Jumbo betaalt overname La Place uit eigen middelen - mogelijk omdoop operatie - merksynergie verwacht

Jumbo betaalt overname La Place uit eigen middelen - mogelijk omdoop operatie - merksynergie verwacht
 • Food-en-retail
 • 27 jan 2016 @ 11:14
 • 14662 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • ZakelijkFood

Aan de koop van La Place door Jumbo zoals MarketingTribune gister als eerste meldde, komt geen bank te pas. De aankoopsom van de restaurants buiten V&D en van het merk La Place die worden overgenomen, wordt uit eigen middelen voldaan. Aangezien het complete merk wordt ingelijfd, zal voor de La Places die in warenhuizen liggen -waarover nog geen overeenstemming is bereikt- een andere naam moeten worden verzonnen wanneer deze niet meegaan naar Jumbo. Duiding en achtergrond inzake de overname.

Jumbo koopt La Place, las u gister hier. Zonder bank, zo blijkt nu. ‘Wij kunnen de overname uit eigen kasstroom betalen',  vertelt cfo Ton van Veen van Jumbo vandaag aan De Telegraaf. ‘Wij financieren heel behoudend. Anders hadden wij het niet gedaan. We hoeven er geen additionele financiering voor aan te trekken’, meldt Van Veen. ‘We hadden La Place al langere tijd als één van de mooiere bedrijven op het oog', vult hij aan in het FD. Van Veen zegt dat Jumbo ‘heel La Place’ heeft gekocht. ‘Dus inclusief alle intellectuele eigendommen en alle activa. Het vastgoed hoort er niet bij, want dat wordt allemaal gehuurd.'

Hoe gaan de nog niet verkochte La Places heten?
Jumbo gaat van start met de 61 vestigingen van La Place die buiten een V&D vestiging liggen: zelfstandige stand alone zaken. Die zijn volgens Van Veen goed voor de helft van de omzet van de restaurantketen. Ze draaien winst dus dragen direct bij aan het resultaat van de Jumbo Groep. Van die 61 sluit het familiebedrijf er naar eigen zeggen vijf tot tien. In totaal telt La Place circa 250 vestigingen. Wanneer er vestigingen in V&D niet meegaan moeten die dus een andere merknaam vinden, ook een mogelijke verrassende ontknoping.


Reacties positief
MarketingTribune-columnist en retailexpert Paul Moers is op Twitter stellig en positief over de overname. ‘Briljante zet’, reageert hij. 'Logisch, slim en goed gedaan', reageert communicatie- en media-ondernemer Jacques Kuyf op Facebook. Ook retailhoogleraar Laurens Sloot is positief gestemd. ‘Ik hoopte al op passievolle eigenaar voor La Place. Jumbo slaat op juiste moment toe’, laat hij weten aan Distrifood. ‘Dit is gewoon briljante move. La Place is goed concept en sluit naadloos aan op Foodmarkt-filosofie van Jumbo.’ Enige scepsis is er ook.  '
Een merk straks met twee eigenaren is een recept voor gedoe. Als La Place helemaal los komt van V&D is het gedaan met V&D. Ik vraag mij af of dat zo slim is als het nu lijkt', stelt marketeer Leo van Sister van ondermeer BrandFuel op Facebook.

Zinnen om meer vestigingen en webshop gezet
'
De traditionele scheiding tussen supermarkten en foodhoreca is aan het verdwijnen'', stelt Jumbo-baas Frits van Eerd. Volgens hem moet het aantal La Place-vestigingen in Nederland flink worden uitgebreid. Daarnaast gaan de twee merken met elkaars producten aan de slag. Het is de bedoeling dat in de Jumbo-winkels straks ook producten van het merk La Place in de schappen liggen. De La Place-restaurants komen met een beperkt versaanbod om mee te nemen naar huis, meldt RTLZ (foto). 
Jumbo ziet ook mogelijkheden op het gebied van onlineverkopen. 'Hoewel het nog te vroeg is om hier concreet in te zijn, is het voor ons duidelijk dat hier heel veel kansen liggen', aldus Van Eerd. La Place krijgt een zelfstandige positie binnen de Jumbo Groep onder leiding van de huidige topman Bart van den Nieuwenhof. Als er een doorstart van V&D komt, meldt Jumbo ook de La Place-vestigingen in de warenhuizen over te kunnen nemen. Hierover wordt nog met de curatoren onderhandeld.

Half februari krijgt de huidige deal zijn beslag, die een frisse ontwikkeling in het retaillandschap genoemd mag worden. (PvWK) 

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken