'Hema bereikt akkoord over structurele schuldverlaging'

'Hema bereikt akkoord over structurele schuldverlaging'
 • Food-en-retail
 • 15 jun 2020 @ 14:00
 • 10931 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • WinkelenMarketing

'Hema heeft vandaag een belangrijke stap gezet om haar bedrijfsschulden te verlagen en financiële positie te verbeteren door een overeenkomst te sluiten met een groep obligatiehouders die zich hebben verenigd', zo meldt het warenhuis in onderstaande verklaring.

Hema vervolgt: 'Als de overeenkomst succesvol kan worden geïmplementeerd en afgerond, zal een deel van de bedrijfsschulden worden omgezet in aandelen. De totale obligatieschuld van Hema zal hiermee dalen van €750 miljoen naar €300 miljoen en de groep obligatiehouders zal alle aandelen van Hema B.V. in handen krijgen. Hierdoor krijgt Hema weer een gezonde financiële structuur, een sterke liquiditeitspositie en voldoende ruimte om te investeren in de toekomst van het bedrijf. 

Zoals bekend is de huidige schuldenstructuur van Hema op termijn onhoudbaar. Door de impact van Covid-19 is de noodzaak om dit op korte termijn op te lossen verder toegenomen. 

De groep obligatiehouders vertegenwoordigt 62 procent van de zogenoemde Senior Secured Notes, Hema’s grootste obligatielening van €600 miljoen, en meer dan 50 procent van de zogenoemde Senior Unsecured Notes, een obligatielening ter grootte van €150 miljoen. Hema en haar kapitaalverschaffers hebben afgesproken om de schulden op een gecontroleerde wijze af te bouwen en zo de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. De kapitaalverschaffers staan volledig achter de strategie en toekomstplannen van Hema. 

Als deze overeenkomst definitief wordt afgerond, zal de totale brutoschuld van Hema dalen van €750 miljoen naar €300 miljoen. De jaarlijkse contante rentelasten zullen door de overeenkomst dalen van circa €50 miljoen naar circa €30 miljoen. Verder wordt de kaspositie van Hema versterkt door de uitgifte van een nieuwe obligatielening van €42 miljoen. Hierdoor beschikt Hema over voldoende liquide middelen om verder te investeren in het bedrijf en om groei en winstgevendheid te stimuleren. De looptijd van de nieuwe bedrijfsschulden zal worden verlengd, waardoor het herfinancieringsrisico wordt beperkt en de totale financieringskosten zullen dalen. De overeenkomst met de huidige groep obligatiehouders is een eerste stap om deze transactie te kunnen verwezenlijken. 

Nieuwe aandeelhoudersstructuur Hema 
Het aflopen van de looptijd van de zogenoemde PIK-lening, die zich op holdingniveau bevindt, heeft geen effect op de bedrijfsvoering van Hema, maar heeft de noodzaak voor deze herstructurering wel versneld. Als onderdeel van de herstructurering zal de huidige aandeelhoudersstructuur, waar ook de zogenoemde PIK-lening onder valt, worden vervangen door een nieuwe aandeelhoudersstructuur. Als de transactie succesvol wordt afgerond, krijgen de houders van de grootste obligatielening van Hema alle aandelen van Hema in bezit. Hema gaat samen met de groep obligatiehouders de strategische mogelijkheden onderzoeken voor de juiste eigendomsstructuur voor de toekomst. 

Hema is dankbaar voor de rol die Ramphastos heeft gespeeld sinds ze in 2018 als eigenaar van Hema is aangetreden. Hierdoor hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt met onze strategische plannen om de kern van ons bedrijf te versterken en konden we onze ambitie nastreven om een wereldwijd en duurzaam merk te worden. 

Tjeerd Jegen, ceo Hema: "De overeenkomst van vandaag vormt een belangrijke stap in de weg naar een financieel gezonde Hema en is cruciaal om de toekomst en de winstgevendheid van Hema op lange termijn veilig te stellen. Het was al lange tijd bekend dat een oplossing moest worden gevonden voor de loden last van de schulden waarmee Hema sinds 2014 kampte. 

De bestaande schuldenlast van Hema beperkte ons vermogen om onze strategische plannen uit te voeren en het werd duidelijk dat dit onze groei in de toekomst zou blijven beperken. Hoewel onze onderneming de afgelopen maanden veerkrachtig is geweest, heeft de Covid-19-pandemie de noodzaak om een oplossing te vinden voor onze schuldenpositie versneld. Met de aangekondigde overeenkomst kunnen we ons volledig richten op onze toekomst, met een solide balans en een winstgevende operatie, terwijl we fantastische producten blijven leveren aan onze klanten, merkwaarde opbouwen en nieuwe marktkansen aangrijpen. 

Dit is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf, onze collega's, onze franchisenemers, onze leveranciers, onze klanten en al onze andere stakeholders. Met een versterkte balans en een flexibelere kapitaalstructuur kunnen we in deze uitdagende marktomstandigheden onze strategische plannen verder uitrollen.” 

De centrale ondernemingsraad heeft een positief advies gegeven voor de transactie. 

Strategische update 
Met het solide financiële raamwerk dat Hema wil realiseren, kan Hema beter inspelen op marktontwikkelingen en haar strategisch plan versneld uitvoeren. Dit strategisch plan is gericht op het verbeteren van de bedrijfsprestaties en het creëren van groei, waarbij de belangrijkste initiatieven gericht zijn op de volgende pijlers: 

1) Versterken van de kernactiviteiten: De winkelportefeuille blijven optimaliseren, duurzame margeverbetering realiseren door middel van prijs- en kostenoptimalisatie, de productmix herzien met het oog op rationalisatie en innovatie en de productiviteit in de hele keten verhogen. 

2) Groei van e-commerce versnellen: Focus op een sterk omnichannel-bedrijfsmodel, met een online platform dat het aantal winkelbezoeken stimuleert. 

3) Opschalen strategische partnerschappen: Visie om de voorkeurspartner van de supermarkten in Europa te worden op het gebied van non-foodproducten. 

4) Uitbreiden naar nieuwe markten: Overal ter wereld aanbieden van producten van kwaliteit, geproduceerd met respect voor mens en planeet en ontworpen met een optimistisch design tegen een scherpe prijs. 

Volgende stappen 
Hema streeft ernaar om de overeenkomst in de komende maanden af te ronden. Daarbij zal Hema blijven samenwerken met de obligatiehouders en andere belanghebbenden om de transactie af te ronden en te implementeren. Verdere mededelingen zullen op een later moment worden gedaan', aldus de verklaring van het retailmerk.
(PvWK, foto productportfolio: Hema Facebookpagina

 

Over Hema 
'Sinds 1926 maakt Hema het dagelijkse leven van haar klanten beter, leuker en makkelijker. De producten en diensten van Hema kenmerken zich door duurzaamheid, goede kwaliteit, een goed ontwerp voor een scherpe prijs. Hema heeft 32.000 eigen producten en diensten, bijna 800 winkels en 19.000 medewerkers. Hema is actief in 12 landen op drie continenten.'

(bron: Hema) 

Lees ook: Hedgefondsen nemen Hema over

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken