Overheid betaalt niet mee aan Formule 1 in Zandvoort

Overheid betaalt niet mee aan Formule 1 in Zandvoort
 • Sponsoring
 • 6 feb 2019 @ 00:52
 • 12090 x gelezen
 • Link
 • Jeroen Mirck
  Jeroen Mirck

  Redacteur
  MarketingTribune
 • EvenementPolitiekSportSportmarketing

Circuit Zandvoort krijgt geen geld van de overheid om een Grand Prix in de Formule 1 te organiseren. Minister Bruno Bruins (Sport) schrijft aan de Tweede Kamer dat hij dit niet gerechtvaardigd vindt. Hij rekent op de rol van sponsors.

Om de begroting van Zandvoort sluitend te krijgen had het circuit, eigendom van prins Bernard junior, het kabinet gevraagd om een jaarlijkse bijdrage van 7 miljoen euro. Later werd dat bedrag teruggebracht tot 5 miljoen per jaar.

Minister Bruins is echter onvermurwbaar. Hij wil geen belastinggeld uitgeven aan de Formule 1 in Nederland. 'Gezien de impact van de GP Formule 1 zijn er voldoende mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven om hieraan een financiële bijdrage te leveren en daar voordeel uit te halen. Ook is een hoge ticket-opbrengst te verwachten.'

De Grand Prix sluit evenmin voldoende aan bij het sportbeleid van het kabinet, dat vooral gericht is op breedtesport, oftewel de publeike deelname aan sporten en bewegen.

Principe-overeenkomst

De Amerikaanse organisatie achter de Formule 1, Formula One Management (FOM), heeft een principe-overeenkomst gesloten met circuit Zandvoort om vanaf volgend jaar drie jaar lang daar een Grand Prix te houden.

'Dat staat nu wel op losse schroeven', reageert Formule 1-commentator Louis Dekker op NPO Radio 1. 'Dit is een dikke streep door de rekening van Zandvoort. Al het optimisme is nu omgeslagen in de vraag of het wel of het nog wel goed gaat komen. Als ze de deadline van 31 maart niet halen is het klaar met Zandvoort.'

Als Zandvoort in 2020 daadwerkelijk een Grand Prix wil organiseren, moet de begroting uiterlijk op de laatste dag van maart 2019 rond zijn. In april wordt namelijk de racekalender bepaald.

Zandvoort 'werkt keihard'

Robert Overdijk, directeur van het Circuit Zandvoort wil nog niet meteen de handdoek in de ring gooien. 'Als circuitdirectie voelen we ons gesteund door het feit dat de minister ons initiatief toejuicht', laat hij weten in een reactie.

'Wij zullen de boodschap van de minister meenemen in onze gesprekken met de FOM en werken in de tussentijd keihard door aan het realiseren van dit unieke evenement.'

Wel faciliterend

Minister Bruins wil wel in faciliterende zin bijdragen aan de komst van de Formule 1 naar Nederland. Hij denkt daarbij aan vergunningen, belastingen en infrastructuur.

Het TT-circuit in Assen heeft het kabinet niet om financiële steun gevraagd. Maken zij nu meer kans? Dekker verwacht daar weinig van. 'Dit nieuws rond Zandvoort betekent niet automatisch dat Assen nu aan de beurt is. Assen staat er niet goed op bij de organisatie van de Formule 1. Zij willen ook helemaal niet naar Assen. De kans op een Grand Prix van Nederland is na vandaag een stuk kleiner geworden.'

Assen is hoopvol

vanuit Assen klinken heel andere geluiden. 'Zandvoort heeft de voorkeur. Dat is ook aangegeven', aldus een woordvoerder uit Assen tegen de NOS. 'De brief van FOM dateert van 13 december. Daarna is er weer veel gebeurd. Onlangs is een delegatie van FOM in Assen langs geweest en er staat binnenkort een nieuwe afspraak gepland. Assen is er klaar voor, heeft de financiering al rond. Dat weten ze bij de FOM. We zijn zeker niet afgevallen.'

Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/sponsoring biedt essentiële achtergrondinformatie over de Nederlandse sponsorindustrie. Voor decisionmakers, zowel in het bedrijfsleven als bij organisaties op sport, cultureel, entertainment, media en maatschappelijk gebied.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken