[column] TikTok

[column] TikTok
  • Algemeen
  • 30 dec 2019 @ 08:00
  • Link
  • Sjaak Hoogkamer
    Sjaak Hoogkamer

    hoofdredacteur
    MarketingTribune
  • Marketing

Lukt het ons in 2020 marketing weer op een hoger niveau te tillen? Want dat is en blijft altijd de uitdaging.

Marketeers zijn niet alleen meesters in het zichzelf heruitvinden, elk jaar weer, maar ook in het blijven bedenken van trends, nieuwe tools, methoden, theorieën en strategieën. Bij alle plannenmakerij lijkt het mij handig met een paar zaken rekening te houden.
Wat gaat 2020 ons brengen? Ik voorspel in elk geval een nadere reflectie op de begrippen groei en klimaat. Ik ben geen klimaatgekkie, zeker niet, maar het lijkt mij dat we ons met zijn allen op deze kwetsbare bol niet langer rucksichtslos kunnen blijven focussen op nog meer groei en nog meer consumeren. Duurzaamheid en purpose zijn al lang geen trend meer, maar keiharde realiteit. Marketeers zullen zich moeten beraden.

Privacy blijft absoluut een aandachtspunt. Met de toenemende marketingdruk snakt de mens naar rust en stilte in zijn hoofd. Marketeers willen één-op-ééncontact, hoe persoonlijker, hoe beter. Begrijpelijk, maar de roep om private space wordt ook luider. Bedien de consument, maar houdt ook gezonde afstand.

Merken komen nog meer onder het vergrootglas. Alles, maar dan ook alles wat ze doen ligt op straat en dus op social media. Neem de grootgrutter Albert Heijn die de nieuwe Harry Piekema introduceerde. Ilse is als de nieuwe winkelmanager meteen doelwit van allerlei wereldhervormers die haar te voorspelbaar en conservatief vinden. Om nog maar te zwijgen van de plastic kersthuisjes als nieuw spaaritem… Kortom, bezint eer ge begint.

Even een open deurtje: sowieso is technologie natuurlijk een puntje voor de agenda. TikTok, weer een ei van Columbus? Wie zal het zeggen. Gaat voice doorbreken? Het schijnt dat je merk heel snel een audio-aura moet krijgen, anders tel je niet meer mee. En op e-commerce gebied moet je als marketeer - met dank aan Kantar - evalueren naar ‘shoppable social’ en ‘shoppable tv’: e-commerce is direct geïntegreerd in campagnekanalen.

De belangrijkste les voor 2020 is wellicht om iets meer liefde te stoppen in alle marketing. Want liefde is per slot van rekening alles waar het in het leven omgaat. Liefde voor elkaar en moeder Aarde. Zo. Heb ik aan het einde van het jaar ook weer empathische punten gescoord.

Dit is het editorial uit MarketingTribune 21, 2019.

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken