[DDW] GIO's uitgereikt: fietsmerken scoren en Fulpra krijgt Special Award

[DDW] GIO's uitgereikt: fietsmerken scoren en Fulpra krijgt Special Award
 • Design
 • 22 okt 2021 @ 08:00
 • Link
 • Nanny Kuilboer
  Nanny Kuilboer

  redactie MarketingTribune
  BBP Media - MarketingTribune
 • Duurzaam designProductdesign

Stichting Designlink heeft tijdens Dutch Design Week de erkenningen voor Goed Industrieel Ontwerp (GIO) uitgereikt. De GIO is geen prijs, maar een kwaliteitstempel. De fietsindustrie scoort goed met erkenningen voor Combike, Cortina, Gazelle, Specialized en Fulpra.

Wil een product in aanmerking komen voor een GIO dan moet het voldoen aan de volgende professionele ontwerpmaatstaven:

 • Technische functionaliteit: het product doet waarvoor het is bedoeld
 • Ergonomie: het product is makkelijk en veilig in gebruik
 • Originaliteit: het product onderscheidt zich van andere producten
 • Vormgeving: het product ziet er goed uit
 • Respect: het product betoont respect aan mens en omgeving

Fulpra L1 ontvangt GIO en Special Award tijdens Dutch Design Week

De Fulpra L1 mag voortaan ook het kwaliteitsmerk voeren. De vrachtfiets, ontworpen door industrieel ontwerpbureau Dynteq, wordt door Fulpra geproduceerd en op de markt gebracht. De Fulpra L1 is de eerste elektrische vrachtfiets met een RDW-typegoedkeuring en een Europese goedkeuring in de L1e-A categorie voor lichte elektrische voertuigen. De fiets combineert een robuuste constructie, een vermogen van 1.000 Watt en een netto laadvermogen van 350 kilo met een slim ergonomisch ontwerp, dat het werk van bezorgdiensten en servicedienstverleners in binnensteden vergemakkelijkt. Dit jaar kregen 31 inzendingen het predikaat Goed Industrieel Ontwerp en de Fulpra L1 werd daarnaast samen met zestien andere inzendingen genomineerd voor de Special Awards: een speciale onderscheiding voor producten die als beste het volledige en veelzijdige verhaal van ‘goed industrieel ontwerp’ vertellen.

Jury GIO over Fulpra L1: ‘Door het dichtslibben van de binnensteden door de stroom van bestelwagens van koeriersdiensten is het bedenken van innovatieve vervoersconcepten hoogst noodzakelijk’

Michel van Eijnatten, medeoprichter Fulpra: ‘Natuurlijk zijn we heel blij met de Erkenning Goed Industrieel Ontwerp en de nominatie voor de Special Awards. Het is een mooie bevestiging van het keiharde werk dat wij met hele team dag in dag uit verrichten.’ Compagnon en initiatiefnemer Niels Markvoort vervolgt: ‘Er is samen met ontwikkelpartner Dynteq veel tijd in het ontwerp en de functionele ontwikkeling van de vrachtfiets gestoken. En zeker de RDW-goedkeuring is een intensief proces, waarvoor nogal wat (test)procedures doorlopen moesten worden.’ Ook aan de gebruiksvriendelijkheid en de ergonomie van de vrachtfiets is veel aandacht besteed. De fiets is met het oog op een ideale fietshouding ontworpen voor berijders met een lengte tussen de 1,65 en 1,95 meter en heeft dankzij het grote vermogen en het tiltmechanisme zeer goede rijeigenschappen. Dankzij de rijgoten kunnen gemakkelijk twee standaard rolcontainers in en uit de laadruimte gereden worden en dankzij de schuifdeuren rondom de laadruimte kan de bestuurder zonder te bukken vanuit elke positie bij de lading. ‘Door het dichtslibben van de binnensteden door de stroom van bestelwagens van koeriersdiensten is het bedenken van innovatieve vervoersconcepten hoogst noodzakelijk. Ontwerpbureau Dynteq ontwikkelde daarom voor Fulpra de L1 elektrische vrachtfiets. In de vrachtruimte van 3 kuub passen twee standaard rolcontainers. Met maar liefst vijf deuren is de Fulpra L1 van alle kanten bereikbaar. Met zijn smalle profiel en neigconstructie kan de vrachtfiets probleemloos door de nauwe straten van historische steden manoeuvreren’, aldus het juryrapport.

Bekijk hier alle winnaars.

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken