Douane deelt online shoppingtips met hulpsint en -kerstman

Douane deelt online shoppingtips met hulpsint en -kerstman
 • Online
 • 15 nov 2019 @ 09:09
 • 13945 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • CampagnesMarketing

Nederlanders doen massaal decemberinkopen in webshops buiten de Europese Unie, maar 72% weet niet volgens welke douaneregels. De Douane geeft daarom nu online shoppingtips aan consumenten, hulpsinten en -kerstmannen.

Met Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis in aantocht shopt Nederland er op los. Oók in webshops buiten de Europese Unie, stelt de Douane dienst vast. 'Zo’n 70% van de Nederlanders is de komende maanden zeker of zeer waarschijnlijk van plan aankopen te doen in een webshop buiten de Europese Unie. Dit blijkt uit een peiling in opdracht van de Nederlandse Douane. Onder deze shoppers is veel onwetendheid over de regels die gelden voor bijvoorbeeld btw en invoerheffingen. Om verrassingen over bijkomende kosten bij aflevering van pakketjes te voorkomen, start de Douane vandaag een campagne voor iedereen die online shopt.'

Onlineshoppen, de één doet het vanwege het gemak, de ander vanwege de lagere kosten. En die kosten zijn bij bijna vier op de tien internetshoppers (37,4%) weleens tegengevallen, omdat bij aflevering van aankopen uit een webshop buiten de Europese Unie extra kosten in rekening werden gebracht. Veel van deze internetshoppers baalden hiervan omdat zij vooraf niet wisten van deze kosten. Toch besluit 86,6% de bijkomende kosten bij aflevering te betalen en geen afstand te doen van hun pakket, aldus de Douane.

Daniela de Roo van de Douane licht toe: 'Met deze campagne willen wij voorkomen dat online shoppers worden geconfronteerd met onverwacht duurder uitvallende aankopen. Bijvoorbeeld door vooraf te checken waar je online koopt en welke regels er gelden. Dus laat je niet verrassen en check www.douane.nl/internetaankopen. Hier vind je ook uitleg over producten die niet, of met restricties, ingevoerd mogen worden. Vragen kun je 24/7 stellen aan de virtuele assistent.'

Top-3 internetaankopen 
De lijst met populairste internetaankopen in webshops buiten de Europese Unie ziet er bij de mannen als volgt uit: 1. elektronica en gadgets (68,8%), 2. kleding, schoenen, tassen en/of accessoires (40,6%) en 3. speelgoed en spellen (23,5%). Niet geheel verrassend shoppen vrouwen vooral kleding, schoenen, tassen en/of accessoires (51,4%). Dit gevolgd door elektronica en gadgets (39,1%) en speelgoed en spellen (27,4%).

Tips voor internetaankopen
De Douane controleert dagelijks talloze pakketjes die afkomstig zijn van landen buiten de Europese Unie. Voor alle hulpsinten en -kerstmannen vijf tips voor internetaankopen op een rij:

* Check op de website altijd waar een webshop gevestigd is. Als de contactgegevens niet bekend zijn, zoek het bedrijf dan op in Google om ervaringen van anderen te checken.
* Controleer bij bestellingen met een totaalwaarde boven de €22 of de btw op je factuur staat. Zo niet, houd er dan rekening mee dat je deze bij aflevering van je pakket moet betalen, plus de inklaringskosten.
* Realiseer je dat je over online aankopen met een totaalwaarde boven de €150 ook invoerrechten betaalt.
* Houd er rekening mee dat je niet alles wat online te koop is, mag invoeren. Zo zijn bijvoorbeeld namaakkleding en namaakspeelgoed niet toegestaan.
* Ga voor vragen over eventuele bijkomende kosten en regels naar Douane.nl/internetaankopen en stel je vraag aan de virtuele assistent.


(PvWK)

Over het onderzoek
'Het onderzoek is van 17 tot en met 18 oktober 2019 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van de Douane. Aan het onderzoek namen 1038 respondenten deel vanaf 18 jaar die weleens aankopen doen in webshops die buiten de Europese Unie gevestigd zijn.'

(bron: Rijksoverheid, beeld boven: Douane)

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken