Jenevermuseum herintroduceert drankmerk Rynbende

Jenevermuseum herintroduceert drankmerk Rynbende
 • Food-en-retail
 • 25 mrt 2023 @ 08:05
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • FoodIntroductie

Vandaag zal in samenwerking met het Jenevermuseum tijdens het Jenever Festival te Schiedam de officiële herintroductie van het eeuwenoude drankmerk Rynbende en lancering van haar eerste oude jenever plaatsvinden.

Met de lancering van de Vintage Genever (oude jenever, red.) 'The Mayor of Exploration' laat na een afwezigheid van bijna 40 jaar het oude merk Rynbende weer van zich horen. Op het Nederlands Jenever Festival, een jaarlijks terugkerend evenement in Schiedam, gehouden in de Havenkerk en het museum, zal met de productpresentatie en aanbieden van eerste fles aan de burgervader van Schiedam het startsein gegeven worden voor Rynbende Spirits onder leiding van Sjaak Pappe en Erik Post (foto boven).

Ondernemer Erik Post: 'Het merk Rynbende behoort tot de grote vooroorlogse drankmerken die diepgeworteld zijn in Schiedam. Opgericht door Simon Rynbende in 1793 bezit het merk een lange geschiedenis. Zo zijn zij de bedenkers van onder andere de welbekende KLM-huisjes, unieke flesontwerpen en populaire verzamelaarsobjecten. En een maandblad waar schrijvers als Simon Carmiggelt aan mee werkten', memoreert Post. In de jaren 80 van de vorige eeuw verdween het merk van de markt.

Sjaak Pappes grootvader was Job Kramer Freher. Hij begon als bijna vijftienjarige manusje-van-alles in 1911, en via jeneverstoker en meesterknecht was hij vanaf 1940 tot aan zijn pensioen in 1963 bedrijfsleider bij distilleerderij Simon Rynbende. Pappe bracht zijn jeugd door in en om de distilleerderij. Opa en kleinzoon deelden de wens om ooit eens zelfstandig dranken uit te brengen. Met het erven van het Rynbende-recepten boekje van opa Job startte voor Pappe een twaalfjarige reis, waaronder het in eigen handen krijgen van het merk viel, om deze droom waar te maken en het erfgoed nieuw leven in te blazen.

'Het merk Rynbende behoort tot de vooroorlogse grote drankmerken die diepgeworteld zijn in Schiedam, de gin en jenever hoofdstad van de wereld', zegt Pappe nu. 'De nieuwe Vintage Genever is gebaseerd op één van de recepten uit het oude receptenboekje en is een eerbetoon aan Simon die naast brander, succesvol zakenman, kantonrechter, burgemeester van Schiedam en zeevaarder was. Vandaar de naam The Mayor of Exploration.'

Rynbende Spirits zal wel een andere koers gaan varen dan het oude Rynbende, aldus de initiatoren. Achter de schermen is Pappe daarnaast druk bezig met het uitwerken van zijn ‘Rynbende Community’ waar diverse activiteiten en producten in de nabije toekomst het licht gaan zien.
(PvWK)

De nieuwe productlijn

 

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken