Nederland gedistribueerd door André Kerstens. De lancering zal plaatsvinden in Feijoa Bar Amsterdamen via de social media van het merk op maandag 20 januari 2020. Kijk hier voor cocktailreceptuur en hier voor proefnotities. De cocktails zijn bedacht door cocktail blogger Matthias Soberon (@ServedbySoberon).
(PvWK)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken