[column] STER reclame 'in het Slob'

[column] STER reclame 'in het Slob'
 • Media
 • 30 nov 2022 @ 07:04
 • Link
 • Ruud de Langen
  Ruud de Langen

  Chief Growth Officer Benelux
  dentsu
 • Geen tag

Prijsverhogingen zijn in de mode, moet Frank Volmer gedacht hebben. Dus toverde hij in september 2022 een gemiddelde verhoging voor televisiereclame van 24% uit de hoge hoed voor 2023. Adverteerders moesten daar blij mee zijn, want dan kregen ze in ieder geval geen problemen met het uitleveren van zendtijd.

Er kwam veel kritiek, omdat de STER als vertegenwoordiger van een publieke organisatie die er voor iedereen zou moeten zijn, nu onbereikbaar wordt voor de kleinere adverteerders.

In de tussentijd presenteert Volmer een tv-commercial van de STER waarin wordt gesuggereerd dat er ruimte genoeg is bij de STER voor tuincentra, meubelboulevards en andere MKB bedrijven. Voor tienduizend euro kan je al bij de STER adverteren, zo wordt er geroepen. Alleen is niet duidelijk op welk medium, dat wordt er gemakshalve even niet bij vermeld. Maar dat is radio hoor, mensen. Laat je niet gek maken. Als het wel op televisie kan, kan Volmer zich voorbereiden op protesten van grote adverteerders, die hem ook trouw waren in slechte tijden. Er wordt gefluisterd dat het overgieten van Volmer met tomatensoep dan zeker tot de mogelijkheden behoort...

Het dieperliggende probleem achter de schaarste op televisie ligt in de neergang van het lineaire kijken. Maar bij de STER komt er nog een groter probleem bovenop. Minister Arie Slob heeft twee jaar geleden in al zijn wijsheid besloten dat de STER nog minder toegankelijk wordt voor het bedrijfsleven.

STER-reclamezendtijd op televisie wordt gehalveerd in stappen tot 2027. En online, waar steeds meer kijkers zich bevinden in het publieke domein, mag er niet geadverteerd worden. Waarom? Arie Slob moet wel een uit het heelal afkomstige hagedis zijn die continu van gedaante verandert om dit te kunnen bedenken. Wat is er tegen reclame? Reclame draagt behoorlijk bij aan de economie en de werkgelegenheid. Reclame zorgt dat heel veel media gratis te consumeren zijn. Reclame zorgt voor competitie en daarmee ook innovatie. En in deze tijd is reclame meer dan ooit nodig om mensen hun gedrag te veranderen als het gaat om elektrisch rijden, vegetarische worsten eten en ga zo maar door. Reclame is goed en noodzakelijk. Bovendien maakt de publieke omroep zich met reclame minder afhankelijk van de grillen van Den Haag. Een gezonde positie zou je zeggen.

Volmer heeft zich uit protest nog proberen vast te lijmen aan een bankje in de Tweede Kamer. Maar ja, slappe lijm. Dus werd het maar een forse prijsverhoging om iedereen wakker te schudden.

Met als gevolg dat andere televisiepartijen ook een argument hebben om flink te verhogen. Het ministerie van OC&W zou zich moeten inzetten om STER reclame uit het ‘Slob’ te halen. De wet moet worden gewijzigd, de publieke omroep mag weer de gewone hoeveelheid televisiereclame uitzenden en ook online is adverteren weer mogelijk. Net zoals op elke andere plek op het internet.

De huidige minister van OC&W, Robbert Dijkgraaf, lijkt mij een slimme man. Laten we dit samen oplossen, dan I believe we can come an end.

Ruud de Langen

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken