Kabinet presenteert alternatief voor omstreden zorgwet

Kabinet presenteert alternatief voor omstreden zorgwet
 • Algemeen
 • 9 feb 2015 @ 00:02
 • Link
 • Redactie Zorgmarketing
  Redactie Zorgmarketing

  Redactie
  MarketingTribune
 • OverheidZorgverzekeringMarktwerkingPatiëntrelatie

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft vrijdagmiddag een alternatief zorgplan gepresenteerd. De oorspronkelijke wet sneuvelde in december, toen drie senatoren onverwachts tegenstemden. Zij hadden bezwaren tegen de inperking van de vrije artsenkeuze. Dat voornemen is nu van de baan. Dit zijn de hoofdpunten van het nieuwe plan op een rij:

- Het verplichte eigen risico van 375 euro blijft bestaan.

- De vrije artsenkeuze, met de beperkingen die nu al bestaan, blijft zoals het is.

- Zorgverzekeraars mogen polissen met een lager eigen risico aanbieden wanneer de verzekerde kiest voor een arts of ziekenhuis waar een (kostenbesparend) contract mee is afgesloten.

- Voor verzekeraars moet het aantrekkelijker worden om ook zogenoemde naturapolissen te gaan aanbieden zodat er meer zorg via contracten wordt ingekocht. Dat moet kosten besparen. (Bij een naturapolis krijg je niet van elk ziekenhuis de rekening vergoed, maar alleen van ziekenhuizen waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft.)

- Verzekeraars met veel verzekerden die chronisch ziek zijn, of om andere redenen hoge zorgkosten maken, worden hiervoor beter beloond. Het idee is dat de verzekeraars zorg goedkoper gaan inkopen zodat ze er wat aan kunnen verdienen.

- Marketingtrucs van zorgverzekeraars om gezonde, jonge verzekerden aan te trekken worden onderzocht en mogelijk verboden. In de zomer worden de eerste resultaten verwacht.

- Ziekenhuizen en andere zorgaanbieders die zonder contract met een zorgverzekeraar werken, worden financieel 'gestraft' als ze meer behandelingen uitvoeren dan afgesproken. Deze manier om extra geld te verdienen wordt dus aan banden gelegd.

- De prestaties van ziekenhuizen bij de behandeling van dertig vastgestelde aandoeningen worden naast elkaar gelegd om patiënten en zorgverzekeraars inzage te geven in de kwaliteit.

- Er worden driehonderd richtlijnen vastgesteld door het Kwaliteitsinstituut waar ziekenhuizen en andere behandelaars zich aan moeten houden. Standaardisatie, een vaste manier van behandelen, moet leiden tot lagere kosten.

- De geestelijke gezondheidszorg moet binnen twee jaar bepaalde behandelingen hebben gestandaardiseerd. Behandelaars moeten hetzelfde omgaan met dezelfde soorten patiënten. Doen ze dit niet, dan worden de standaarden opgelegd door het Kwaliteitsinstituut.

- De ggz-instellingen worden aan strengere kwaliteitseisen onderworpen en moeten inzage geven in de resultaten van hun behandelingen van patiënten.

- De ggz-instellingen krijgen pas betaald als ze de behandeling van een patiënt in samenwerking met de huisarts of andere ‘reguliere’ zorgverleners hebben opgezet.

- Verzekeraars moeten voor het eind van het jaar bekendmaken waar ze voor het volgende jaar zorg hebben ingekocht. Mensen kunnen zo beter selecteren bij welke verzekeraar ze verzekerd willen zijn, hoe duur hun polis is en bij welke behandelaars ze waarvoor terecht kunnen. Ook hebben ze dan nog tijd om te kijken naar de kwaliteit van de ingekochte zorg.

- Verzekerden krijgen via een inspraakorgaan invloed op welke zorg hun zorgverzekeraar gaat inkopen.

- De overheid versterkt het toezicht op de zorgmarkt en laat zo deels de marktwerking los. Fusies worden verboden als zij het evenwicht tussen zorgverzekeraars, zorgverleners en patiënten verstoren.

- Huisartsen en andere individuele zorgverleners, die nu vaak alleen staan bij hun onderhandelingen met de ‘grote’ verzekeraars, worden door de overheid geholpen. Ze krijgen hulp om met een verzekeraar over de inhoud en kwaliteit van een pakket te praten, in plaats van vooral over geld.

- Bij innovatieve behandelingen of een nieuwe aanpak van patiëntenzorg krijgen zorgverzekeraars en zorgaanbieders juist meer vrijheid om met elkaar afspraken te maken.

- Dit alles moet structureel 1 miljard euro per jaar aan bezuinigingen opleveren.

Goedkeuring
Het gepresenteerde zorgplan hoeft niet meer in zijn geheel door de Eerste Kamer te worden behandeld. Voor de mogelijkheid om patiënten een korting op het eigen risico te geven als ze van een geselecteerde zorgverlener gebruikmaken, is geen parlementaire behandeling nodig. Zorgverzekeraars kunnen dat nu ook al doen, maar de Schippers gaat stimuleren dat het meer gebeurt. Andere onderdelen van het nieuwe plan moeten wel nog door het parlement worden goedgekeurd. (Bronnen: NOS, De Telegraaf)
 

Redactie Zorgmarketing

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken