Fairtrade op de bres voor betere betaling koffieboeren

Fairtrade op de bres voor betere betaling koffieboeren
 • Food-en-retail
 • 3 okt 2019 @ 08:13
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • FoodActiesMarketing

Koffieboeren verhongeren door de lage handelsprijzen. Cijfers laten zien dat vooral het bedrijfsleven profiteert. Fairtrade organiseert een koffiestaking om te pleiten voor betere betaling aan koffieboeren: een 'koffiestaking'.

De marktprijzen voor koffie zijn op het diepste punt in vijftien jaar. Koffiedrinkend Nederland merkt hier niets van, zo blijkt uit onderzoek, terwijl koffieboeren verhongeren, stelt Fairtrade.

‘Multinationals hongeren koffieboeren uit’, schreven Colombiaanse boeren op hun spandoek toen zij eerder dit jaar de straat op gingen spotte het eerlijke merk. Andere Latijns-Amerikaanse boeren droegen rouwbanden. De boodschap is volgens Fairtrade duidelijk: zo kan het niet langer. 'De wereldmarktprijs voor koffie schommelt rond de US$1, terwijl boeren minimaal $1,40 nodig hebben om überhaupt uit te komen met hun productiekosten. Koffieboeren hebben de afgelopen jaren hun productiekosten zien stijgen en de marktprijs zien dalen. Zij zien zichzelf gedwongen om hun koffie met verlies te verkopen. En de consument? Die ziet geen verschil in de supermarktprijzen. Bedrijven gaan er met de winst vandoor. Met alle gevolgen van dien.'

Consument merkt niks van lage prijzen, terwijl het aantal boeren in armoede stijgt
De consument merkt nauwelijks iets van de lagere prijzen die koffieboeren ontvangen. 97% van de koffiedrinkers ziet geen prijsdaling in de supermarkt, blijkt uit onderzoek van Q&A. Ook is de koffiedrinker zich nauwelijks bewust van het grote probleem dat zich afspeelt in de koffie-industrie: 74% van de ondervraagden denkt dat een koffieboer (net) kan rondkomen van het salaris. Cijfers wijzen anders uit: het aantal boeren dat onder de extreme armoedegrens ($1,90 per dag) leeft, is flink is gestegen. In sommige landen met 30 tot 50 procent. Boerenfamilies hebben zelfs bijna geen geld voor basisbenodigdheden zoals eten of gezondheidszorg.

Hoe lang drinken we nog koffie?
Deze schrijnende situatie bedreigt niet alleen boerengemeenschappen maar ook de koffieteelt zelf. De gemiddelde leeftijd van koffieboeren is 60 jaar waardoor kennis over koffieteelt dreigt te verdwijnen. Jongeren stappen niet in want er is geen geld mee te verdienen. Ook klimaatverandering is een grote bedreiging: Naar schatting is het gebied waar koffie kan groeien in 2050 gehalveerd. Als het zo doorgaat zal onze koffie straks veel duurder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Bedrijfsleven profiteert van de winst
Verontrustende cijfers, ook voor de industrie. Maar investeringen vanuit koffiemultinationals blijven uit. Dit terwijl de koffiesector vorig jaar een winst van $20 miljard boekte. Koffieproducerende landen ontvingen het laatste jaar zo’n $10 miljard minder voor hun koffie dan een jaar eerder. Hiertegenover staat een investering van slechts $350 miljoen in duurzaamheidsprogramma’s vanuit de koffie-industrie. Veel koffiefabrikanten hebben duurzaamheidsprogramma’s en productiviteitstrainingen opgezet. Echter, zonder betere betaling aan boeren gaan deze programma’s de huidige crisis niet verhelpen. Van alle keurmerken en duurzaamheidsinitiatieven is er één organisatie die structureel prijs agendeert en een minimumprijs plus ontwikkelingspremie hanteert. Fairtrade, ook wel bekend als Stichting Max Havelaar, hanteert een minimumprijs van $1,40. Net genoeg om de productie te dekken. En zelfs dat blijkt voor veel bedrijven al een te grote opgave. Slechts 5% van de koffie in Nederland wordt onder Fairtrade voorwaarden gekocht.

Koffiestaking
Een groot deel van de koffie wordt op het werk gedronken. Als kantoorpanden over zouden stappen naar Fairtrade koffie dan zou dat aanzienlijk schelen in de verkoopcijfers en dus het inkomen van boeren. Vanwege de verontrustende cijfers roept Fairtrade Nederland, ook wel bekend als Stichting Max Havelaar, alle bedrijven op om in koffiestaking te gaan en alleen koffie in te kopen waar een eerlijk prijsbeleid aan de boer is gegarandeerd. Meer informatie is te vinden op maxhavelaar.nl.
(PvWK)

De feiten op een rij:

Positie koffieboeren verergert:
* Driekwart van koffiedrinkend Nederland denk dat boeren (net) rond kunnen komen (74%) (Q&A onderzoek 2019)
* In Nicaragua is het aantal boeren dat onder de armoedegrens leeft in de afgelopen twee jaar verdubbeld (ICO en Sachs 2019).
* Boeren hebben minder geld om uit te geven aan eten (-24%), gezondheidszorg (-28%) en onderwijs (22%) (ICO 2019).
* De prijs die koffieboeren ontvangen daalt maar de productiekosten stijgen (Caravela en ICO 2019).
* Kosten van kunstmest zijn met 20% toegenomen tussen Nov. 2016 en Dec. 2018 (Sachs 2019)
* Gemiddelde inkomen van boeren is de afgelopen twee jaar gedaald met 29% (ICO 2019).
* Boeren zijn gedwongen om onder de productieprijs te verkopen: Ecuador -$1,24, Peru -$0,69, Guatemala -$0,36, Nicaragua -$0,32, Colombia -$0,19, Mexico -$0,09 (Caravela 2019).

Verdeling winst koffie-industrie:
* Koffiemerken zijn hoofdverantwoordelijk om te zorgen dat de koffieboeren een goed inkomen ontvangen vindt 57% van de respondenten (Q&A onderzoek 2019).
* De koffiemarkt is zo’n $200 miljard waard. 10% komt ongeveer toe aan de koffieproducerende landen (Sachs 2019/Koffiebarometer 2018).
* Koffieproducerende landen ontvingen het laatste jaar zo’n $10 miljard minder voor hun koffie dan over een zelfde periode een jaar eerder. Hiertegenover staat een investering van slechts 350 miljoen in duurzaamheidsprogramma’s vanuit de koffie-industrie.
* Het afgelopen jaar boekte de koffie-industrie een winst van $20 miljard (Sachs 2019).
* Van een kopje koffie van €2,20 gaat €0,0136 naar de koffieboer (Sachs 2019).
* 97% van de Nederlanders merkt geen daling in de koffieprijzen (Q&A onderzoek 2019)

Fairtrade:
* Fairtrade is het enige keurmerk dat boeren een vangnet biedt in tijden van lage marktprijs: de Fairtrade minimumprijs. En een premie om te investeren in het boerenbedrijf.
* Op dit moment ligt de Fairtrade minimumprijs 60% hoger dan de marktprijs.


Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken