Dan schrijven we toch even een tekstje...

Dan schrijven we toch even een tekstje...
 • Online
 • 17 nov 2015 @ 09:00
 • Link
 • Gastblogger
  Gastblogger

  Gastauteur
  MarketingTribune
 • Zoekmachine

‘Dan schrijven we toch even een tekstje’, vang ik weleens op. Met de nadruk op ‘even’ en ‘tekstje’. Toegegeven: webteksten schrijven hoeft geen rocket science te zijn. Neemt niet weg dat een grote groep, waar ik ook toe behoor, mooie doelgerichte webteksten niet zomaar uit hun mouw schudt. Om webteksten ook echt te laten bijdragen aan je (online) doelen is een meer doordachte aanpak geen overbodige luxe.

Eén van de onderdelen van webteksten schrijven waar ik moeite mee had was het écht aanspreken van je doelgroep. Welke coole features of producteigenschappen licht je wanneer uit, en hoe? Als je in je eentje, op je eilandje, een tekst zit te schrijven kan het lastig om het grotere geheel te zien. ‘Voor wie schrijf ik mijn tekst nou eigenlijk? Vinden zij het wel interessant wat ik schrijf?’ En vooral ook: ‘Draagt mijn tekst bij aan mijn (online) doelen, bijvoorbeeld als conversie?’

Handvat gevonden!

Gelukkig was ik niet de eerste die hier tegenaan liep. In mijn zoektocht naar meer handvatten stuitte ik op het Myers-Briggs Type Indicator-model, ook wel MBTI-model. Dit model kan helpen om je doelgroep, aan de hand van persona’s, in te delen in concrete groepen mensen met specifieke bruikbare eigenschappen. Het originele model gaat ervan uit dat je (bijna) alle mensen kunt indelen binnen een van de zestien categorieën van het model.

Dit model geeft inzicht in de verschillende manieren van beslissingen maken en persoonlijkheidskenmerken van je doelgroep. Stel, ik zie mijn doelgroep uitgedrukt in een persona als volgt voor me: een enthousiast en creatief persoon met oog voor kansen in het leven, die ervan houdt om zijn eigen vluchtige ideeën uit te werken en vol overtuiging te presenteren aan zijn medewerkers voor feedback. Dan past een EFNP-persoonlijkheid het beste bij deze persoon: extravert, neemt beslissingen op basis van emotie, staat open voor feedback en werkt op basis van intuïtieve gedachten.

Deze kenmerken zijn superhandig om in gedachten te houden tijdens het schrijven van een webtekst. Als iemand beslissingen maakt op basis van emotie,dan moet je tekstdoel misschien zijn: ‘Het versterken van de connectie met je lezers’ terwijl een andere persoonlijkheid misschien juist veel behoefte heeft aan feitelijke informatie. Geen rocket-science maar wel goed om bij stil te staan!

Vier hoofdpersona’s

Voor de praktische toepassing van het MBTI-model heeft Roy Williams de zestien persona’s versimpeld op basis van voorkeuren waarop men online beslissingen maakt: online beslissen op basis van emotie en of men doorgaans snel of langzaam beslist.

Leg deze voorkeuren en mate van relevantie langs de assen van een grafiekje om de vier persona’s te definiëren:

• Competitief: maakt (online) beslissingen snel en rationeel
• Spontaan: maakt (online) beslissingen snel en op gevoel
• Methodisch: maakt (online) beslissingen rationeel en neemt hier de tijd voor
• Humanistisch: maakt (online) beslissingen op gevoel en neemt hier de tijd voor

Als je bij het schrijven van je webtekst en het verder aankleden van je webpagina rekening houdt met deze vier personen dan bedien je de voorkeuren van de meeste online bezoekers.

Even praktisch

De basis van deze vier persona’s kun je gebruiken om zowel je webpagina’s in te richten als bij het schrijven van webteksten. Schrijf je één pagina voor elke persona? Het antwoord is nee. In principe kun je elke persona op één pagina of in één webtekst bedienen door voor elke persona elementen toe te voegen in verschillende vormen van content. Denk aan een opsomming met met voordelen, afbeeldingen, video en tekst. Concreet gebruiker betekent dat:

Competitieve personen zijn vaak echte koopjesjagers. Wat deze gebruikers helpt bij online beslissen is het benoemen duidelijke voordelen zoals verlaagde prijzen, scherpe aanbiedingen en levertijd. Het liefst in een soort korte opsomming.

Spontane personen zijn meer gevoelsmensen. Voor hun is een goed gevoel belangrijk. Omdat dit ook snelle beslissers zijn is het ook belangrijk deze groep snel de voordelen voor hun ziet. Denk hierbij aan het benoemen van beperkte voorraad en tijdelijke acties. Maar ook voordelen vanuit serviceoogpunt zal deze gebruiker aanspreken.

Methodische personen hebben geen moeite met uitgebreid de tijd nemen om een beslissing te maken. De voorkeur gaat uit naar zoveel mogelijk informatie opnemen. Informatie voor de methodische gebruiker kan prima wat lager op de pagina of gedeeplinkt zijn. Ook bewijs en garanties kunnen deze gebruiker helpen bij het beslissingsproces.

Humanistische personen zoeken naar een veilig gevoel. Foto’s van mensen zal de aandacht van deze bezoeker pakken. Daarnaast zijn onderdelen als ervaringen van andere klanten, een over-ons-pagina en ‘wie kochten dit product nog meer’ interessante elementen voor de humanistische gebruiker.

Webteksten schrijven met het MBTI-model

Je kunt het MBTI-model gebruiken om je webpagina mee in te richten, maar ook zeker om je webteksten mee te schrijven. Start met ‘What’s in it for me’ om de competitieve bezoeker te helpen met het snel maken van zijn beslissing. Bedien vervolgens de spontane persona’s door bijvoorbeeld een servicevoordeel te benoemen. Een menselijk aspect, door bijvoorbeeld te verwijzen naar hoeveel anderen ook klant zijn bijvoorbeeld. Uiteindelijk verwerk je voor de methodische persona’s wat meer details of benoem bewijzen en garanties.

Hieronder een aantal voorbeelden van webteksten die geoptimaliseerd zijn voor alle persona’s:

‘Het meest uitgebreide HD-zenderpakket tegen de laagste prijs! Stap nu over en wij zeggen uw huidige abonnement op. Al drie jaar op rij door de consumentenbond uitgeroepen tot beste televisieprovider van Nederland. Ervaar zelf waarom ruim 98% van onze klanten ons waardeert met een 9+!’

‘Schrijf zelf in een handomdraai seo-teksten en stijg in de zoekresultaten! Geen herschrijven achteraf en je teksten voldoen altijd aan de laatste seo-regels. We helpen al meer dan 2.500 content creators om direct een seo-vriendelijke webtekst te schrijven. Ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het optimaliseren van je teksten.’

‘Alle kleding van de mooiste merken op één plek! Zoek en bestel jouw outfits gemakkelijk op één website. Afgelopen jaar hebben we de kledingkast van meer dan 5.000 dames, heren en kinderen aangevuld! Vandaag besteld is morgen al in huis. Niet helemaal tevreden? Retouren is gratis’

Conclusie

Door het MBTI-model te gebruiken als handvat kun je er uiteindelijk voor zorgen dat jouw webteksten sterker bijdragen aan jouw (online) doelen. Denk aan een lagere bounce rate op bepaalde pagina’s of conversies genereren. Ik vind het fijn dat de meeste voorkeuren met dit model gecovered worden en ik dus een groot gedeelte van de online bezoekers hiermee kan helpen. Uiteraard blijft het optimaliseren van jouw website en webteksten een ongoing proces waarbij het superbelangrijk blijft om je in te leven in je doelgroep, ze erbij te betrekken en van ze te leren.

Dit blog is geschreven door Lisa Paauwe van webtexttool.com.

Gastblogger

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken