Rechter verbiedt darkstore Getir in Oegstgeest

Rechter verbiedt darkstore Getir in Oegstgeest
 • Food-en-retail
 • 1 mrt 2022 @ 11:41
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • ConsumentenMarketing

De voorzieningsrechter heeft de gemeente Oegstgeest in het gelijk gesteld in een zaak tegen Getir. De flitsbezorger wil daar een dark store openen, volgens de gemeente en de rechter is dit in strijd met het bestemmingsplan.

Het gaat volgens Twinkle om een locatie aan de Kempenaerstraat in Oegstgeest. 'Net als andere gemeenten besloot Oegstgeest de opening van nieuwe darkstores voor een jaar te verbieden. Getir wil daar graag een dark store openen.' Maar eind januari zou de gemeente volgens het Leidsch Dagblad een brief hebben gestuurd naar de flitsbezorger waarin stond dat de darkstore in strijd was met het bestemmingsplan en, mocht de locatie toch open gaan, er een gebruiksverbod zou worden opgelegd in combinatie met een last onder dwangsom.

Rechtzaken helpen Getir niet
Begin vorige maand wilde Getir de locatie alsnog openen waarop de gemeente middels een preventieve last onder dwang dat probeerde tegen te houden. Vervolgens stapte Getir naar de rechter. Die oordeelde dat op basis van de regels in het bestemmingsplan het niet waarschijnlijk is dat Getir een vergunning zou krijgen voor de dark store. Zo wordt er niet voldaan aan eisen zoals rechtstreekse verkoop van goederen, uitstalling van goederen en is er geen showroom. Volgens Getir is er wel degelijk sprake van uitstalling van goederen omdat deze in de app te zien zijn. Maar de rechter gaat daar niet in mee. Die stelt dat bij een dark store geen sprake is van detailhandel. Landelijk blokkeren veel gemeentes wegens buurt-overlast, afnemende verkeersveiligheid en verspoking van winkelstraten door darkstores de grote groei van verschillende flitsbezorgingsdiensten. De flitsdiensten werpen tegen dat ze het retailaanbod juist verrijken. Recent meldde Jumbo een flitspartnership aan te gaan met Gorillas. Het is niet bekend of Getir in Oegstgeest vervolgstappen onderneemt.
(PvWK, bron: Twinkle en Leidsch Dagblad)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken