Discussie over beschadigde Russische tank op Leidseplein

Discussie over beschadigde Russische tank op Leidseplein
 • Algemeen
 • 26 mei 2023 @ 11:00
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • EvenementBuitenlandPolitiek

Debatcentrum De Balie wil aandacht vragen voor de democratie in Europa en doet dat door vanaf nu tien dagen een Russische T-72B tank op het Amsterdamse Leidseplein te plaatsen. Slimme debatmarketing?

Lezers van stadskrant Het Parool reageren en zijn niet unaniem enthousiast.

* 'Dit is niets meer of minder dan een provocatie en kan alleen bedacht zijn door een zieke geest. Sinds wanneer is het een goed idee om het voortbestaan van de Europese cultuur - en van de democratie – te gaan bevechten met tanks? Je moet er ook niet aan denken dat er in die tank waarschijnlijk doodgewone Russische dienstplichtigen hebben gezeten die tegelijk met de tank aan flarden geschoten zijn', reageert Menno Grootveld uit Amsterdam.

* 'Het is ook nogal primitief om de wapens van een vijand als trofee te tonen, maar dat is blijkbaar het niveau waarop er tegenwoordig in De Balie wordt gediscussieerd. Een antropoloog zou er een mooie analyse op los kunnen laten', aldus Wendela de Vries (onderzoeker voor Stop Wapenhandel) uit Amsterdam.

* 'Dit gebaar begrijp ik niet. Wat doen we eigenlijk als mensen bij wijze van sympathie aan Rusland bloemetjes bij de tank leggen? En hoe gaan de in Amsterdam gevestigde Oekraïners zich hierbij voelen? Daarbij: de tank is toch van Rusland? Moet dit echt?', stelt Mickey Oudkerk Pool uit Amsterdam.

De 44 ton wegende T-72B tank is op 31 mei 2022 vernietigd door Oekraïense soldaten, in de stad Dmytrivka, tijdens de slag om Kyiv meldt de krant. Debatcentrum De Balie haalt de tank naar het Leidseplein als onderdeel van hun jaarlijkse festival Forum on European Culture. Dit jaar gaat het over de betekenis en de toekomst van de democratie in Europa.

De tank staat symbool voor de fragiliteit en weerbaarheid van de democratie in Europa, stelt De Balie. 'Sinds de oorlog in Oekraïne wordt steeds duidelijker dat democratie geen abstracte vanzelfsprekendheid meer is, maar een fragiele constructie onder druk', licht Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, toe. Aan citymarketing draagt dit ongevraagde 'in your face' beeld waarschijnlijk weinig bij, wellicht ontstaat nog een TikTok-rij voor een selfie. Dat de tank leidt tot extra debat is nu al duidelijk, al blijft de vraag of deze opgedrongen vorm pal in de openbare ruimte daarvoor gepast is.
(bron: Het Parool, beeld: T-72B tank)

Leidseplein, foto: Ray Breg

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken