Diversiteit op de werkvloer: men wil wel, maar doet niet

Diversiteit op de werkvloer: men wil wel, maar doet niet
 • B2b
 • 23 jan 2019 @ 14:34
 • 15229 x gelezen
 • Link
 • Lucas Boon
  Lucas Boon

  redacteur
  BBP Media - MarketingTribune
 • OnderzoekHR

Bijna ieder Nederlands bedrijf zegt diversiteit op de werkvloer belangrijk te vinden, maar slechts minder dan de helft handelt hier ook daadwerkelijk naar. Dat en meer blijkt uit onderzoek van PageGroup Nederland.

Het onderzoek, dat is afgenomen onder 151 Nederlandse bedrijven, toont aan dat men het belang van diversiteit op de werkvloer inziet, maar dat het nog lang niet altijd verankerd zit in de bedrijfscultuur.

PageGroup Nederland ziet dit als een gemiste kans, omdat bedrijven aantoonbare voordelen laten liggen. 'Diversiteit is meer dan alleen een ethische keuze', stelt managing director Joost Fortuin. 'In een arbeidsmarkt waar talent schaars is en in een wereld die globaliseert, zorgt diversiteit binnen het bedrijf ook voor belangrijk strategisch voordeel.'

Gezien de politieke, economisch en maatschappelijke ontwikkelingen is het niet verwonderlijk dat steeds meer bedrijven het belang van diversiteit in hun organisatie inzien. Fortuin: 'De samenleving zélf is meer divers geworden, en dat weerspiegelt zich logischerwijs op de werkvloer. Evenredige representatie zou op zich al genoeg reden moeten zijn om diversiteit na te streven, maar nu er bovendien een tekort aan professionals op de arbeidsmarkt is, kunnen bedrijven er nauwelijks meer omheen om binnen alle groepen in de samenleving talent te werven.'

Kolfkamers

Uit het onderzoek blijkt dat hoewel meer dan 92 procent van de bedrijven vindt dat diversiteitsmanagement belangrijk is voor het internationale succes van de onderneming, het aantal bedrijven waarbij het diversiteitsbeleid ook daadwerkelijk verankerd is in de cultuur op 44% blijft steken. Fortuin: 'Diversiteit is meer dan het aannemen van mensen met verschillende kleuren en meningen. Dan begint het eigenlijk pas. In Nederland hebben we de neiging om te denken: we zijn er al. Als we al diversiteit doorvoeren in onze werving, dan verzuimen we vaak om er ook echt een agendapunt van te maken. Zijn er bijvoorbeeld kolfkamers voor vrouwen die terugkeren na zwangerschap? Of gebedsruimtes voor mensen van verschillende geloven? Het is niet voor niets dat onze minister stelde dat ze een quotum wilde gaan instellen voor vrouwen in leidinggevende posities en in directies van beursgenoteerde ondernemingen. Dat doet vermoeden dat we daar nog niet heel goed mee bezig zijn.'

Meer cijfers

Bij de meeste bedrijven in Nederland (62,3%) vormt diversiteitsmanagemen wel een vast onderdeel van het beleid. Daarbij is er een significant verschil tussen bedrijven met minder dan 500 werknemers en grotere bedrijven. Waar bijna driekwart (72%) van de grote bedrijven in Nederland een diversiteitsbeleid voert, is dat percentage bij kleinere bedrijven iets meer dan 56%.

Het grootste deel van de geënquêteerden (92,4%) beschouwt een goed diversiteitsbeleid als een van de succesfactoren voor het bedrijf. Zo ziet meer dan de helft (55,7%) het beleid als een goede manier om talent aan te trekken.

Bedrijven investeren momenteel in initiatieven om medewerkers tegemoet te komen. Een goed diversiteitsbeleid is daar onderdeel van: 24% hoopt dat het leidt tot minder discriminatie, 21,5% dat het de samenwerking verbetert en 38% dat het leidt tot een hogere tevredenheid onder werknemers.

Genoemde voordelen worden -als beschreven- helaas nog lang niet altijd benut in de praktijk. Voor 18% is het wel een belangrijk onderwerp voor de nabije toekomst, maar ontbreken er nog concrete plannen. Voor bijna 20% speelt het onderwerp op dit moment en in de nabije toekomst geen rol.

 

Bekijk alle onderzoeksresultaten hier.

Lucas Boon

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken