MRG Logistics slaat innovatieslag met PSB Rotapick systeem

MRG Logistics slaat innovatieslag met PSB Rotapick systeem
 • Food-en-retail
 • 8 mrt 2024 @ 08:52
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • DistributieDoelgroepen

Belangrijk voor de P van Plaats: soepele distributie. MRG Logistics heeft in het (voormalig) Blokker DC in Geldermalsen het nieuwe orderpicksysteem Rotapick officieel in gebruik genomen.

Sinds begin 2024 is de Rotapick onderdeel geworden van het gemechaniseerde warehousedeel en vervangt het (grotendeels) de tot nu gebruikte pick-to-light karren. Met deze volgende 'smart warehousing' stap, realiseert MRG Logistics een efficiënter en sneller orderpicksysteem waarmee het volop de toekomst tegemoet kan gaan.

Rotapick, van de Duitse leverancier PSB, is een compact opslag- en orderpicksysteem systeem waarmee meer orderregels kunnen worden gepickt in kortere tijd. Voorheen was het zo dat de orderpicker met 4 of 8 klantbakken door het magazijn reed langs verschillende picklocaties om artikelen uit de stellingen te halen en in de klantbakken te stoppen (een “man-to-goods” systeem).

Met de Rotapick, die speciaal bedoeld is voor de wat kleinere, hardlopende artikelen, wordt het proces omgedraaid: de artikelen komen in kratten via een lopende band naar een werkstation waar de orderpicker staat (een 'goods-to-man' systeem), vertellen de bouwers.

John Schollink, CEO MRG Logistics: 'Wij zijn binnen ons DC de afgelopen jaren continu in beweging en blijven zo bij met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van automatiseren, mechaniseren en robotiseren van goederen flows. Wat ons met de Rotapick onderscheidt van andere logistiek dienstverleners is de mogelijkheid om winkel- en internetlogistiek te combineren voor alle formaat goederen. Hierdoor zijn wij een interessante partij voor winkelketens om hun logistiek, inclusief e-com en opslag, bij ons onder te brengen tegen een variabel tarief.' 

Het systeem heeft twee manieren om producten in bakken toe te voegen: Door de artikelen uit hun doos te halen en in bakken te doen, of door dozen van snellopende goederen te voorzien van een unieke sticker en direct op de invoerbaan te zetten. Als goederen in kratten niet direct nodig zijn voor het orderverzamelproces, dan worden ze tijdelijk geparkeerd in de Rota-buffer, waar plek is voor 6.500 kratten.

180 orders tegelijk
Het verzamelen van de orders vindt plaats bij zes Rotapicks, die ieder door slechts een persoon worden bediend. De orderpicker krijgt direct te zien naar welke bak een aangeboden product moet. Als dat is gebeurd, start automatisch de volgende pickhandeling. Elk station verwerkt 30 kratten, verdeeld over drie schijven, waardoor de medewerker in een handling drie klantenbakken kan vullen. Dit betekent dat op elk moment er dus 180 klantbakken gereed kunnen worden gemaakt.

Volume verdubbeling
Volgens John Schollink kost het medewerkers niet veel moeite om het proces onder de knie te krijgen. “Inmiddels staan veel mensen in het magazijn te springen om dit werk te mogen doen”.  Vooralsnog zullen overigens niet alle pick-to-light karren meteen verdwijnen, want een deel wordt achter de hand gehouden om op terug te kunnen vallen bij een eventuele storing van de Rotapick. “Twee jaar geleden hadden wij een ambitieus doel voor ogen: twee keer zoveel volume door het proces halen en daarbij minder afhankelijk zijn van de factor mens. Met de ingebruikname van de PSB Rotapick, wordt dit doel zeker behaald. Wij zijn dan ook enorm trots op deze nieuwe ontwikkeling binnen ons dc waarmee we laten zien dat wij onze huidige (en toekomstige) klanten nog beter van dienst kunnen zijn”, aldus Schollink.
(PvWK)

Over MRG Logistics
'MRG Logistics is een aparte entiteit, maar een volle dochter van Blokker BV, en is voortgekomen uit de rijke historie in het verzorgen van de complete logistiek voor de Mirage Retail bedrijven. Enkele van onze huidige klanten zijn: Blokker, Medisana, Ahold Delhaize en in het nabije verleden Marskramer, BCC, Big Bazar en Blokker België. MRG Logistics biedt een hypermoderne logistieke omnichannel keten die zowel de winkeldistributie als consumenten belevering verzorgd en dit met een optimale flexibiliteit realiseert tegen marktconforme tarieven. MRG Logistics is hiermee nu al voorbereid op de logistieke vraag van morgen. Voor meer informatie: MRG Logistics.'

(bron: MRG)

Over Mirage Retail Group
'Mirage Retail Group (MRG) is het retailplatform achter de vertrouwde en vernieuwende winkelformules Blokker, Intertoys en Miniso in Nederland. De winkelformules van MRG tellen ruim 7.000 werknemers. MRG wil een positieve impact op de Nederlandse retailmarkt hebben, door met relevante, vernieuwende en toekomstbestendige winkelformules de markt te verrassen. Op deze manier maken wij het dagelijkse leven van onze klanten leuker, makkelijker en duurzamer. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. Voor meer informatie: mrg.nl.'

(bron: MRG)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken