Hedgefondsen nemen Hema over

Hedgefondsen nemen Hema over
 • Food-en-retail
 • 15 jun 2020 @ 00:01
 • 11963 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • FoodMarketing

Hedgefondsen met een korte termijnbelang en focus op winst (in geld) nemen Hema over. Intussen werpen ook de Blokker Holding en een groep particulieren zich op om als coöperatie het warenhuis aan een nieuwe toekomst te helpen.

Het klinkt wat gek om in tijden van corona, solidariteit, economisch denken aan meer dan alleen geld vanwege 'het nieuwe normaal', te horen over schuldeisers die een geliefde winkelketen annex a-merk het mes op de keel zetten. En dan willen doorsnijden. Geld is geld, immers. Dat lijkt nu toch te gebeuren met Hema. Er zijn vier spelers die het verhaal eventueel een andere wending kunnen geven.

1. Ten eerste Mirage Retail Group, het moederbedrijf van Blokker, dat de winkelketen wil overnemen. Het concern wil zo snel mogelijk tot een akkoord komen met de schuldeisers, bevestigt Blokker-topman Michiel Witteveen aan De Financiële Telegraaf.

2. Intussen is er ook een burgerinitiatief op gang gekomen om de Hema te redden. 'Wij houden van de Hema. Hema is een winkel waar mensen met plezier winkelen en werken, al sinds 1926. Dat willen we zo houden. Hema mag niet in handen komen van aandeelhouders die de Hema alleen zien als een verdienmodel. Medewerkers, klanten en andere fans van de Hema moeten daarom de Hema kunnen kopen, zodat de Hema van ons allemaal wordt. Wij richten een coöperatie op met als doel dat de Hema van ons allemaal wordt. Wil je meedoen? Laat je naam en e-mail achter, dan houden we je op de hoogte van onze plannen', schrijft men via diverse social kanalen.

3. Ten derde zou de overheid een rol kunnen spelen, nu diverse bedrijven vanwege de pandemie massaal steun ontvangen. Een tompouce maakt hetzelfde gevoel los als een witte zwaan/KLM kan je stellen en de Hema (volgens de landelijke spellingsregels geschreven als 'Hema') is een grote werkgever, met impact op het nationale imago en welbevinden.

4. Ten vierde biedt Boekhoorn een half miljard om de schuldeisers uit te kopen.

Geliefd merk
Hema is zeer geliefd en wordt vertrouwd onder consumenten, al klinkt er ook kritiek op de bedrijfsvoering. Onze columnist Paul Moers wordt momenteel juridisch bedreigd vanwege het uiten van deze mening. Ook klinkt er kritiek op de kredietverleners en eerdere eigenaren, zoals in dit artikel (met doorlees) 'Schuldeisers azen op Hema' en 'Tompouce verzin een list'. Lees alles over Hema in MarketingTribunes zeer complete dossier Hema.

Resultaat
De afgelopen weken hebben de onderhandelingen tussen Boekhoorn en de door oud-eigenaar Lion Capital opgetuigde schuldeisers dus nog niet geleid tot het gewenste resultaat voor Boekhoorn, constateert DFT. Men meldt dat Marcel Boekhoorn teleurgesteld is over deze uitkomst met deze schuldeisers: 'Wij zijn de onderhandelingen ingegaan met als doel Hema er sterker uit te laten komen. Wij hebben daarom een fantastisch bod van 523 miljoen euro neergelegd, maar ik heb niet het idee dat de tegenpartij ons bod serieus in overweging heeft genomen. Blijkbaar willen ze een markttest doen en kijken of er elders meer te halen is. Ik denk niet dat dit in het belang is van Hema en de kans is groot dat het bedrijf wederom ten prooi zal vallen aan opportunistische investeerders. We zullen zien wat de uitkomst is, maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat wij als grootaandeelhouder een hele goede, toekomstgerichte strategie hebben voor Hema. Met ons bod worden schulden van de onderneming met een half miljard teruggebracht en kan Hema als gezond gefinancierd bedrijf doorgaan.'

Toekomstige rol
Ramphastos en Boekhoorn laten op dit moment nagaan wat de recente ontwikkelingen betekenen voor de rol die zij in de toekomst kunnen en willen spelen bij Hema. Marcel Boekhoorn zegt in DFT het management en alle medewerkers van Hema te willen 'bedanken voor hun toewijding en inzet voor Nederlands mooiste en meest iconische winkelketen.' Dat klinkt als een persoonlijk afscheid.

Update: toch akkoord
Intussen meldt Hema het toch bijna met zijn schuldeisers eens te zijn geworden Een deel van de schulden wordt volgens Trouw in aandelen omgezet en de schuldeisers zouden Hema ook van extra krediet willen voorzien. Hema meldde dat er deze week een definitief akkoord komt en bedankte Boekhoorn voor zijn geleverde bijdrage. 'Het (bijna-)akkoord betekent dat de schuldeisers waarschijnlijk een nieuwe (mede-)eigenaar hebben gevonden.' 

(PvWK, bronnen: DFT, RetailRadar, MT, Hema)
Meer info over Hou de Hema, klik hier

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken