Cinetree lanceert Tomorrow Filmfestival als reactie op klimaatdepressiviteit

Cinetree lanceert Tomorrow Filmfestival als reactie op klimaatdepressiviteit
 • Media
 • 22 nov 2023 @ 10:30
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • BioscoopDoelgroepenMarketing

Filmplatform Cinetree lanceert in samenwerking met Hivos en o.a. Jacob Derwig en Hanna Verboom een online filmfestival en trakteert het publiek een week lang op hoopvolle klimaatfilms.

Van 27 november tot 4 december 2023 organiseert Cinetree in samenwerking met Hivos voor het eerst het Tomorrow Filmfestival: een online klimaatfilmfestival met een inspirerende aftrap tijdens een live event in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Gedurende de festivalperiode kan heel Nederland een selectie aan hoopvolle klimaatfilms bekijken via cinetree.nl/tomorrow en worden lokale, impactvolle initiatieven in het licht gezet.

Media & mentale gezondheid
'De verhalen die we met elkaar delen hebben grote invloed op ons. Steeds meer jongeren vechten tegen "klimaatdepressiviteit" en de mentale gezondheid van vele Nederlanders staat onder druk door een constante stroom van negatieve nieuwsberichten. De situatie is urgent en complex, maar is er nog hoop? Tijdens het nieuwe filmfestival "Tomorrow" gaan filmmakers en impactmakers samen aan de slag met deze vraag. Het antwoord? Ja!', aldus Cinetree.

De selectie aan documentaires en films die Cinetree samen met o.a. acteurs Hanna Verboom en Jacob Derwig, boerin Anne van Leeuwen en filosoof Karim Benammar heeft samengesteld laat zien hoe belangrijk het is de verhalen te delen van mensen en communities die het verschil maken. Daarnaast blijkt uit recent onderzoek dat documentaires meer invloed hebben op mensen dan nieuwsberichten. Daarom doet Cinetree ook een oproep aan filmmakers om meer impactvolle films en documentaires te maken.

COP28: directe aanleiding tot actie
De aanleiding voor het organiseren van dit filmfestival is de start van de 28ste COP, beter bekend als de klimaattop, op 30 november. Tijdens de COP gaan wereldleiders met elkaar in gesprek over de nodige systeemveranderingen om een betere morgen te garanderen. Voor Cinetree, dat gelooft in de kracht van een goed verhaal, Hivos, dat zich inzet voor klimaatrechtvaardigheid, en KIT als kennispartner is dit de perfecte gelegenheid om de handen ineen te slaan met filmmakers en impactmakers in Nederland en daarbuiten om samen te werken aan inspirerende, hoopvolle verhalen die actief bijdragen aan een betere 'Tomorrow'.


Tomorrow (2016)

'Als ik het nieuws kijk of op social media berichten lees, word ik dagelijks geconfronteerd met negatief nieuws over het klimaat en onze toekomst. Ik kan hier soms hopeloos van worden, terwijl er op lokaal vlak ook vaak hele mooie dingen gebeuren. In de documentaire "Tomorrow" van Cyril Dillon zag ik hoe krachtig het is als filmmakers op zoek gaan naar hoopvolle initiatieven en oplossingen. Dit was ook de inspiratie voor ons festival. We hopen daarom dat heel Nederland deze films gaat kijken, maar ook dat we als filmmakers en impactmakers meer de handen ineen slaan om op zoek te gaan naar de hoopvolle verhalen. Want wat wij dagelijks op ons netvlies krijgen heeft invloed op hoe we handelen', aldus initiatiefnemer Hanna Verboom.  


Captain Fantastic (2016)

Online filmfestival met aftrap op 27 november
Het festival trapt af met een live event met inspirerende sprekers, spoken word en natuurlijk veel film. Tijdens de gehele periode van het online festival wordt een selectie klimaatfilms met een hoopvolle boodschap online beschikbaar gesteld voor iedereen om te kijken via cinetree.nl/tomorrow. Zo kan het publiek genieten van de prachtige documentaires The Biggest Little Farm, Tomorrow, Bigger Than Us en The Salt of the Earth, maar ook van filmhuisfavoriet Captain Fantastic, feelgoodfilm Woman at War en korte film How Light Gets In.


Woman at war (2018)

In de online omgeving worden bezoekers naast het kijken van films gestimuleerd om meer te leren over lokale initiatieven die zich inzetten voor natuurbehoud en klimaatrechtvaardigheid, stelt de organisatie. 'Bovendien kunnen ze ook via een deelbare link iemand anders trakteren op een hoopvolle klimaatfilm. Het belangrijkste doel van het festival is om goede gesprekken over het klimaat op gang te brengen en participatie in lokale, duurzame initiatieven te stimuleren.'

Maandthema ‘Tomorrow’
In de maand november staat het thema klimaat ook centraal in de programmering op Cinetree, en is een naar eigen zeggen prachtige themafilm gekozen. De intieme natuurdocumentaire Geographies of Solitude, die op dit moment zelfs nog in de bioscoop draait, zal te zien zijn binnen het maandabonnement. Bekijk in het venster hieronder de trailer voor het online filmfestival programma.
(PvWK)

Over Cinetree
'Cinetree is een filmclub met een missie. Het Nederlands film platform biedt toegang tot een selectie van de beste films en documentaires van over de hele wereld. Elke week maken de curators van Cinetree een selectie uit het enorme aanbod aan films. Deze filmliefhebbers zijn als makers, acteurs of experts actief in de filmwereld. In het aanbod van Cinetree vind je films met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie en verhalen die raken. Cinetree maakt zelfs documentaires "Cinetree Originals" met als doel een positieve sociale impact.'

(bron: Cinetree)

Over Hivos
'Hivos is een internationale organisatie die zich inzet voor een rechtvaardige, inclusieve en leefbare wereld. Over de hele wereld steunen we moedige mensen die opkomen voor gelijkheid en strijden tegen machtsmisbruik. Samen met hen werken we bijvoorbeeld aan het aanpakken van onrechtvaardigheid veroorzaakt door de klimaatcrisis. Want als we niets doen, neemt ongelijkheid door klimaatverandering alleen maar verder toe.'

(bron: Hivos)

Over KIT Royal Tropical Institute
'Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is een kenniscentrum, hospitality venue en bedrijfslocatie voor duurzame ontwikkeling in Amsterdam. Het historische KIT-gebouw, een rijksmonument uit 1926, en de campus van het KIT aan het Oosterpark is een hotspot voor duurzaamheid in de stad. Het huisvest o.a. een kennis- en opleidingscentrum, faciliteiten voor conferenties en evenementen, en KIT Live: een nieuw podium in de stad, met o.a. eigen dans- en muziekstudio’s, een café dat onlangs werd geopend, en een theaterzaal, die naar verwachting in het najaar van 2024 de deuren opent.'

(bron: KIT)Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken