Commercials zijn niet dood. Ze zijn springlevend (maar nu met inhoud)

Commercials zijn niet dood. Ze zijn springlevend (maar nu met inhoud)
 • Content
 • 24 apr 2019 @ 12:01
 • 23018 x gelezen
 • Link
 • Patrick Severein
  Patrick Severein

  manager marketingcontent
  LVB
 • ContentReclameCommercials

Het is lekker makkelijk en ik doe er graag aan mee: iets ‘dood’ verklaren. Print, V&D, advertorials (die overigens echt dood moeten), tv. Alles is dood of moet dood. Met commercials doe ik dat dus even niet.

Commercials hebben de toekomst. Maar dan wel: commercials met inhoud.

De geloofwaardigheid van reclame was onder de Nederlandse consument al nooit zo groot, maar het beetje vertrouwen dat er was, druppelt langzaam weg. De consument is klaar met het zenden en rondpompen van allerhande boodschappen van merken. Tegelijkertijd groeit het vertrouwen in content en contentmarketing. Daarbij maakt het de consument niet uit wie de afzender is, als het verhaal maar relevant is.

Grote veranderingen in marketing

En zie daar het ei van Columbus: het naar elkaar toegroeien van reclame en content, met als basis: de inhoud. De echte inhoud. Eén groot merkidee dat zowel in reclame als in content wordt verteld. Relevante verhalen dus. Ja, ook in commercials. En dat vind ik niet alleen. Alan Jope, de grote Unilever-baas, is het met me eens. Of ik met hem, dat kan ook. Hij verwacht ‘grote veranderingen in marketing’. Zijn letterlijke quote: ‘I believe, for 100 years, we've been on an evolutionary journey all centred around interruption-based advertising. We believe that model has completely changed and have a point of view on the future. It begins with purposeful brand content, not advertising.’

Ook Unilever gelooft niet meer in reclame

Het grootste merkenbedrijf ter wereld gelooft dus niet meer in reclame als interruptievorm. Het begint met ‘brand content’, zoals Jope dat noemt. Content van het merk. Commercials met inhoud dus. Dat kan in vele vormen. In 10 seconden, maar ook in langere infomercials van een minuut.

Gouden contentregels

De kern van deze commercials: vertel het echte verhaal. Laat echte mensen zien. Sluit aan bij je doelgroep. Niet zenden. Niet mooier maken dan het is. Je doelgroep inspireren of helpen. Klinkt bekend? Zeker. Dat zijn de gouden contentregels. Die we dus ook moeten gaan toepassen in commercials en advertising. Alleen dan kun je als merk namelijk geloofwaardig met je doelgroep communiceren. En dat is nodig als je zelf relevant en geloofwaardig wil blijven. Weg met ronkende wasmiddelenreclames die mijlenver van de realiteit afstaan.

Een mooie toekomst voor commercials

Betekent dit dan het einde van creativiteit in commercials? Van groots uitpakken? Van extreme dingen bedenken? Zeker niet. Creativiteit is juist nodig en zal altijd nodig zijn. In content en in advertising. Om je te onderscheiden en om je doelgroep te blijven verrassen. Maar dan wel creativiteit rondom inhoudelijk sterke ideeën. Als we dat gaan doen, dan zie ik een mooie toekomst voor commercials. En voor contentmarketing.

Patrick Severein

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken