Gianni Grot (Omroep Zwart): 'Verandering is eng, maar ook nodig'

Gianni Grot (Omroep Zwart): 'Verandering is eng, maar ook nodig'
 • Media
 • 2 nov 2020 @ 15:58
 • 25260 x gelezen
 • Link
 • Lucas Boon
  Lucas Boon

  redacteur
  BBP Media - MarketingTribune
 • Televisie

Omroep Zwart heeft in zes weken tijd 22.400 aspirant-leden achter zich weten te scharen. Om doorgang in het publieke bestel te vinden, moet de omroep aan het eind van het jaar op 50.000 leden zitten. Er is dus werk aan de winkel. Samen met mede-initiatiefnemer Gianni Grot (32) maken we de balans op.

Omroep Zwart, een initiatief van rapper-dichter Akwasi en filmmaker Gianni Grot, maakt zich hard voor meer diversiteit en kleur op de Nederlandse televisie, zowel in mensen als programmering. De toekomstige omroep werd op 22 september gelanceerd op Instagram, waar diverse onbekende en bekende Nederlanders variërend van Bizzey tot Adriaan van Dis en Tanja Jess de tekst 'Hoe snel hebben we een nieuwe omroep gestart, denk je?' deelden. De guerrillamarketing-actie sloeg aan: inmiddels zit de omroep op 22.421 aspirant-leden die ieder 10 euro inschrijfgeld hebben betaald. De Mediawet stelt een aantal eisen aan een nieuwe omroepvereniging om zendtijd te krijgen, zoals een 'onderscheidende programmering' en minimaal 50.000 betalende leden voor het einde van het jaar. De uitdaging zit 'm dus vooral in dat laatste punt.

Betrokken bureaus bij Omroep Zwart zijn Maak (lead agency), MediaMonks (content), Buutvrij (creatie), Hammerfest (social media), Baas en Prsskd (PR) en Vigics, Mendo en Wefilm (video). Op de website staan ook diverse merken die de omroep ondersteunen vermeld. Zo werkt kledingmerk Daily Paper aan twee 'content releases' specifiek getarget op de eerste leden van de omroep. Gianni Grot is freelance film director en is samen met Akwasi het gezicht van Omroep Zwart.

Hoe is het jullie gelukt om in zes weken tijd 22.400 aspirant-leden te behalen?

Omdat we een breed palet aan bekende en onbekende Nederlanders en bureaus hebben weten te enthousiasmeren voor onze plannen. Maar vooral omdat een omroep als Zwart nodig is; omdat er behoefte is aan een omroep die Nederlanders die zich op dit moment ongehoord en ongezien voelen een plek geeft op de Nederlandse televisie. Met als gevolg dat de NPO een betere afspiegeling wordt van de Nederlandse samenleving en iedereen zich erin herkent.

Onze aanpak laat zich het best definiëren als een marketing meets grassroots-campagne, waarin we zoveel mogelijk de leden het centrale punt laten zijn. Van de personen die je ziet en hoort tot de content die met en voor hen wordt gemaakt. Maar we zijn er nog niet. We moeten nog vele deuren langs om te laten zien wat we gaan doen en hoe we het gaan doen.

De opdracht is helder: op 1 januari moet Omroep Zwart op 50.000 leden zitten. Hoe gaan jullie dit voor elkaar krijgen?

Door keihard campagne te voeren en ook te genieten van het proces. In de komende tijd gaan we voor meer duiding zorgen. Dat doen we door gesprekken te voeren met onze achterban op social media, maar ook door de pers op te zoeken. Het is onze ambitie om door het hele land gehoord te worden, we doen dit immers voor de gehele samenleving. We zullen gaandeweg het accent verschuiven van informeren naar call-to-action. De volgende stap is dat mensen zich geen realiseren dat ze lid moeten worden en zich bij ons aansluiten om die 50.000 leden te behalen.

Wat kunnen aspirant-leden verwachten als ze eenmaal echt lid zijn?

Zij worden een van de 'founding members' die met ons een stuk geschiedenis gaan schrijven. We gaan ervoor zorgen dat er op de NPO programma's te zien en te horen zijn waar Nederlanders ongeacht kleur, afkomst, religie, gender, seksuele voorkeur en levensovertuiging zich in herkennen. Daarnaast betrekken we leden bij het ontwikkelen van de programma's. Door vragen te stellen, zoals: wie zou een sportprogramma gericht op vrouwen moeten presenteren? Welke vrouwen moeten absoluut aan tafel zitten? Waar moet onze dramaserie over gaan? Ook willen we nieuw talent dat nu nog niet gezien wordt een plek geven. Aspirant-leden kunnen dus verwachten dat we heel Nederland laten kennismaken met de rijkdom aan verschillende mensen die onderdeel zijn van de Nederlandse samenleving.

Er is de afgelopen weken veel te doen geweest rondom Omroep Zwart. Zo zou er naar differentiatie worden gezocht, terwijl Zwart juist het tegenovergestelde predikt. Wat vind je van deze kritiek en wat doen jullie eraan om dit beeld te keren?

Verandering is soms eng en ik begrijp dat, maar wij blijven vooral onze eigen koers varen. Later gaan mensen die de onterechte aanname doen dat Omroep Zwart op zoek is naar differentiatie of polarisatie inzien dat Zwart een belangrijke toevoeging is aan het publieke bestel. Zwart is op zoek naar diversificatie.

Het heeft even geduurd (een maand) voordat ik je te spreken kreeg. Waar ligt dat aan?

We zijn hard bezig met het oprichten van de omroep. Dat is leuk, maar ook heel intensief. Tot voor kort zagen we nog geen aanleiding om de pers op te zoeken.

Beeld boven door Maurice van der Meijs.

Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden. Bekijk hieronder de promovideo:Lucas Boon

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken