Waarom mijn moeder van 78 meer weet van videomarketing dan jullie

Waarom mijn moeder van 78 meer weet van videomarketing dan jullie
 • Content
 • 14 mrt 2017 @ 09:25
 • Link
 • Patrick Severein
  Patrick Severein

  manager marketingcontent
  LVB
 • ContentVideoTrends

Nee, mijn moeder heeft geen communicatie-opleiding gevolgd. Ze heeft ook geen ervaring in het contentvak. Toch weet ze meer over videomarketing en contentmarketing dan de meesten van jullie. Omdat ze logisch nadenkt. En haar hart volgt.

Mijn moeder is 78. Ze kijkt tv, volgt de actualiteit, zet af en toe Teletekst op (jazeker!), leest tijdschriften en kranten. Kortom: ze is een gebruiker. Een contentgebruiker. En het is heel interessant om te zien hoe zij content tot zich neemt. Omdat dat de manier is waarop heel veel mensen content tot zich nemen. 

Kijken wat je tof vindt
Mijn moeder kijkt bijvoorbeeld veel tv. Ze kijkt wat ze tof vindt. En slaat over wat ze saai vindt. Of niet boeiend. Soms probeert ze eens iets nieuws. En als de eerste aflevering haar dan tegenvalt, dan komt ze nooit meer terug. ‘Niks aan!’ Ze wil dat de content haar vermaakt of informeert. Anders is ze weg. Voorgoed. Klinkt logisch toch? En weet je wat nu het opvallende is? Niet de manier waarop mijn moeder content gebruikt. Want zo gebruikt bijna iedereen content. Jullie dus ook. Het opvallende is dat zodra jullie/wij (contentmarketeers/marketingmensen) op een andere stoel gaan zitten, de stoel van contentmaker, we dit vaak helemaal vergeten. Dan gelden hele andere argumenten (‘heel leuk bedacht, maar het gaat helemaal niet over onze kernwaarden in deze video’). Of het entertainmentgedeelte wordt geschrapt uit formatvoorstellen (‘ik vind dit niet grappig en ik denk dat onze doelgroep het met me eens is’). 

Denken als een contentgebruiker
Waarom denken wij (makers én merken) heel vaak niet als contentgebruikers zoals mijn moeder? Veel van de videocontent die we maken is namelijk saai. Kijk naar mijn moeder. En kijk naar jezelf. Welke video’s bekijk je zelf op Facebook? Niet bij die man in pak die een testimonial van zeven minuten afsteekt. Mijn moeder ook niet. Jullie doelgroep ook niet.

Open deuren intrappen
En ja, dit blog is er één in de categorie ‘open deuren intrappen’. Dat weet ik heus wel. Maar het is niet voor niks dat dit blog er komt. Omdat het nodig is. Er wordt nog te veel net-niet-content gemaakt. Belangrijkste vraag is nu vooral: hoe kun je dit (als maker/als merk) aanpakken?

Alles begint natuurlijk bij een goede strategie, maar ook (en vooral) bij durf. Durf voor een B2B-opdrachtgever een luchtig format te bedenken. Het meest bekende voorbeeld daarvan is toch wel GE. Leverancier van grote machines voor de industrie. En een koning in content- en videomarketing. Iedereen ziet GE inmiddels als innovatief, vernieuwend, inspirerend. Niet alleen maar als leverancier. En wat doe je als je bedrijf Tipp-ex heet? Dan maak je dus geen video’s over hoe goed Tipp-ex werkt en waarom het onmisbaar is op elk kantoor. Je maakt de campagne ‘A hunter shoots a bear’ (leuk feit: verkoop steeg met 30% na deze campagne).

Tips voor makers
Is er een gouden formule? Nee natuurlijk niet. Maar er zijn wel tips:
-    Kijk eens naar tv, nationaal en internationaal. Kijk hoe tv-makers formats maken en formatteren. Leer daar van. En leen.
-    Probeer klanten te overtuigen van de waarde van entertainment. Door vooral veel goede voorbeelden te zoeken, inclusief succesvolle conversiecijfers zoals Tipp-Ex (en ik heb er zo nog een stuk of tien voor je als je interesse hebt).
-    Vergeet nooit het uiteindelijk doel: je format moet iets opleveren (kliks, engagement, leads). Dus maak geen entertainment om het entertainment maken.

Floortje converteert want is leuk
En het lievelingsprogramma van mijn moeder? Floortje naar het einde van de wereld. Een format. Een entertainend format. Dat ook nog eens informeert. Met een onderliggende boodschap. Bijna videomarketing dus. Kunnen we zo lenen.Patrick Severein

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken