Video’s maken zonder strategie? Echt niet meer doen

Video’s maken zonder strategie? Echt niet meer doen
 • Content
 • 29 jun 2017 @ 14:09
 • Link
 • Patrick Severein
  Patrick Severein

  manager marketingcontent
  LVB
 • ContentVideo

Online video is niet meer ‘the next big thing’ in contentmarketing. Het is ‘the thing’. Elk merk, elke organisatie. Iedereen aan de video’s. Goed nieuws. Zeker als je, zoals ik, videomarketeer bent. Maar minder goed nieuws: er wordt niet echt nagedacht over een goede videostrategie. Oftewel: we produceren maar wat in het wilde weg. En daarmee gooien we geld weg zonder dat het vaak wat oplevert.

Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat driekwart van de marketeers op dit moment al video inzet. Dat is eigenlijk geen nieuws. Het grote nieuws uit dat onderzoek is dat slechts 15% van de marketeers een videostrategie heeft. Slechts 15%! Mijn eerste reactie? Kan nooit! Hoe is het nu mogelijk dat professionals aan de slag gaan met video zonder na te denken over wat je met de video wil en wat je er mee wil bereiken? Maar data liegen niet. Kort door de bocht: 85% van alle marketeers doet dus maar wat op videogebied.

Strategie is de basis

Je videostrategie zou je basis moeten zijn. Je beginpunt. Zonder strategie geen video. En daarin ook heel streng zijn. Voor jezelf. En voor collega’s. We gaan toch ook niet ‘even een commercial maken’? Of in het wilde weg nieuwsbrieven rondsturen? Daar zit altijd een doel achter. Waarom bij video dan niet? Vanaf nu dus: altijd beginnen met een strategie.

Waarom een videostrategie?

Maar waarom eigenlijk? De belangrijkste reden: je video moet iets gaan doen. Je hebt doelstellingen. Engagement. Awareness. Leads. Om die doelstellingen te behalen moet je nadenken over de weg daar naar toe. Een strategie heeft ook een pragmatische reden: de kosten in de hand houden. Als je vooraf bedenkt wat je gaat maken en hoe je gaat distribueren, weet je ook welke kosten je gaat maken. Zomaar beginnen zonder einddoel kan vervelende gevolgen hebben voor je budget.

De basisingrediënten

Zoals elke strategie begin je een videostrategie met de basis: doelgroep, doelstellingen, kpi’s. Dat moet helder zijn. Vooral de doelgroep is essentieel. Je gaat content voor hen maken. Niet voor jezelf. Niet voor een directeur. De doelgroep moet je content leuk en relevant vinden. Pas als je de basis op orde hebt kunt je echt aan de slag met de strategie. Hieronder concrete tips die je helpende strategie vorm te geven.

Tip 1: Begin ‘ouderwets’

Ga researchen, onderzoek doen, concurrenten checken. Heel ouderwets, gedegen bureauwerk dus. Graven. Nadenken. Zoeken. Alles om bagage te hebben om je eigen strategie te kunnen maken.

Tip 2: Kies een domein

Je weet de doelstellingen. Je kent de doelgroep. Weet wat de concurrentie doet. Dan is het vervolgens zaak om je domein te kiezen. Op welke positie in de hele contentberg kun jij je onderscheiden? Waar zit de doelgroep op te wachten en wat is er nog niet? Je domein kiezen is essentieel voor het vervolg van je strategie. En leidend natuurlijk. Het domein geeft de grenzen aan van je content. Hierin ga je je begeven. Niet daarbuiten. Helder voor jou. Voor al je collega’s. En voor je doelgroep.

Tip 3: Meteen al je KPI’s bepalen

Geen strategie zonder KPI’s. Wat wil je bereiken? Wanneer ben je tevreden? Essentieel om te komen tot een goede strategie. En een goed eindresultaat. Stel heldere, realistische (maar wel ambitieuze) KPI’s op. Zoveel leads. Zoveel groei in nieuwsbriefabonnee’s. Zoveel whitepaper-downloads. En uit betrouwbare bron weet ik: bureaus vinden KPI’s heel fijn, dat werkt gericht en uitdagend.

Tip 4: Denk in formats

Na je basis ga je aan de slag met het bedenken van de videocontent: wat ga je maken? Ook hierbij nog een tip: ga videoformats bedenken. Formats werken al jaren op tv en in magazines. En ook in videomarketing. Helderheid voor je doelgroep (ze weten wat ze kunnen verwachten) en efficiënt om te maken. De formats zijn je leidraad voor het produceren van de content. Alles moet in de formats passen. Zo niet? Dan gaan we het niet maken.

Tip 5: Vergeet vooral het proces niet

Tuurlijk, de content is belangrijk, maar vaak wordt het hele proces van kleine, technische (soms wat saaie) dingen vergeten. Hoe ga je de video distribueren bijvoorbeeld? Eigen player? YouTube? Wat is afgesproken over de muziekrechten en beeldrechten? Welke productieproces volgen we? Wie is in the lead? Dat soort dingen dus. Lijken klein en onbelangrijk. Maar maken uiteindelijk het verschil.

Maar wat je ook bedenkt, het kan echt niet meer zonder strategie. Zonder nadenken. Want dan blijven we met z’n allen maar nikszeggende videocontent produceren en wordt de contentberg alleen maar groter.

Patrick Severein

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken