[column] Duurzaamheid in de foodsector: waar moet je beginnen?

[column] Duurzaamheid in de foodsector: waar moet je beginnen?
 • Food-en-retail
 • 11 mrt 2024 @ 10:40
 • Link
 • Kim Zoon
  Kim Zoon

  managing director
  Green Food Lab
 • DoelgroepenFood

Duurzaamheid is een groot, complex begrip. Waar begin je? Hoe kan je laagdrempelig al impact maken? Een wegwijzer.

De parapluterm ‘duurzaamheid’
Bij Green Food Lab merken we dat bedrijven soms moeite hebben om te starten met hun duurzaamheidsactiviteiten. Duurzaamheid is immers een containerbegrip en kan daardoor groot aanvoelen. Een goede manier om naar duurzaamheid te kijken, is door deze op te delen in ESG. ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Je kan deze begrippen zien als de drie pilaren waarop een compleet duurzaamheidsbeleid is gebouwd. Environmental is de paraplu voor alles rondom het klimaat, zoals CO2-uitstoot en ontbossing. Social staat voor de sociale aspecten rondom je eigen werknemers, maar ook gemeenschappen in de keten, die mogelijk geraakt worden door bijvoorbeeld onderbetaling of kinderarbeid. Governance is een wat abstracter begrip, die staat voor het gedrag van het bedrijf. Heb je bijvoorbeeld je missie en visie goed vastgelegd, heb je een controlesysteem ingericht dat fouten opspoort, heb je een code of conduct?

ESG en CSRD
Voor elk bedrijf verschilt het waar de grootste uitdagingen zitten en waar de meeste aandacht aan moet worden besteed. De ESG vormt de basis waarop vanuit de nieuwe CSRD-wetgeving moet worden gerapporteerd door bedrijven. Deze CSRD-wetgeving is echter niet op elk bedrijf direct van toepassing, sommige bedrijven vallen buiten deze rapportageverplichting en worden er alleen indirect door geraakt. Het is dus wel voor ieder bedrijf slim om vanuit de ESG-verdeling een indeling te maken in het eigen duurzaamheidsbeleid. Door elke pilaar te onderzoeken en doelstellingen op te formuleren, weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

De eerste focus: emissie
Zoal eerder benoemd, verschilt het per bedrijf waar de grootste uitdagingen zitten. Voor de meeste foodbedrijven zit de eerste uitdaging in de ‘E’, oftewel het klimaat. Als Europa hebben we de doelstelling CO2-neutraal te zijn in 2050. Als gevolg hiervan, betekent dit dat veel bedrijven echt aan de slag moeten met het reduceren van hun CO2-emissies. Veel bedrijven hebben hun emissies in scope 1 en 2 wel aardig op orde, maar vergeten dat ook scope 3 (“de keten”) mee wordt geteld. Voor bedrijven in de foodsector is dit vaak meer dan 90% van de totaalemissies! Dus daar valt echt nog een slag te slaan.

MVO-inkoopbeleid
Naast CO2-emissies is een tweede focuspunt te zorgen voor een MVO-inkoopbeleid. Deze analyse haalt de grootste risico’s op het gebied van sociale en klimaatgevoelige producten eruit (voor de oplettende kijker: de ‘E’ en de ‘S’ uit de ESG dus!). Zo kan je hier specifiek mee aan de slag. Let hierbij ook actief op de producten die bijdragen aan ontbossing. Per 1 januari 2025 wordt de EUDR, de EU Deforestation Regulation namelijk actief. Dit betekent dat je vanaf dat moment geen producten meer mag inkopen die bijdragen aan ontbossing, en krijgen alle bedrijven – van groot tot klein – de verplichting hierover te rapporteren.

ESG voor de communicatieprofessional
Om het ESG-bruggetje compleet te maken; ook voor de G van governance moet je duurzaamheid natuurlijk doorvoeren. Duurzaamheid moet integraal onderdeel zijn van je missie en visie, en dat door de hele organisatie doorvoeren. En natuurlijk ook in je communicatie. Laat dit geen sluitpost zijn door de fout te maken te wachten met communiceren tot je doelstellingen zijn behaald, maar begin en wees transparant over je doelstellingen en vorderingen. Door elke pilaar van ESG te analyseren en er doelstellingen op te formuleren in je duurzaamheidsbeleid, weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet.

Kim Zoon

beeldcredit boven: GFL met AI. ESG grafiek: ABN Amro

Kim Zoon

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken